Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Grønn te beskytter mot øyesykdom

Grønn te er full av antioksidanter og har vist seg å ha en helsebringende effekt på mange ting. Nå mener ekspertene at grønn te også kan beskytte mot øyesykdom.

Tekst: Kari Flaata Halling

Ifølge avisen Telegraph.co.uk mener ekspertene at grønn te også kan beskytte mot øyesykdom. Studien er utført ved The Chinese University i Hong Kong og et øyesykehus i Hong Kong. Resultatet av studien ble publisert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Les også:
Allergifri vår og sommer
Urter er terapi

Det er første gang forskerne har studert hvordan linsen i øyet, netthinnen, og andre deler av øyet, absorberer innholdet i teen. Resultatene av studien viser med stor sannsynlighet at teen kan beskytte mot grønn stær (glaukom) og andre vanlige øyesykdommer.

Ifølge Norsk helseinformatikk regner man med at en til to prosent av Norges befolkning over 40 år har grønn stær, en sykdom der trykket inne i øyet blir for høyt, noe som over tid kan skade fibrene i synsnerven. Når mange nok tråder er skadet, kan det oppstå blinde flekker i synsfeltet. Ubehandlet vil tilstanden etter hvert føre til blindhet.

Ekspertene bak studien tror det er såkalte katekiner som sørger for den positive effekten på øyet. Katekiner er en spesialisert gruppe flavonoider, som vanligvis finnes i forskjellige plantearter, mest i teplanter. (Flavonoider er et samlenavn for flere grupper av antioksidanter). Katekiner inneholder blant annet vitamin C, vitamin E og antioksidantene lutein og zeaxanthin.

Ring en healer

Selv om man også tidligere var kjent med at katekiner har en beskyttende effekt på øyet, har det inntil nylig vært uvisst om katekiner i grønn te virkelig kan passere fra magen, ut i fordøyelsessystemet og til øyet.

Gjennom undersøkelser på rotter, har dette vist seg å være tilfelle. Forskere har nå oppdaget at øynene til gnagerne som fikk grønn te dro stor nytte av katekiner fra teen. Resultatene viser også at grønn te kan beskytte øyet mot oksidativt stress, noe som skjer når antioksidantene ikke strekker til, og det blir kjemisk ubalanse mellom produksjon av ødeleggende frie radikaler og antioksidanter. Dette kan forårsake en rekke sykdommer.

Andre fordeler ved å bruke grønn te

• Grønn te bidrar til å rense munnhulen og tenner. Antioksidanter hindrer plakk i å feste seg til tennene.

• Alle typer te inneholder antioksidanten EGCG, som beroliger og fornyer huden. Det høyeste innholdet av EGCG finnes i grønn te. EGCG dreper bakteriene som skaper kviser og urenheter.

• Grønn te kan brukes som naturlig ”After sun”. Smør eller spray lett avkjølt grønn te på de utsatte områdene, og det vil roe huden.

• Grønn te har en naturlig antibakteriell effekt. Har du lette infeksjoner eller småsår på føttene, kan du lage et fotbad av sterk grønn te.

KILDE: Lipton