Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Hjertegodt kosthold på Kreta

Mens ernærings- og kostholdseksperter krangler om hva som er det beste kostholdet for oss nordmenn, har middelhavsdietten holdt stand i mange år. Hovedsakelig går den ut på enkel, fiberrik kost med massevis av grønnsaker og frukt, helsebringende olivenolje og hvitløk, samt lavt inntak av animalsk, mettet fett.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Gjennom tidene har kreternes tradisjonelle kosthold vært enkelt, men fullverdig. Basis i kostholdet er massevis av grønnsaker med solmodne tomater, friskpresset sitron, løk og hvitløk, som er dronningen av det kretiske kjøkken. Agurker, bønner, poteter, gulrøtter, blomkål, artisjokker, spinat og salater er også mye brukt i det kretiske kjøkken.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

De fleste kretere har tilgang på sin egen hageflekk eller åker. Til daglig bruk er det derfor en selvfølge å skaffe tilveie råvarer uten tilsetningsstoffer og usprøytede grønnsaker.

Les også: Middelhavsdietten «slår ut» lavkarbodietten

En undersøkelse for noen år tilbake viste at i Norge spiser hver av oss 77 kilo frukt og grønnsaker i året. Til sammenligning spiser grekerne 228 kilo pr. person pr. år.

Bra for hjertet

I landene rundt Middelhavet er hjertesykdom sjeldnere enn ellers i Europa og USA. De fleste ernæringseksperter er enige om at olivenolje er bra for hjertet, spesielt på grunn av det enumettede fettet som oljen inneholder. Råpresset olivenolje (jomfruolje) brukes i nær sagt all slags mat og utgjør 1/3 av kreternes daglige kaloribehov. Oljen er grønn og tykk, ofte smaksatt med friske urter.

På Kreta bugner det av friske krydderurter, som brukes flittig i matlagingen sammen med olivenolje og vin. Forskning har vist at rødvin i moderate mengder (1-2 glass daglig) er et viktig element i bekjempelsen av hjerte- og karsykdommer. Årsaken ligger i drueskallet og druesteinene, hevder ekspertene.

På øya brukes lite, men magert kjøtt, fisk, og praktisk talt ingen fete sauser eller melkeprodukter. Kveg finnes ikke på øya, isteden brukes kjøtt av sau, geit, høns og kanin. Husdyra går fritt, og hentes hjem om kvelden for melking. I husholdningen brukes sau- og geitemelk, da helst i form av yoghurt og oster. Fløte og smør forekommer omtrent ikke.

Lite stress

Stressede mennesker finner man sjelden, i hvert fall på landsbygda. Midt på dagen er det siesta, der grekerne hviler eller sover to, tre timer. Etterpå inntas kanskje en kopp kaffe med sukker, som en liten "oppkvikker". Utenom i kaffen, blir raffinert sukker lite brukt. "Kaffe- og kakekulturen" vi har her hjemme er et ukjent begrep blant lokalbefolkningen.

Reise 67a 
Urter er en del av det greske kostholdet 

Nå skal det være sagt at grekerne ikke bare har sunne vaner. Tobakksrøyking er fortsatt en del av den greske kulturen, men etter at det i Hellas ble røykeforbud på offentlige steder, er det for mange ikke så attraktivt å røyke lenger.

At røyking ikke slår mer negativt ut på statistikken, kan skyldes det friske inntak av sitrusfrukter (C-vitaminer) og hvitløkens helsebringende virkning, mener enkelte forskere.

Vær en bevisst turist

Den voldsomme turisteksplosjonen de siste årene har skapt et ”klasseskille” mellom by- og landsbefolkning, og spørsmålet er om kreternes gode rykte som Europas helsenasjon vil vedvare. Man må også huske på at det tradisjonelle greske kostholdet står i sterk kontrast til maten turistene spiser når de besøker Kreta.

Er du turist, og ønsker å spise tradisjonsrik og lokal gresk mat, er det lurt å fjerne seg fra de mest travle turistgatene. Oppsøk spisesteder der det vanker mange grekere, gjerne en liten, familiedrevet restaurant som ligger utenfor byen. Maten er bedre, prisene er rimeligere, og du får garantert ferske, gode råvarer.

Er du heldig, opplever du både dans og sang under måltidet, for grekerne er verdensmestere i å hygge seg sammen med familien.

Middelhavskost mot diabetes

Middelhavskosten er best kjent som forebyggende på hjerte-karsykdommer, men en ny spansk undersøkelse viser at denne kan redusere risikoen for å utvikle diabetes hos voksne. Mye tyder også på at middelhavskostholdet er gunstig for visse kreftformer, fedme og Alzheimers sykdom.

Gresk salat iStock_000020173672Small 
Gresk salat 

Forskere ved Rovira i Virgili-universitetet i Reus, Spania undersøkte helse og kosthold hos mer enn 400 voksne forsøkspersoner, der alle var over 55 år og i risikosonen for å utvikle hjertesykdom.

Forsøkspersonene skulle følge tre forskjellige dietter i fire år: En streng middelhavsdiett rik på olivenolje, en middelhavsdiett med mye umettet fett fra nøtter, og en diett fri fra alle typer fett. Konklusjonen var at de som fulgte den første dietten hadde 52 prosent mindre sjanse til å utvikle diabetes.

Et karbohydratrikt kosthold vil føre til at blodsukkeret stiger veldig, og det vil gi sultfølelse og søthunger. Med mindre man er svært fysisk aktiv, vil mye av sukkeret lagres som fett, og det blir lett å legge på seg. De som er tilhengere av lavkarbokosthold mener at vi får i oss alt for mye sukker og stivelse, tilsetningsstoffer og usunt fett fra margarin og bearbeidede matoljer.

Dr. Fedon Lindberg har lenge vært forkjemper for middelhavsdietten. Dr. Lindbergs klinikk anbefaler å spise matvarer basert på det tradisjonelle middelhavskostholdet fra Kreta, men tilpasset dagens nordmenn.

Gresk mat og matkultur

Meze er et gresk ord som betyr forrett, ikke bare èn, men mange. Når grekerne går ut om kvelden, tar de gjerne meze sammen med et lite glass av det lokale brennevinet ouzo eller raki, som anses å være svært bra for fordøyelsen. Grekerne nyter måltidet, og tar seg gjerne god tid når de spiser.

Moussaka iStock_000012165645Small 
Moussaka 

Noen tar meze som forrett og spiser middag senere (fra 22.oo tiden). Andre velger meze som hovedrett, og får rikelig med mat, salater, ost-, skalldyr-, kjøtt- og fiskeretter, servert kalde og/eller varme. Eller de bestiller en hovedrett eller to som alle deler.

Den greske salaten, som inneholder forskjellige grønnsaker og grekernes "nasjonalost" feta, går igjen over alt i Hellas. Grekerne er kjent for sin gode yoghurt. Er du i Hellas, prøv å få kjøpt frisk yoghurt i en butikk eller et privat hjem, selv om meieriyoghurten ikke er verst den heller. En nydelig dressing er tzatziki, laget av yoghurt, slangeagurk og hvitløk.

Ellers er grekerne kjent for sin velsmakende honning, og de greske øyene konkurrerer om å ha den beste.

Dolmas er den greske varianten av våre kålruletter. I Hellas brukes vinblader i stedet for kål, og fyllet er som regel ris eller kjøtt.

Stifado er en meget god gryterett laget av oksekjøtt, løk, rosmarin, kanel, hvitløk, tomater og rødvin.

Grekerne er berømte for den gode grillmaten, og souvlaki (kjøtt på spidd) er en favoritt blant turistene. Moussaka (kjøttdeigrett m/auberginer) er en rett fra Kreta, som har blitt populær overalt i Hellas og resten av Europa.

Et glass rødvin hører med til et godt måltid. I greske hjem, og også på typisk greske spisesteder, er det vanlig å sette på bordet ei kjøkkenmugge i keramikk med husets hjemmelagede vin. Den eldre generasjonen foretrekker gjerne tradisjonell retsina, tørr, gresk hvitvin smakt til med harpiks fra furu.

Gjør som grekerne når de skåler: Si Yamas, som faktisk betyr: GOD HELSE!

Slik blir 2022 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.