Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Naturens egne mirakler

Mange sverger til naturens egne mirakler fremfor kostbare legemidler. Norske planter, urter og bær kan lindre og styrke vel så mye som kostbare legemidler.

Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling

Så hvorfor ikke prøve ut noen av disse enkle knepene når noe uforutsett dukker opp?

Anis

Anis er mye brukt både som krydder og medisin i østens tradisjonelle kokkekunst. Hvem har ikke prøvd hostesaft som nesten alltid inneholder anis. Anisen smaker godt og har en sterk slimløsende effekt. Fin som gurglevann ved halsirritasjoner. Når man ammer kan man prøve anis mot luftsmerter hos barnet. Anisen virker også melskestimulerende. Den er vanndrivende og fin ved hoste, astma, kolikk, fordøyelsesproblem, heshet, migrene, hodepine, hangover, menstruasjonssmerter, overgangsalder og fødsel. Anis bør unngås under graviditet.

Les også:
Aromaterapi - godt for kropp, sjel og sinn
En hyllest til løvetannen

Aloe Vera

Plantens blader er kjent for antiseptisk og legende virkning. Geleen inne i bladene kan brukes på forstuede ledd, forstrekninger, brannsår, solforbrenning, eksem, soppinfeksjoner, blåmerker, stikk og små kutt. Geleen danner  en hinne som beskytter, og hjelper huden til å fornye seg. Den har dessuten en smertestillende virkning ved leddgikt og fremmer galleproduksjonen, som igjen kan virke slankende.

Einebær

Viltkrydderet. Dette bæret er vann og svettedrivende. Virker desinfi serende ved infeksjon i urinrør og hjelper mot magesmerter. Brukes gjerne mot revmatisme og gikt, og stimulerer stoffskiftet. Denne planten kan irritere nyrene og frarådes derfor å brukes av de med nyresykdommer, eller gravide, da den kan virke  ammentrekkende.

Hvitløk

Bekjemper det meste. Er sterkt betennelseshemmende, blodtrykksenkende, slimløsende og markdrepende. Styrker kretsløpet og motvirker åreforkalkning. Bekjemper skadelige bakterier i fordøyelseskanalen og er et effektivt middel mot kolikk, diare, katarr i svelg og strupe, samt tynn- og tykktarmskatarr. Hvitløk har i århundrer vært ansett som et godt forebyggende middel. En rekke forsøk har vist at hvitløk besitter krefthemmende egenskaper.

Blåbær

Beste måten å stoppe diarè. Blåbær er synets bær. Hjelper mot trøtte øyne, svekket syn og nattesyn. Hjelper også mot irritert tykktarm. Ved diare: 5 ss tørkede bær til 1/2 l kaldt vann får koke opp i 10 min. 1/2 kopp 2-3 ganger om dagen. Til spedbarn og småbarn er 3 ss tilstrekkelig ved diare. Bladene brukes ved svak blærefunksjon, tarmkatarr, oppkast, magekramper og hoste. 1 ts til 1/4 liter vann. Trekkes i 10-15 min.

Ingefær

Ingefær reduserer plagene ved sjø- og bilsyke. I den afrikanske folkemedisin har ingefær vært brukt mot hodepine, gikt, hoste og manglende melkedannelse hos kvinner. Danske forsøk har dokumentert at ingefær har god virkning på forskjellige former for gikt. Forsøkene har også vist at ingefær har andre positive medisinske anvendelsesmuligheter, f.eks. at den hemmer dannelse av blodplater i arteriene.

Løk

En fin C-vitamin kilde. Bra for hjerte og kretsløp og motvirker åreforkalkning. Brukes også ved forstoppelse, kolikk, hoste, heshet, luftrørskatarr, halsbetennelse, hovne bein og urinproblemer. Virker også positivt mot astma. Løk øker motstandskraften, og kan ha en positiv effekt på enkelte kreftformer og celleforandringer.

Basilikum

Basilikum-te motvirker luft i magen. Beroligende ved nyre-og blærelidelser, virker smertestillende, og krampeløsende. Kan også brukes på skrubbsår og rifter. Den er energigivende, antiseptisk og virker derfor godt mot fet hud og kviser. Bakteriedrepende, fordøyelsesfremmende og febernedsettende. Gni friske basilikumblader på insektstikk, og den virker kløestillende. Brukes også i matretter, supper, sauser og salater. Mye brukt i Italia til tomater og pasta.

Bjørk

_bjørk.jpg

Te kan lages av blader ca. 4-5 ts pr. liter vann. Max 2 kopper daglig Fin å bruke ved revmatisme, gikt, sykdommer i urinrør og menstruasjon. Den renser blodet og er vanndrivende. Mange tapper sevjen av bjørk om våren. Den kan drikkes naturell eller man kan koke den, da blir den sirupslignende. Har man skabb kan man helle vann over asken av bjørkeved. Da får man lut som også virker blekende på håret.

Brennesle

En av de mest utskjelte plantene som finns, men neslevin er absolutt å anbefale. En utrolig mineralrik plante.  Hjelper ved stoffskifteproblemer, prostatabesvær, gikt, tarmkatarr og revmatisme. Den er vanndrivende, blodsukkersenkende ved revmatiske lidelser, ødem og mild diabetes. Er blodrensende og bloddannende. Er bra i brødbaking om vinteren. Ta 2-3 ts nesleblader og hell en kopp kokende vann over la det trekke i 10 min. Sil teen og drikk den varm, gjerne søtet med honning. Neslete er også bra til å vaske sår med, og som et lindrende bad på forbrent og solbrent hud.

Kanel

Kanel er bra for fordøyelsen. Smertestillende, bakteriedrepende, krampeløsende, menstruasjonsregulerende, sammentrekkende og fordøyelsesfremmende. Den er fin ved forkjølelse, gikt og andre muskelsmerter, diare, luftsmerter, andre fordøyelsesproblem og uregelmessig menstruasjon. Fin ved fødsel, fordi den både er smertestillende og den stimulerer veene. Bør ikke brukes under graviditet. Medisinsk brukes barken som et betennelses-bekjempende, sammentrekkende og stimulerende middel. Brukes ved kvalme, oppkast og diare.

Slik blir 2022 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.