Tekst og foto: Kari Flaata Halling
- Jeg behandler flest hunder, men også en del katter. Etter hvert åpner jeg for muligheten til å komme med andre dyr, sier Heidi Kim. Selv driver hun oppdrett på langhåret dvergdachs, og hun har seks angorakaniner. Ullen fra disse brukes til spinning. Dessuten driver hun med uteoppdrag på hester.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
- Dyr i seg selv er veldig flinke healere. Dyrene healer opp så mye av eierens smerte at de selv kan bli syke og får eierens symptomer. I utgangspunktet er ikke dyret sykt, men får fysiske problemer. Når eieren kommer med sin hund til meg, kan det vise seg at problemet ligger hos eieren. Da ber jeg eieren si til sin hund: Jeg klarer min egen smerte, sier terapeuten.
Les også:
Hvilken hunderase passer til deg?
Kontakt med dyr gjør oss friskere
”Healing touch”
- Når jeg får nye klienter, pleier jeg å begynne med pendel over dyret. Dette gjør jeg for at eierne selv kan se visuelt forandring i energien hos dyret, før og etter behandlingen. Så går jeg over og ”screener”, kjenner i alle chakraene hvor det er ubalanse, og her går jeg inn og jobber. Jeg bruker ingen tradisjonell healingmetode. Min metode kalles ”healing touch”. Jeg vet at mange har lyst til å lære denne metoden, men den er kanalisert ned til meg, og foreløpig er den kun for meg, bekrefter Heidi Kim, som også er synsk og bruker sine evner på dyrekommunikasjon:
- Om du kaller det synskhet eller telepati, så er det jo mye av det samme. Du leser energien på dyret og oversetter det i bilder.
I dag er Randi Bjørnstad fra Sotra på besøk sammen med hunden Huldra, en ti og et halvt år gammel Leonberger:
- Huldra har hoftedysplasi i begge hoftene sine og forkalkninger i ryggsøylen midt på ryggen, så hun har hatt en del vondt. Derfor begynte vi å gå på svømming, for da belaster hun ikke muskler og beinsubstans på feil måte. Du skulle sett Huldra da hun kom til Heidi første gangen: Tunge føtter, duknakket i ryggen, deprimert og tung til sinns, og hun haltet litt. Uttrykket i øynene fortalte at hun var lite fornøyd. Etter at hunden kom til Heidi, så vi en utrolig forandring. Vi fikk en ny hund i løpet av et par måneder. Hun var veldig svai i ryggen, men har fått bygget opp muskulaturen. En av de første gangene vi var her, og Heidi Kim hadde holdt på ganske lenge med behandlingen, da kastet Huldra opp. Etterpå så vi en merkbar endring. Hun ble rettere i ryggen, virket gladere, mer leken, og så mye bedre ut. Nå kan vi gå ett par timer på tur, og hunden holder tritt og er ikke utkjørt etterpå, forteller Randi.
Behandlingen
Huldra kommer halvveis løpende inn i behandlingsrommet, og det er tydelig at hun ser frem til å bli behandlet hos Heidi Kim. Den store hunden legger seg ned på et teppe på gulvet, puster og peser noen ganger, men så blir den helt rolig. Men plutselig sier hunden fra (ifølge Heidi Kim) at den vil ha behandling på HD punktene (hoftene). Hunden setter seg opp, er veldig konsentrert, men helt rolig. Heidi Kim masserer. Hun tar utgangspunkt i triggerpunkter, og av og til kommer en liten reaksjon når terapeuten treffer et smertefullt punkt. Senere, under healingen virker det nesten som hunden har sovnet. Vanligvis er en behandling ca. 20 minutter, men Huldra holder ut mye lenger.
- Det er helt utrolig at hun kan ligge stille så lenge. Hver behandling er individuell ettersom hva dyret trenger, sier den sympatiske terapeuten. Nå føler Huldra at hun har fått nok, reiser seg brått og går bort. Etter behandlingen må hun gjerne ut å tisse. Men hunden forlater aldri Heidi Kim før den har fått en godbit, som hunden vet befinner seg i skuffen.
- Jeg ser at Huldra reagerer positivt på behandlingen. Hun blir veldig trøtt etterpå og sover mye. Huldra har et veldig tillitsforhold til Heidi Kim, og jeg ser den kontakten de to har. Når vi går herifra, ser jeg at hunden har endret seg og har det veldig bra, sier Randi.
God effekt
Terapeutene på Hundehelsesenteret jobber tverrfaglig, diskuterer seg imellom og finner den beste behandlingsformen for dyret. Det er ikke uvanlig at den firbente klienten har flere behandlingsformer gående på samme tid.
- Etter at Huldra har vært i bassenget og svømt, kan hun få massasje/fysioterapi. En dag hun ikke er hos Heidi Kim, men et annet sted på hundehelsesenteret, kan Heidi Kim plutselig dukke opp og begynner å ta på hunden, som tydeligvis har vondt ett eller annet sted. Da har hunden tatt mentalt kontakt med terapeuten fordi hun trengte hjelp. Det er ganske utrolig.
- Leonbergen er en stor og tung hund. Gjennomsnittsalder på en frisk hund, hvis du er heldig, er 11 år. Huldra hadde i utgangspunktet dårlige utsikter, men når Huldra har blitt så fin, så har vi håp om å få beholde henne enda noen år, sier Randi.
Hundehealing
- Er det mange som driver med hundehealing her i landet?
- Flesteparten driver med healing av mennesker, og litt med hund, men jeg har hovedfokuset på dyr, svarer Heidi Kim, som har gått en god del kurser innen selvutvikling.
- Hva med dyrekommunikasjon? Det er jo veldig spesielt?
- Egentlig ikke. Det er mest utbredt på Østlandet. Sissel Grana har holdt på lengst i Norge. På Vestlandet er jeg vel en av få som driver med det, men flere er under utdanning.
- Men du kombinerer det med tradisjonell behandling?
- Ja, for meg har det blitt veldig naturlig. Det som veldig ofte skjer med nye klienter, og spesielt de dyrene som er veldig åpne, er at de ofte tar kontakt med meg på forhånd, så jeg vet hvordan de ser ut. Ofte kan jeg se på forhånd hvor dyret har vondt. Jeg vil helst ikke ha noen sykehistorie i forkant, for da er det lett for eieren å si at jeg kan jo ha lest i journalen hva som feiler dyret. Jeg stiller aldri noen diagnose, men om jeg føler at det er viktig for dyret, anbefaler jeg av og til eieren at de tar en tur til dyrlegen.
- Mennesker kan snakke og fortelle hvordan healingen virker, men det kan jo ikke dyr, så hvordan kan du vite at behandlingen virker?
- Du ser det jo på dyret, men jeg kan også få informasjon fra dyret. Eieren kan også se merkbare forandringer. Veterinærer og dyrepleiere som har vært veldig skeptiske, må innrømme at selv om de i utgangspunktet ikke tror på denne type behandling, så ser de at det er ett eller annet som skjer.
- Hvis folk er skeptiske til denne måten å behandle på, så gi det en sjanse, prøv det og se resultatet. Vi bruker jo penger på så mye rart. Hvorfor ikke investere i det levende vesenet som vi har tatt ansvar for? legger Randi til og stryker kjærlig over den myke hundepelsen.
Kort om hundehealing
- Healeren trenger ingen medisinsk diagnose for å hjelpe, og det stilles heller ingen medisinsk diagnose. Healeren kan heller ikke gi noen garanti av behandlingen på forhånd, forteller Heidi Kim Nysæter.
- I healing behandles hele hunden, og det skjer på hundens premisser. Hunder er veldig åpen for healing og er en glede å jobbe med. Under healing kan hunden også komme med minner eller andre ting som har betydning for healing prosessen. Dette blir overført til healeren, som forteller dette videre til eieren, alt har en helhet. Hos noen hunder kan en oppleve fremgang veldig fort, hos andre hunder tar det lengre tid, forteller hun.
For nærmere opplysninger, se www.bergenhundehealing.no
Artikkelen ble første gang publisert i mars 2009.