Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling
Hun viser seg helst i de lyse vår- og sommernetter. Da kan man se henne sveve rundt kommandantboligen i sid hvit eller grå kjole. Hun berører ikke jorden, og man ser heller ikke føttene hennes. Hun er blek og holder armene rolig langs siden, mens hun stille sklir mot nærmeste skogsholt. Da snur hun seg og vinker, før hun forsvinner.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Slik beskriver historiker Frank Kiel Jacobsen den hvite damen i boken ”Fredriksten- Festning med ærerik historie”.
Damen holder seg helst omkring kommandantboligen, men flakker tydeligvis over hele festningen. Noen har møtt henne i den lange, bratte trappen opp til Klokketårnet og ved slavehullene, der fangene raslet i sine lenker og muggen rådamp ség opp gjennom stupmørke glugger.
Historien om den hvite damen
Hvem var så denne hvite damen, eller den grå damen som hun også kalles noen ganger? Man vet ikke med sikkerhet om hun har levd. Men myter har alltid et opphav, og spøkelser har alltid en fortid. I en av dem er en trøndersk løytnant med i bildet. I alle gamle viser dårer løytnantene kvinnehjerter, og denne var intet unntak.
Vi har laget en kortversjon av historien, hentet fra boken:
Det skjedde omkring 1820. Det var en iskald vinternatt med sur vind. Vakten som skulle avløse soldaten på Klokketårnet måtte gå opp den fryktede trappen, der skrikene fra slavene hang igjen i de sleipe steinveggene. Her møtte han Tobias, soldaten han skulle avløse, som kom vaklende nedover trinnene og stirret stivt fremfor seg, for så å tumle inn i hovedvakthuset. Soldatene der inne så at noe hadde skjedd, men Tobias sa ingen ting. Han var likblek, og øynene var glinsende og liksom brente ham i hodet. Stemningen ble trykket i vaktstua, og de andre soldatene følte da at det hadde kommet en ond ånd inn sammen med ham. Sagnet sier at ”en ubestemt makt hadde slått ned hos dem alle”.
I samme øyeblikk kom den iltre trønderske løytnanten, hele kompaniets skrekk, løpende ned fra annen etasje og lurte på hvem som hadde ropt på ham to ganger. Men ingen hadde ropt! Plutselig hørtes løpende skritt utenfor, og snublende inn kom avløseren, hvit som et laken i ansiktet, ute av stand til å gjøre rede for seg. Løytnanten ville nå finne ut hva som foregikk og gikk ut i natten med pistolene i beltet. Han gikk trinnene opp mot Klokketårnet. Etter en halv time smalt plutselig et pistolskudd. Hele festningens besetning rykket ut, men løytnanten var sporløst forsvunnet. Siden er det ingen som har sett ham.
Den natten hørte noen skrik, som man mener kom fra den hvite dame. Var hun løytnantens kjæreste, men ble offer for sjalusi? Kastet hun seg ut fra stupet under Klokketårnet i ulykkelig kjærlighet? Man har i hvert fall sett henne sveve i nattens dunkelhet ned fra tårnet.
I ettertid har det kommet en teori om at den hvite damen hater menn, derfor burde alle menn holde seg unna Fredriksten festning på nattestid. Man vet jo ikke om hun selv skjøt og drepte løytnanten eller om han tok sitt eget liv.
De to som kanskje kunne ha gitt svar på hva som skjedde den uhyggelige natten, mistet begge talens bruk. Tobias var taus som graven under rettsaken etterpå, og avløseren snakket heller ikke. Han ble sinnsyk etter det som hadde hendt og ”døde paa galehuset” året etter. Samtidig ble Tobias dimittert, men han ”døde eet Aar senere i sin Fedrenesbygd” og snakket aldri om hendelsen.
Begge gikk i graven med sin hemmelighet. Vaktposten på klokketårnet ble senere inndratt.
Mange historier
I ettertid formidlet avisene mange såkalte øyevitneskildringer, der folk hevdet å ha sett den mystiske, hvite damen. Flere gamle soldater ved festningen har også fortalt at de har sett henne.
Den hvite dame, gjenskapt i gips, er utstilt på Fredriksten festning. Foto: Halden Turist |
Blant de mest kjente skildringene er den om soldaten som så damen en augustnatt på 1800-tallet. Soldaten beskriver møtet med kvinnen slik:
”Håret var dekket av et grålig, sløret stoff som falt i folder nedover og gikk i ett med resten av drakten. Jeg la ikke merke til kroppen hennes, men hun må ha vært høy og rank. Ansiktet var svært vakkert. Men på grunn av de sørgmodige øynene virket det herjet og blekt. Et øyeblikk stirret hun intenst på meg, så ble bildet visket ut, og hun forsvant,” skrev en av Halden-avisene på begynnelsen av 1900-tallet.
En annen soldat så den hvite dame da han kom tilbake til Fredriksten fra perm. Han fikk øye på den vakre damen da hun ”steg fram av ingenting” og kom gjennom de tunge portene mot Place d´Armes. Hun fulgte etter ham på veien mot huset han bodde i. Foran døren snudde han seg og kikket. Hun var fortsatt der, og det hadde da gått fem minutter.
På -30 tallet og rundt 2. verdenskrig var det en del hendelser omkring den hvite dame.
For 14 år siden besøkte to tyske campingturister festningen og hevdet å ha sett en smilende kvinneskikkelse midt på natten, kledd i tynt, hvitt klede. Tyskerne hadde aldri hørt historien om den hvite damen og lurte på om noen var i gang med filminnspilling. NRK Radio og flere aviser intervjuet paret. For øvrig reiste to kvinnelige journalister fra Oslo til Halden og overnattet på festningen, men opplevde ikke å se spøkelset.
I våre dager har det vært sparsomt med historier omkring den hvite dame, men Frank Kiel Jacobsen har personlig møtt folk som bedyrer å ha sett henne.
Gry Jannickes opplevelser
Sommeren 2010 var artisten Gry Jannicke Jarlum gjest i TV2 programmet ”Allsang på grensen”, som hvert år spilles inn på Fredriksten festning. Hun hevder at det spøker på selskapslokalet Kongshallene, som i sin tid ble brukt som forlegning for soldater. Gry Jannicke hevder også at hun fikk kontakt med døde mennesker.
- Jeg er et medium, vet du! Jeg ser ikke ting, bare føler! I borgen har det blitt drept mange mennesker, men jeg tenkte ikke på det da vi skulle spise. Det endte med at jeg sa til venninnen min Hanna at jeg måtte gå ut fordi jeg ble dårlig, sa artisten i et intervju med ”God Kveld Norge.”
- Først ble jeg veldig svimmel, så fikk jeg ikke puste, og så ble jeg stiv i hele kroppen. Det var ekkelt å være der. Jeg kunne ikke gå inn igjen for å spise!
- Personlig har jeg hørt om to, tre personer som har hatt paranormale opplevelser, og de fleste er innendørs. Folk beskriver kalde vinder, gjenstander som flytter seg eller har direkte observasjoner av personer, forteller Magne Rannestad, daglig leder i Fredriksten festnings venner.
- Festningen ble bygget ca. år 1660. Jeg antar at ca. 1000 mennesker har mistet livet i Halden og i området rundt Fredriksten festning opp gjennom tidende, som følge av krigshandlinger. Da er det kanskje ikke så rart at noe sitter igjen i veggene, mener han.
Attraksjon
Rannestad er overrasket over hvor mange som kjenner til den hvite damen. Selv om Fredriksten festning bruker damen som attraksjon, og guidene forteller om henne ved omvisning, har det ikke vært så mye markedsføring ut over dette.
Klokketårnet er sentralt i legenden om den hvite dame. Foto: Halden Turist |
- Det er tydelig at myten om Karl XII´s død i 1718 og historien om den hvite damen fascinerer turistene, og de spør ofte om dette. Spesielt barn er opptatt av den hvite damen. De kan kjøpe et spøkelseskart, der de skal finne poster og bli med på hulevandring blant spøkelser og slaver. Det er populært, sier Rannestad og opplyser at i Informasjonssenteret kan turister se en gratis kortfilm, som går over to temaer. Det ene omhandler den hvite dame, og det andre går på myter og mystikk.
Også utenlandske medier har fattet interesse for den hvite damen. Filmselskapet Ghost Hunters International, som har sitt hovedsete i California, besøkte for et par år siden festningen. Teamet reiser rundt i hele verden og bruker en rekke ulike teknikker og diverse elektromagnetisk opptaksutstyr for å dokumentere såkalt ”overnaturlig aktivitet”. Mange av opptakene ble gjort om natten. Det ble filmet blant annet ved Klokketårnet, Fredrik den 3. hall, Curtisen, Overberget og i kommandantboligen. Filmen fra spøkelsesjakten i Halden ble vist på amerikansk TV, og er også lagt ut på nettsiden til Fredriksten festning.
I 1926 ble et skjellett funnet under Klokketårnet, som man antar er levningene etter den trønderske løytnanten:
Hans jordiske levninger skal visstnok finnes oppbevart i et av Fredrikstens magasiner den dag i dag. Der hviler han i fred. Men den hvite dame vandrer ennå rastløst omkring på Fredriksten og søker etter noe. Helst i sommernetter med månesølv i hemmelighetsfulle bjørkekroner og en hvit tåke, så lett som et brudeslør, svevende over markene.
Her kan du også film fra spøkelsesjakt Ghost Hunters International