Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Mønster-brekker med sjarm

Vi er så heldig å ha Siri Spillum (49) som fast spaltist i Magic Magasin. Siri startet med coaching for sju år siden, som en av de første i landet.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling

Selv kaller hun seg ikke coach, men mønsterbrekker. Siri vil svare på spørsmål som går på å bryte mønster. Det kan være egne mønstre, i relasjon til parforhold eller å bryte mønster i andre sammenhenger.

Vi har avtalt å spise lunsj på Siris favorittrestaurant på Aker brygge. Det er også et mønster å være ”avhengig” av ett bestemt spisested, tenker jeg mens jeg venter på intervjuobjektet mitt. Og så kommer hun meg i møte, akkurat så smilende og blid som jeg ventet hun skulle være etter å ha snakket med henne i telefonen. Etter å ha funnet stamplassen sin, innrømmer Siri at det er et mønster å stadig oppsøke denne spesielle restauranten, men det er et positivt mønster, som hun slett ikke vil bryte. Livsnyteren innrømmer gjerne at hun er  lidenskapelig opptatt av god mat og drikke.

Hva er et mønster?

Å inspirere deg til å se dine mønstre, klare å justere dem, eller rett og slett endre dem, er ting Siri ønsker å bidra med som fast spaltist i Magic Magasin:

- Mange av oss har hatt opplevelsen av å havne i en rolle vi ikke liker. De færreste liker å være den som bestandig skal passe på at alt går etter oppskriften. Likevel havner vi der. Vi liker dårlig å være den som står igjen alene med hele ryddejobben.

Likevel gjør vi det. Hvorfor? Fordi vi påtar oss den rollen. Vi velger det selv. Kanskje det forventes av oss, men vi velger det selv. Vi velger å svare på andres eller egne reelle eller innbilte forventninger ved å påta oss en rolle. Dette må vi se før vi klarer å endre det. Vi må rett og slett erkjenne at det er oss selv som sitter med nøkkelen som åpner døren ut av den rollen vi ikke ønsker. Mens vi venter på maten, forklarer Siri hva et mønster er:

- Et mønster er noe som gjentar seg. Gjentakelsen er det grunnleggende ved ethvert mønster. Alle mennesker har mønstre. Vi har tankemønstre, følelsesmønstre, handlingsmønstre, livsmønstre og samlivsmønstre. Mange av våre mønstre er miljøbetinget og er lagret i oss fra våre aller tidligste år. En del har kommet senere, fra gode og dårligere erfaringer i livet, eller som bevisste valg fra eget tankearbeid. Noen av våre mønstre har grunnlag i vår arvelige personlighetsstruktur, mens andre er kulturelt betinget og ville vært helt annerledes om vi var født et annet sted på kloden, på den andre siden av elva, eller rett og slett av andre foreldre. Aksenten røper at Siri kommer fra Trøndelag:

- Jeg flyttet fra Namsos da jeg var 16 år. Har bodd i Oslo siden, nærmere bestemt på Nordstrand. Er mor til fire i alderen 9- 22 år. Eldstemann har flyttet hjemmefra, forteller den sjarmerende og utadvendte damen, som røper at hun elsker mennesker og er utpreget sosial.

Allsidig

Siri har alltid sett på seg selv som en slags moderne ” Lucky Luke”, tar utfordringer på strak arm og er ikke redd for å ta sjanser. Hun har drevet med mye forskjellig, og alt hun har gjort opp gjennom årene har vært egne idèer. Noe ”knall og fall” har det blitt innimellom, men hun har lært masse og alltid kommet gjennom vanskeligheter med begge bena plantet godt på jorda og æren i behold.

- I mange år var jeg seniorkonsulent på Varehandelens Høyskole og jobbet med adferd, og da med fysisk adferd: Hva skjer når en ting står der kontra der? Hva skjer med farger, med lys, eller hva skjer med alt i forhold til hvordan vi beveger oss? Etter hvert ble interessen større for den menneskelige biten, og jeg startet 1 ½ års coachutdannelse, noe jeg fant utrolig spennende. Jeg hadde Sissel Gran som min mentale coach, en svært dyktig dame.

- Jeg har drevet med motivasjonskurs i alle år. Mens jeg holdt på med det, for ca. fem år siden, så dukket det opp en del bilder i hodet mitt, kanskje et resultat av at jeg mediterte mye? Snart forsto jeg at jeg kunne bruke disse bildene i jobbsammenheng, og i dag gjør jeg det både når jeg jobber med grupper i næringslivet, eller forholder meg til en person eller par, forteller Siri og gir en liten demonstrasjon:

Hun konsentrerer seg et par minutter, rabler noe ned på et stykke papir og tegner ting som kommer til henne i bilder: En høygaffel, en hval, en nonne som bærer et lys, en tegneserie, for meg ganske uforståelig inntil hun begynner å analysere og stille meg spørsmål. Så viser det seg at det faktisk var ganske logisk allikevel. Mine mønstre kom tydelig frem.

Mentale bilder

- Bildene jeg får er tydelige. Ser jeg en person, så er det som om vedkommende står fysisk i rommet. I begynnelsen kom det fem, seks bilder sammenhengende. Jeg skrev de ned og lurte litt på hvordan jeg kunne bruke bildene i min egen utvikling. De hadde sitt mønster i hvilken rekkefølge de kom og hva bildene symboliserte. Det første bildet som dukket opp, var ofte av ”tung” karakter, for eksempel et lite, søtt hus kunne ha en tomt med stupbratte sider, eller det kunne være store hull i gjerdet.

Andre bilder kunne være tunge, gamle redskaper, en gammel ovn eller traktor. De første fem, seks bildene var ofte bilder på utfordringen, det som gjør at en person ”sitter fast” i en situasjon, for eksempel uro, frykt, underkastelse eller avmakt. Mine egne utfordringer kunne lett assosieres med de første bildene, og jeg valgte å se utfordringene på flere områder og nivå. Jo mer jeg så av situasjoner som kunne linkes til temaet, desto bedre virket bildene. Dette var et supert verktøy for min egen bevisstgjøring. Deretter fulgte billedserien opp med nærmere eller mer spesifikk utfordring vedrørende temaet som det skulle jobbes med. Dersom temaet var frykt, kunne jeg se av neste bilde hva frykten handlet om, for eksempel å miste kontrollen, å ikke bli likt av andre eller frykten for ikke å lykkes.

Så fulgte ett eller to bilder som lett kunne gi assosiasjoner til hvordan jeg kunne jobbe med saken. Ideene kom lett, bildene passet utrolig godt og stemte alltid. Sanselige bilder kom alltid på slutten av billedserien, noe som også gjorde at jeg trente opp min intuisjon bedre for hver billedserie jeg jobbet med. Når jeg til slutt hadde ”jobbet” meg gjennom alle bildene og  avsluttet med meditasjon, opplevde jeg en slags lykkefølelse og tilfredshet, som om jeg ble ønsket velkommen til mitt eget liv.

Etter bare få uker startet Siri å jobbe med bildene ovenfor sine coachkunder. Mange ble imponert over at det kom bilder som de kunne kjenne igjen så godt og som raskt fikk dem til å se sin egen utfordring.

Kurs og foredrag

Siri mener hun har hatt så mange som 10 000 kurs opp gjennom årene. Mange kjedebutikker har hyret henne. Det har vært flest kvinner på kursene hennes:

- Jeg har pratet mye om hvordan du finner energien din, og jeg har bevisstgjort mange kvinner på hvordan de kan gjøre jobben mye morsommere. Den siste tiden har jeg hatt mange foredrag som går på det å bryte mønster. Jeg snakker om bevisstgjøring av mønster og hvordan du finner mønstrene dine. Når du har funnet ditt mønster og forstår at dette er noe som går igjen, så reagerer du med å tenke: Dette vil jeg ikke lenger! Denne bevisstgjøringen er halve jobben. Du frigjør masse i deg selv og begynner å gjøre andre ting enn du gjorde tidligere,  forteller Siri og nyter siste resten av sin Cæsarsalat (som hun har bestilt mange ganger tidligere...).

Skriver bok

Siri er i full gang med å skrive bok om å bryte mønster. Boka skrives på bestilling fra Cappelen forlag og kommer ut våren -09: - Det er en hverdagsbok. Den er ikke skrevet til psykologer, men til alle som vil et skritt videre i livet. Den er ment som en inspirasjon, og til forståelse av mønster og roller. Boka er skrevet på hverdagsspråk, har hverdagsinnhold, og jeg kan vel absolutt kalle meg en hverdagsdame, sier hun spøkefullt. Humor er en rød tråd i samtalen.

- Har du skrevet bok tidligere?

- Nei, bare kompendier og artikler i aviser. Så jeg har vært heldig som får skrive bok for Cappelen. Det er mange veier som fører til Rom. Det gjelder å finne den beste veien for seg selv. I boken vil jeg ha fokus på veien som fører til det gode liv. Vi kan vel alle samtykke at det er noe tornekratt på veien, som det også er i oss selv. Mye av dette krattet kan sammenliknes med gjengrodde mønster. Skal krattet ryddes, kreves det litt av et verktøy, og tas det med rota, opplever vi å lykkes i livet.

Etter mange år som coach vet Siri at ved å endre fokus, og å bryte fastgrodde mønstre, åpnes et nytt liv:

- Premien jeg kan love deg er uendelig stor, både kroppslig, mentalt og i relasjoner til andre. Du kan kjenne deg lettere til sinns, og det er lettere å våkne opp til en ny frisk dag med nye muligheter. De vonde følelsene dempes eller blir helt borte, fordi du kan lære deg hvordan du aktiverer følelser som gir deg glede og livslyst. Bevisstgjøringen av dine mønstre er over halve jobben og i mange tilfeller nok til at endring skjer umiddelbart, sier den erfarne coachen, som gleder seg til å ta fatt på spørrespalten i Magic Magasin:

Siris spørrespalte

- Spalten i Magic Magasin skal ikke handle mye om de gode mønstrene og heller ikke sykelige mønstre. Den skal handle om hvordan vi kan oppdage, justere og endre helt vanlige mønstre som hemmer oss i hverdagen, og som hindrer oss i å oppnå det vi ønsker, avslutter Siri, som ser for seg at det tas opp et bestemt tema i hvert nummer av bladet. Ved siden av å svare på spørsmål, vil hun skrive litt rundt dette temaet. Siri tar imot spørsmål på mailadresse: siri@magicmagasin.no Eventuelt skriv til:

Magic Magasin v/ Siri
Cassis Media AS
Postboks 6683 Rodeløkka
0502 Oslo

Siri har egen hjemmeside: www.sirispillum.no

Artikkelen ble publisert i august 2008.