Tips en venn på e-postTekst og foto: Kari Flaata Halling
Rosenterapi (Rosenmetoden) kalles massasje for sjelen, men er ikke massasje i ordets rette forstand. Terapeuten jobber med hendene i myke behagelige bevegelser. Målet er å få klienten så avslappet at ubevisste minner, følelser og handlingsmønstre kommer opp til overflaten. Da er det lettere å gi slipp på spenninger. Energien som kropp og sjel har brukt på å holde følelser og tanker nede blir frigjort, og kroppen kan bruke energien og musklene til sin naturlige hensikt.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Denne terapiformen passer for folk flest, men er spesielt egnet for de som er stresset, slitne, har spente muskler eller er plaget av hodepine, stiv nakke og skuldre. Den passer også for deg som vil oppnå mer selvinnsikt og ønsker bedre kroppsbevissthet. Den kan også bidra til å endre holdninger. Noen tar rosenterapi fordi det er en behagelig behandling som får deg til å slappe av og hente nye krefter.
Les også: Musikk er effektivt mot stress
Rosenmetoden er ”hjertet” mitt
Britt viser vei inn i behandlingsrommet som har en lun og god atmosfære. Små englefigurer, blomster og levende lys står rundt omkring. Bokhyllene er fulle. På veggen henger diplom og kursbevis som vitner om terapeutens allsidige kompetanse.
- En god venninne av meg introduserte meg for Rosenmetoden for ti år siden. Hun gikk i lære og trengte en å praktisere på. Etter en gangs behandling var jeg ”solgt”. Da startet jeg opp på kurs, og det var som å komme hjem, sier den blide og trivelige damen.
Som rosenterapeut har Britt en grundig utdannelse bak seg. Hun ble ferdig godkjent i januar 2006 og har klienter som har gått hos henne hele tiden:
- Det tar fire, fem år med jevnlige intensivkurser før du kan gå ut i praksisåret. Men jeg har hatt veldig nytte av det selv. Familie og venner sier at jeg har forandret meg. Jeg har for eksempel blitt tryggere på meg selv, og nå kan jeg godt gå ut i forsamlinger å prate, noe som tidligere var utenkelig. Rosenmetoden er ”hjertet” mitt. Det har gitt meg så utrolig mye.
Kroppen har svarene
- Hvordan jobber du som rosenterapeut?
- Jeg jobber med helheten. Kroppen og sinnet vårt samarbeider i langt større grad enn de fleste er bevisste. Jeg har først en liten samtale med deg som klient, slik at jeg kan danne meg et bilde av deg og hvilke plager du har. Så legger du deg på benken med beina på puta, som regel på magen, men det er ingen fast regel. Er du for eksempel gravid, kan du ligge på siden eller på ryggen. Så ”hilser” jeg på kroppen din, kjenner forsiktig rundt slik at mine hender kan bli kjent med din kropp og dine spenninger, og slik at din kropp kan bli kjent med mine hender. Ved myk berøring frigjøres velværehormonet oksytocin i kroppen.
Rosenterapeut Britt Inderberg på Kongsberg |
- Under behandlingen kan du plutselig forstå hva som gjorde at spenninger satte seg nettopp der. Kroppen din har alle svarene, forklarer Britt, som også har lært reikihealing og sjamanhealing.
Når hun utfører rosenterapi, kan hun ikke stoppe den varmen hun har i hendene. Klienten får derfor healing ”på kjøpet”.
- Pusten er også en sentral del i Rosenmetoden. Mellomgulvet kaller vi broen mellom det bevisste og det ubevisste. Vær oppmerksom på pusten. De fleste puster grunt og veldig forsiktig. Når vi lar pusten slippe til og får mer plass, løsner spenninger i oss og mer energi blir frigjort!
Fortrengte tanker og følelser
– Alt som skjer, lagres i kroppen, men noe blir fortrengt. Ofte blir fortrengte tanker og følelser til fysiske plager som for eksempel muskelspenninger. Selv om vi tror vi har glemt en ting, husker kroppen og sinnet det fremdeles, og over tid kan dette føre til fysiske plager. Det som er fortrengt prøver jeg å få frem under behandlingen. Det kan være ting som ligger langt tilbake i barndommen som du ikke husker lenger. Som barn er vi sårbare. Det er veldig mye fra barndommen som kan sette sitt preg på deg for resten av livet, forklarer hun videre.
- Når jeg legger hendene på en klient, aner jeg ikke hva som kan komme opp, og det gjør ikke klienten heller. Hvis klienten begynner å gråte, noe som skjer innimellom når følelser blir forløste, er det viktig å være der og gi den nødvendige trygghet. Det er viktig å ha tillit til at kroppen tar frem det du kan takle der og da! mener Britt.
Noen terapeuter kan få opp indre bilder eller gå tilbake til tidligere liv. Selv gjør hun det ikke, men hun kan få fornemmelser av ting og finne ut hva som kan ligge bak spenninger.
- Derimot hender det at klienten får AHA opplevelser eller bilder under behandlingen. Det er fint om klienten forteller om det, men det er ikke nødvendig for den videre behandlingen. Du kan velge bare å kjenne på de følelsene som var der. Det er du som har styringen under behandlingen, forklarer Britt.
Muskler slapper av
Britt har en liten historie å fortelle:
- Da jeg så vidt hadde startet på utdannelsen, brakk jeg den venstre skulderen min. Den kunne ikke gipses, så jeg ble gående og holde armen inntil kroppen for at det ikke skulle gjøre vondt. Jeg gikk til fysioterapi. En måned etter bruddet skulle jeg på et intensivkurs i rosenterapi. Jeg var veldig spent på om jeg kunne greie å gi behandlinger på grunn av smerter, men det gikk fint. Jeg kom tilbake til fysioterapeuten etter en uke, og så skulle jeg gå foran ham inn på behandlingsrommet. Det som hadde hendt var at musklene mine hadde slappet av etter rosenterapien, slik at jeg gikk ledig og avslappet. Fysioterapeuten kunne derfor ikke se hvilken skulder jeg hadde brukket, og ikke husket han det heller, så han måtte spørre meg.
Britt gir et annet eksempel på den avslappende effekten rosenterapi har på kroppen:
- Det hender at jeg ber folk se seg i speilet etter en behandling. Klienten ser gjerne mye mer avslappet ut. Ansiktsuttrykket og fargen i ansiktet er endret!
Marion Rosen
- Drivkraften er at du brenner for noe. Da kan du bare gå ut å blomstre! sier Britt og viser et bilde av Marion Rosen, som er Rosenmetodens grunnlegger.
Marion Rosen, Rosenmetodens grunnlegger. Foto: Norske Rosenterapeuters forening |
I 1930 årene studerte hun massasje, avspenning og pusteteknikker. Hun praktiserte disse teknikkene i en gruppe med blant annet psykoanalytiker Gustav Heyer, kollega og tidligere elev av C.G. Jung. I de senere årene reiste Marion verden rundt og underviste og holdt foredrag om Rosenmetoden. Siste gang hun kom til Norge var i 2009. Da var hun 94 år. Hun holdt kurs og forelesninger i Norge, og Britt møtte henne flere ganger:
- En utrolig dame. En gang tok hun på meg oppe ved den ene skulderen, og da spratt tårene i øynene på meg. Det var ett eller annet som løste seg opp ved denne enkle berøringen! Marion ble en gang spurt: - Hvilke bøker leser du? Hun svarte: - People are my books.
Marion Rosen døde i sitt hjem i Berkeley, Californina 18.januar 2012, 97 år gammel. Etter hennes bortgang er Axelsons den fremste ”talsmann” for rosenmetoden i Norge, foruten Norske Rosenterapeuters forening, der Britt er medlem.
Foruten å drive som rosenterapeut er Britt også instruktør i Rosenbevegelser, som også er en del av Rosenmetoden.
- Rosenbevegelser passer for alle. Det er enkle øvelser til rolig musikk. Øvelsene gir deg bedre pust, økt blodsirkulasjon, mer energi og smører leddene dine, sier den erfarne terapeuten.
Dyp avslapning
Britt vil gjerne la meg få føle rosenterapi på kroppen, og jeg legger meg godt til rette på benken. Hun legger de myke hendene sine på skuldre og nakke og registrerer at musklene er ømme og stive.
- Muskelspenninger stjeler energi fra kroppen din og gjør deg sliten. I muskelspenningene ligger følelser etter mange erfaringer opp gjennom livet. Jeg kan hjelpe deg til å gi slipp på disse spenningene, og du vil oppleve å få mer energi, lover terapeuten.
Etter litt tid begynner magen å gi fra seg mange lyder. Britt ler og sier:
- Det kalles rosensymfonien og er helt naturlig når ting begynner å skje i kroppen!
Behandlingen er meget behagelig. Jeg tør innrømme at jeg aldri har følt en dypere avslapning verken gjennom massasje eller andre terapiformer, og jeg har prøvd litt av hvert gjennom mitt mangeårige virke som journalist.
Etter å ha ligget en times tid på benken, får jeg et glass vann. Britt ber meg gå hjem og bearbeide dette videre, for når hun tar vekk hendene sine, fortsetter prosessen.
- Det var en som kom til meg og sa at etter den siste behandlingen så sov han i to dager. Det er et sikkert tegn på spenninger som har sluppet taket! mener terapeuten.
Epilog: Følelsen av dyp, god avslapning holdt seg i flere dager. Jeg hadde også i flere dager en ekstrem tretthetsfølelse. Jeg halvsov på sofaen om ettermiddagene, og om natten sov jeg så godt som jeg ikke har gjort på lenge.
For mer informasjon:
Norske Rosenterapeuters forening: www.rosenmetoden.no
Slik blir 2025 for deg! Bestill et personlig årshoroskop