Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Veien til mental og fysisk velvære

Frigg Godager har vært naturmedisiner i over 18 år og driver sitt alternative foretagende ” Friggs Vei” på Røa i Oslo.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling

Hun har vært innom en rekke behandlingsformer, og i dag kan hun tilby sine klienter et helhetlig program, som retter opp ubalanser i kroppen, både på det mentale og fysiske plan.

Naturen betyr mye for Frigg Godager, som driver ” Friggs Vei” på Røa i Oslo. På veggen i behandlingsrommet til naturterapeut Frigg Godager henger uttallige diplomer og sertifikater, som bekrefter at hun mestrer et variert spekter av terapiformer. Det startet med soneterapi. I løpet av de 18 årene Frigg har vært naturmedisiner, har hun vært innom en rekke behandlingsformer. I dag har hun funnet sin nisjè etter å ha plukket det beste fra de ulike terapiformene. Det kommer klientene til gode i form av mental og fysisk velvære.

Lockfoot

- Når folk kommer til meg, retter jeg opp strukturen i kroppen deres. Jeg sjekker om de har ”lockfoot”, en låsning i et av de små beina i foten. Hvis det står skjevt og lager en låsning, blir det nesten som det står på en støysender, så hjernen din får aldri ordentlig fri. Det betyr at strukturen i kroppen din blir skeiv, og det betyr også at overkjeven din aldri får vokset ordentlig ned. Tannlege Kjell Bjørner står bak denne teorien. Han fant at mange overkjever ikke hadde vokset ordentlig ned. Ettersom han interesserte seg for kinesiologi, begynte han å teste dette, og endte opp med foten, forteller Frigg og ber meg stå rett foran henne for en liten test.

- Jeg ser at det ene øyet ditt står høyere enn det andre, og at det er mer sammenklemt. Når jeg ser på strukturen i kroppen din, så ser jeg også at du har forskjellig skulderhøyde, og så ser jeg hvordan du står med føttene dine. Den foten du står ut med er veldig ofte den foten du har låsning i. Det ser du også på skoslitasjen. Veldig ofte så sliter vi den ene skoen mer på yttersiden av hælen enn den andre. Det er den foten vi går med låsning i.

- Har alle folk låsning? spør jeg, mens jeg konstaterer slitasje på skoen min.

- 94% av den norske befolkning går rundt med låsning, men det er ikke alle som får vondt av det. Gjennom et langt liv hender det at vi ramler eller slår oss, og alt dette blir energiblokkeringer i kroppen. Til slutt klarer ikke kroppen å holde dette i sjakk lenger, og vi får smerter. Det er først når folk får vondt, at de kommer til meg. Veldig mye av smertene bunner i foten. Når jeg retter opp foten, trykker jeg den på plass, forklarer Frigg og legger til at etter at hun har rettet ”lockfoot” og struktur i kroppen, kjenner noen pasienter seg roligere og kjenner at det er lettere å puste.

Kranio sakral terapi

- Neste skritt i behandlingen er kranio sakral terapi; der jeg jobber med bevegeligheten i ryggraden, få rettet halebenet, få opp bevegeligheten i kraniet. Kraniet ditt består av mange forskjellige knokler som skal bevege seg i takt i forhold til hverandre, likt på høyre og venstre side. Da får du fart på den væsken som går på innsiden av skallen din og i ryggraden, og som gjør at du får bedre kommunikasjon mellom høyre og venstre hjernehalvdel gjennom hjernebjelken. Når jeg jobber med kranio sakral, så jobber jeg også med det nervesystemet du bestemmer over og det du ikke bestemmer over, slik at de begynner å jobbe sammen. Det betyr at det blir enklere å være deg!

Ifølge Frigg går kranio sakral terapi over tid og er ganske individuell.

- Driver du med healing?

- Healing betyr å gjøre hel, og det er jo det jeg prøver på når jeg behandler folk. Jeg drev med healing tidligere. I dag jobber jeg ikke bevisst med healing, men folk opplever ofte at de kjenner varme når jeg holder på med behandlingen. Jeg arbeider bevisst med  akupunkturpunkter, men jeg bruker fi ngrene mine, og da heter det akupressur. I stedet for å trykke så det gjør vondt hele tiden, trykker jeg så jeg er sikker på at jeg finner det bestemte punktet, så slipper jeg opp. Når jeg kjenner det begynner ”å jobbe” under punktet, trykker jeg igjen, og da er det ikke vondt lenger. Energiflyten din har kommet i gang, forklarer naturterapeuten.

Helge-Roars historie

- Når jeg starter en samtale, spør jeg alltid om de vet noe om sin egen fødsel. Vi ser faktisk at folk som er født etter termin er folk som veldig ofte kommer for sent til avtaler. Basehoppere har ofte hatt en rask fødsel. De har fått adrenalinkikk da de ble født, og det vil de gjerne fortsette med, forteller Frigg, som også har et fruktbart samarbeide med forloveden Helge-Roar Bjørnholm.

De to ble kjent etter at Helge-Roar hadde solgt aloe vera juice til Frigg. Senere holdt de kontakten, men det gikk en tid før de to fikk et forhold. I dag driver de foretaket ”My-Way” sammen. 

 Frigg Godager og ektemannen Helge-Roar Bjørnholm driver foretaket
Frigg Godager og ektemannen Helge-Roar Bjørnholm driver foretaket "My-Way" sammen. De produserer og selger Bodyguard Ale Vera ekstrakt, samarbeider innen pusteteknikker og er i ferd med å utvikle parkurs.

- I utgangspunktet var jeg veldig skeptisk til alternativ behandling, mente at det var kun legen som kunne hjelpe en syk person, men etter at Frigg hjalp meg for seks år siden, endret det seg totalt. På det tidspunktet var jeg helt nedkjørt, hadde ikke mer energi og hadde knallvondt i hodet. Frigg ringte til meg; jeg forklarte hvordan jeg hadde det, at jeg ville dra rett hjem og legge meg. Frigg foreslo at jeg kunne komme ned til henne, så skulle hun hjelpe meg å komme på bena. Jeg tenkte at jeg kunne jo ikke bli verre enn jeg var.

- Da jeg kom inn på klinikken til Frigg, var jeg helt ferdig og hadde fortsatt forferdelig vondt i hodet. Jeg måtte ha hjelp til å ta av meg skoene. Jeg lå ca. to timer på benken og tenkte at det kom helt sikkert ikke til å fungere. Etter hvert begynte jeg å føle meg bedre og kjente at hodepinen var på vei bort. Jeg klarte også å ta på meg skoene selv.

- Etter at jeg kom hjem, fortsatte ting å skje: Følte at jeg fikk mer og mer energi, hodepine og stress var borte, jeg følte meg helt topp. Jeg ble utrolig overasket. Senere på kvelden måtte jeg ringe til Frigg og spørre hva hun hadde gjort med meg. Under behandlingen kjente jeg nesten ingen ting, derfor var det vanskelig å forstå at det kunne ha slik effekt. Det var utrolig imponerende, mener Helge-Roar, som etterpå fikk et helt annet syn på alternativ behandling.

Samarbeider

I dag samarbeider Kjell-Roar og Frigg i forbindelse med produksjon og salg av aloe vera produkter, som går under navnet Bodygard. Produktet består av fem forskjellige aloe vera ekstrakter til innvortes bruk. Bodygard inneholder morbærblader, som silkeormen spiser for å lage silketråd. Det er et antioksydant, og det lages også grønn te av av bladene. Aloe Vera drikken inneholder også vitaminer, mineraler og ginseng, en ren energibombe. De aminosyrene som kroppen selv ikke produserer, det får du gjennom aloe vera.

- Gingseng importeres fra Korea, der den vokser vilt i skogen. En koreansk dame, som tidligere jobbet på det Koreanske hanselskammeret i Norge, har plukket ut produsenten for oss. Heldigvis snakker hun norsk, for vi er så innmari dårlige på koreansk, sier Frigg med en hjertelig latter.

Hun har et behagelig vesen, som utstråler harmoni og ro, men latteren sitter løst. Humor er viktig, mener de begge.

- Vi samarbeider også med et behandlingsopplegg som går aktivt på pusten. Pusten er det viktigste vi har, både som stressmestrings- og selvutviklingsverktøy. Vi er også i ferd med å utvikle parkurs. Vi vet at det er mange par som sliter, og det handler veldig ofte om at de snakker forbi hverandre. Når du møter en utfordring, kan du bruke pusten aktivt. Trekk pusten to ganger ekstra, for da får du akkurat det lille pusterommet  du trenger for å sortere tankene, ikke bare reagere.

- Du lærer også en annen måte å kommunisere på, der du tar ansvar for dine egne følelser og reaksjoner, men dette lærer du mer av her hos oss, sier Frigg og legger til at det aller viktigste en terapeut kan gjøre er å lytte. Det har hun lært av Helge-Roar, som tidligere drev med mental trening, salg og lederskap.

Artikkelen ble først publisert i august 2008.