Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

En reise i Edens hage

Mange som besøker Fredfoss Kulturpark i Vestfossen, blir overrasket over å finne en liten, intim besøkshage vis a vis kulturparken. Lille Eden er vel verd et besøk med sine spennende installasjoner, skulpturer og uvanlige planter og trær. Egenhendig bygget opp av ekteparet Ingjerd og William Holmes.

Tekst og foto: Kari Flaata Halling

Ekteparet Holmes er langt over gjennomsnittet hageinteresserte. Foruten å drive «Lille Eden», har de også hage hjemme som skal ivaretas.

Første gang jeg besøkte Lille Eden, var himmelen grå, og det duskregnet. Likevel vandret jeg gjennom den åpne porten og inn i noe som vel kunne ligne Edens hage. Det var folketomt her inne, og jeg kunne rusle rundt i fredelige omgivelser og nyte alt det vakre.

Tre uker senere er jeg på nytt innom den særegne hagen. Denne gangen er det blå himmel, og solen varmer. Nå er det folksomt i hagen. Folk som er på seminar over gaten, har valgt å ta lunsjen sin ute i det fri. Ekteparet Holmes er også til stede. De bruker all sin tid og energi på hagen.

- Hagen er gratis og åpen for alle. Vi har besøk av alle typer mennesker. De som kommer hit føler at de finner roen og får påfyll av energi, for det er helt klart en veldig spesiell energi her inne, sier Ingjerd, som har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger.  

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Langtidsprosjekt
- Lille Eden har vært et langtidsprosjekt. Vi begynte i 2005, men det er først i de senere årene at hagen har vært klar for besøkende. I begynnelsen ble vi sponset av Hageselskapet, og vi fikk støtte fra Øvre Eiker kommune samt private donasjoner. Vi har også brukt masse av egne penger. Smiths Venner eier grunnen her, forklarer Ingjerd.

Ekteparet setter ekstra stor pris på å få besøk av folk som er hageinteresserte, tar seg tid til å prate litt og være med på hagevandringer. - På hagevandringene forteller jeg om plantene, hvordan de er bygget opp, og litt om historien til Fredfoss fra Hans Nilsen Hauges tid. Synes det er viktig å trekke trådene tilbake i tiden. Vestfossen er et gammelt industristed, der folk var vant til å dra lasset sammen. Også i dag jobbes det mye på dugnad. Denne hagen er bygget opp på dugnad.

Ingjerd og William viser rundt i den frodige hagen, som de er tydelig stolte av. - Selv om det er fritt for alle å besøke hagen, finnes det regler å forholde seg til for å ivareta plantene best mulig. Vi har ofte besøk av barnehager. Barna elsker å være her og er flinke til å overholde reglene. Vi har lagt til rette for at barna skal trives her, sier Ingjerd.

”Cottage garden” stil
- Hvordan vil du beskrive hagen?
- Det er mer engelsk ”cottage garden” stil i hagen, mer frodighet og ikke så strukturert. Men det skal selvfølgelig være en viss orden og at fargene stemmer overens. Plantene må avløse hverandre etter årstiden. Vi åpner tidlig om våren. Da kommer snøsløyfe (iberis), løkblomster og hvitveis. Senere kommer påske- og pinseliljer, syriner og alle sommerblomstene. Vi holder på så lenge som mulig utover høsten, til i slutten av september hvis været holder, sier Ingjerd.

- Har dere noen sjeldne planter?
- Jeg kan jo nevne at vi har et stort område med pestrot, en gammel medisinplante, som ligner på rabarbra. Mange er nysgjerrige på denne planten, svarer hageentusiasten.  

Gjenbruk
- Når jeg arbeider med hagen, har jeg ofte følelsen av at noen er med meg og hjelper meg. En synsk som var på besøk sa at det var mye småfolk rundt meg, som hjelper meg mye, men de gjør litt ugagn også, sier Ingjerd og ler. Hun er veldig åpen for det alternative og har tatt flere kurser for å lære mer.

I sommersesongen har Ingjerd åpen en liten bruktbutikk, der folk også kan kjøpe is og kaffe: - Jeg er veldig opptatt av gjenbruk og tar imot alle slags brukte ting, som selges i butikken. Vi har også et godt utvalg av alternative bøker. Inntekten går til hagen. Gjenbruk er også sentralt i arbeidet med hagen. Vi tar vare på ting og lager nytt av det gamle. For eksempel er alt det blanke stålet som er brukt i skulpturene og fontenen egentlig produkter til varmtvannsberedere, som mannen min har fått.

Hagen er i stadig endring. Det kommer noe nytt hvert år, en ny skulptur eller nye blomsterarrangementer. Ingjerd har håndplukket visdomsord, som hun har plassert rundt omkring i hagen. Noen velkjente vers står skrevet med sirlig håndskrift på trebenker, som dette (til ettertanke):

Når sorgen er større en gleden
og hverdagen trist og grå
kan lyse og kjære minner
bli en trøst å tenke på


INGJERDS HAGEVETTREGLER

1. Start ikke med hagearbeid før du vet hva du orker eller har tid til.
2. Tegn en plan, og ta litt av gangen.
3. Sjekk og respekter hvilket klima du bor i, og hvilke planter som tåler det.
4. Lytt til erfarne hagefolk.
5. Vær godt rustet, kjøp det utstyret du mener du trenger, men alltid en god spade.
6. Husk planteleksikon og hageblader.
7. Spar på kreftene, eventuelt ikke gjør alt alene.
8. Ikke vær redd for å gjøre endringer. Planter kan lett flyttes på.
9. Grav ned plantene samme dag som du kjøper dem.

Lykke til!


ANDRE TING Å GJØRE I VESTFOSSEN:

Fossesholm Hovedgård: www.fossesholm.no
Sjokolade Salongen: www.sjokoladesalongen.com
Kunstverkstedene Uldlageret: www.uldlageret.no


Overnaturlige opplevelser

 

Mens Ingjerd og jeg nyter en kopp kaffe i den lille bruktbutikken, kommer vi nærmere inn på overnaturlige fenomener. Ingjerd forteller at William, som er engelsk, har opplevd mange uforklarlige ting.

- Da William var liten, bodde han og moren sammen med bestemora, og da hun døde, gikk hun igjen i huset. William fikk en slem stefar, som også bodde i huset. Ei natt viste den avdøde bestemora seg i trappa, og hun skremte stefaren så fælt at han forsvant ut av huset og kom aldri tilbake, forteller Ingjerd og legger til: - Tanta til mannen min var medlem av en spiritistisk kirke. Da det var møter hjemme hos tanta, satt han i trappa og fulgte med på hva som foregikk. De drev blant annet med oujia brett, og det var jo spennende.

Rett ovenfor Lille Eden ligger Fredfoss Kulturpark og Shoddyhuset, som var en del av Uldvarefabrikken tidligere. Fabrikken ble lagt ned i 1970. I ettertid ble lokalene mye brukt av kunstnere og andre kreative, som solgte produktene sine. Ingjerd drev galleriet, og William utførte mye snekkerarbeid i huset.

- Det hendte at folk sa: - Dere vet vel at dere ikke er alene her? Jeg hadde ikke merket noe, men da William var alene der om kveldene, følte han at han ikke var alene, og han hørte lyder, men var aldri redd. En fotograf hadde atelier der en kort periode. Han var der mye om kveldene og jobbet alene. Han opplevde mange skremmende ting, men torde ikke si noe til oss. Da jeg fortalte om samtalene jeg hadde hatt med besøkende, sa han: - Gudskjelov, da er det ikke meg det er noe galt med!

På folkemunne snakkes det om ei ung jente, datter av husbonden på en av nabogårdene, som skulle stå brud, men hun fikk ikke lov av faren å gifte seg. Faren tok brudekjolen hennes og kjørte den gjennom ”filleriveren” så den ble helt ødelagt.

- Tidligere var det en utstilling av klær på Shoddyhuset, og ei dame hadde stilt ut brudekjolen sin. Den forsvant plutselig fra utstillingen. Ei klarsynt dame sa til meg noen uker etterpå at det var bruden som ikke fikk gifte seg som gikk igjen og hadde tatt kjolen. Hun gikk og lette etter brudekjolen sin, men ettersom det ikke var hennes kjole hun fant på utstillingen, kasta hun den i fossen. Det rare med dette innbruddet var at tyven hadde tatt ut vinduet på doen og gått inn der. Men ingen penger eller annet ble tatt, bare brudekjolen. Vinduet ble skrudd på plass igjen. Ikke et spor etter tyven!

Ingjerd legger til at flere som var på utstillingen opplevde underlige ting. En mann greide ikke å gå inn der. Tårene bare rant. - Til slutt kontaktet jeg en person fra Bodø som fjernrenset huset. Hun fortalte i detaljer hvordan huset så ut og sa at det var mye grusomt som hadde skjedd i disse lokalene. Hun renset huset og ga meg veldig mye god energi, avslutter Ingjerd.  

Tips en venn på e-post