Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Suksess med vegetarretter på nettet

Kine Kronkvist og samboer Stein Hofve på Kongsberg bruker det meste av fritiden til å utvikle smakfulle vegetarretter til den digitale kokeboka, som i dag inneholder en av de største samlingene av vegetaroppskrifter på nettet i Norge.

Tekst: Kari Flaata Halling
Foto: Kari Flaata Halling og Stein Hofve

Vegetarianere er et samlebegrep. Det finnes mange typer. Stein har vært vegetarianer i ca. 20 år. Han kaller seg lakto-ovo-vegetarianer, som er den mest vanlige typen. Han spiser ikke kjøtt eller fisk, men egg- og melkeprodukter.

- Mine foreldre var ikke vegetarianere, men jeg ble det gradvis fra fjorten, femten års alderen. Jeg ble mer og mer mot å drepe dyr og spise dem. Miljø og dyrevelferd ble etter hvert viktig for meg. Etter et par år var det naturlig for meg ikke å spise kjøtt, sier Stein.

- Jeg laget nesten ikke kjøtt til meg selv da jeg flyttet hjemmefra, derfor var det veldig lett for meg å lage vegetarisk mat da jeg ble sammen med Stein. Men jeg spiste vanlig mat da jeg var på besøk hos andre. Gradvis merket jeg at dette har jeg ikke lyst på lenger. Nå kaller jeg meg pescitarianer, det vil si at jeg kan spise fisk. Jeg spiser fisk som har vært vill, som ikke er opptrett og ikke er utrydningstruet. Med andre ord: Det blir veldig sjelden fisk på meg, sier Kine. Når noen spør, svarer hun at hun spiser vegetarisk, ikke kjøtt, men fisk, egg- og melkeprodukter.

Samlet matoppskrifter
Det unge samboerparet hadde en felles interesse for mat og kosthold og var stadig på jakt etter oppskrifter som de kunne bruke i hverdagen.

- Vi savnet et sted å lagre våre egne oppskrifter. Da kom Stein på at vi kunne lage en nettside bare for oss. Etter hvert ble det en del oppskrifter, så vi tenkte at vi kan jo godt dele de med andre også. Vi fant at det manglet norske vegetariske nettsider, sier Kine. - Jeg er grafisk designer, web designer og fotograf, lager nettsider og er veldig glad i å lage mat, så det var jo fint å kunne kombinere dette. Og så er jeg glad i å fotografere, så da falt det naturlig at jeg tok bilder til oppskriftene, sier Stein.

- Og vi spiser ofte kald mat, for vi må ta bilde av den først, legger Kine til og ler. De to erfarte at det ble litt mer jobb å lage en nettside. Det ble en utfordring å skrive oppskriftene lettfattelig, slik at de også var forståelig for andre, som ikke hadde samme erfaring med matlaging.

Det unge paret har en travel hverdag. Kine jobber på en konsertscene på Kroa i Bø. Begge pendler med tog fra Kongsberg, noe de synes fungerer bra. Det meste av fritiden brukes til å lage den digitale kokeboka.

Samboerparet Kine Kronkvist og Stein Hofve på Kongsberg står bak nettstedet vegetarmat.org


Driver hjemmefra
Kine og Stein driver virksomheten hjemme fra sin egen leilighet, komponerer oppskriftene selv og lager gjerne vegetariske alternativer til klassiske retter som pizza, lasagne, nachos, Sheperds Pie og chili con carne. Den vegetariske varianten heter chili cin carne (chili uten kjøtt), som for øvrig er en av de mest populære rettene på nettsiden.

- Vi gjør dette fordi vi synes det er gøy, og vi bruker jo oppskriftene selv i matlagingen. Har som mål å prøve noe nytt ukentlig. Er alltid på utkikk i oppskrifter og tenker at det skulle vi prøvd å lage en vegetarrett av. Vi tester, prøvesmaker og lager oppskriftene til våre egne, sier Kine og innrømmer at Stein er en god støttespiller, som har vært vegetarianer i mange år.

- Vi har 40-50 oppskrifter som ikke er klare, og som vi må jobbe videre med, sier Stein.
- Det er også slik at vi liker å jobbe med en oppskrift lenge, slik at vi får den best mulig, legger Kine til.

Digital kokebok
De to mener at nettsiden vegetarmat.org kan sammenlignes med matprat.no og andre digitale kokebøker, men understreker at det ikke er en blogg, der de forteller om sine egne liv like gjerne som matretter. I de seks årene de har holdt på, har trafikken økt jevnt og trutt. Mellom 30- og 35 000 er innom nettsiden hver måned. På facebooksiden er det 10.000 følgere. Hovedgruppen er i alderen 20-40 år.

- Når vi har komponert en ny oppskrift, legger vi den alltid ut på her. Vi satser på retter som gir god metthetsfølelse og er fullverdige med hensyn til næringsinnhold. En annen viktig ting med oppskriftene er at folk ikke må innom spesialbutikker, men at ingrediensene kan kjøpes i vanlige dagligvarebutikker, sier Kine.

- Hvordan har dere markedsført dere? - Vi har ikke brukt noen penger på det. Markedsføringen går på å få høye treff. Hvis du for eksempel søker på vegetarpizza, så vil vi jo gjerne at våre treff kommer høyt opp, slik at folk ser det. Da går alt av seg selv, mener Stein.

- Veldig mange er opptatt av å spise mindre kjøtt og tenker kanskje: - Oi, i dag har jeg lyst på en vegetarmiddag! Da vil vi gjerne at vår nettside er den som folk lettest kan gå inn på og finne en passende oppskrift, sier Kine og minnes at da hun selv vokste opp, var den eneste vegetarmaten pannekaker og tomatsuppe.

Foto: Pixabay

Fullverdig kost
- Uansett hva slags kosthold du har, enten du er vegetarianer eller kjøttspiser, må du spise variert. Som vegetarianer blir det gjerne slik at man skaffer seg kunnskap om kosthold og ernæring, og det har vi også gjort, derfor tror jeg mange vegetarianere spiser mye mer variert og bedre kost enn folk som spiser kjøtt, mener Kine.

- Det eneste jeg føler vi må ta som tilskudd er vitamin B12. Hvis du ikke spiser veldig mye egg, så får du ikke i deg det. Mange vegetarianere er redde for ikke å få i seg nok proteiner, men det er ikke noe problem, sier Stein, som selv er litt betenkt over å spise egg, men han liker smaken veldig godt: - Det er masseproduksjonen som gjør at man setter spørsmålstegn hvordan dyra har det. Jeg velger i hvert fall økologiske egg. Hadde jeg hatt frittgående høner i bakgården hadde det ikke vært noe problem.

- Hva med veganere? - Veganere vil ikke ha noen produkter fra dyr, ikke honning en gang, for det er det jo biene som lager. De tar gjerne en del tilskudd, blant annet B12, ettersom de ikke spiser egg. Asiatisk kjøkken er veldig vegansk med ingredienser som kokosmelk og grønnsaker. Vi har masse veganske oppskrifter, som er noen av mine favoritter på nettsiden, for eksempel thailandsk grønnsakssuppe, sier Kine.

- Si litt om viktigheten av proteiner? - Vi prøver alltid å ha en proteinkilde i middagsmaten. Det er forskjellig type proteiner. Spiser du kjøtt, får du i deg hele spekteret av de ulike proteinene som vi mennesker trenger. Med grønnsaker må du kanskje spise både erter, brokkoli, spinat og gulrot for å få i deg hele proteinrekken, men du kan også spise bønner, linser eller quinoa, som er like gode og fullverdige proteinkilder som kjøtt, forsikrer Kine.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Fleksitarianer
- Mange tror man ikke blir mett av å spise vegetarmat? - Det er absolutt ikke tilfelle. Og samtidig blir man ikke så ”tung” som når man spiser kjøtt. Det er også helsemessige fordeler ved å kutte ut kjøtt. Rødt kjøtt er jo koblet til kreft, spesielt tarmkreft, svarer hun. - Vi tenker også på miljøet og dyrevelferd, og har lyst til å få ned forbruket av kjøtt, legger Stein til.

For tiden er det veldig trendy å være såkalt fleksitarianer, som er bevisste på at mindre inntak av kjøtt er bra for helsen og for jorden vi lever på. Kine liker denne tankegangen veldig godt: - Jeg synes at hvis man ofte velger bort kjøtt, er det en veldig fin ting, men jeg synes ikke nødvendigvis at man trenger å være så bastant. Hvis man ikke brenner for de tingene som vi gjør, så synes jeg det er veldig fint at man går et stykke på veien og spiser mindre kjøtt. Vi blir jo stadig flere folk på jorda, og skal vi ha mat nok til alle, må vi se på hva vi spiser. Det krever mye mindre energi å produsere plantebasert mat enn kjøtt. Hvis folk spiser kjøtt for eksempel to ganger i måneden, så kan du få en helt annen kvalitet på produktet.

- Kanskje det å være fleksitarianer er første steg til å bli fullverdig vegetarianer? - Det tror jeg. Ellers så synes vi det er fint at folk definerer seg som fleksitarianer. Det er de vi vil nå med nettsiden vår, og selvfølgelig også vegetarianere. Vi håper jo de også har glede av nettsiden vår, svarer Kine.  

Bedre utvalg
På nettsiden er det varierte oppskrifter både på frokost-, lunsj- og middagsretter. - Min favoritt på brødskiva er bønnepostei. Leverpostei er et kjøttprodukt jeg har likt, men bønneposteien overgår all den leverposteien jeg har spist. Den er både god og enkel å lage. Den behøver ikke stekes, blir bare most. Kjøper ferdigkokte bønner. Har prøvd å bruke litt av de samme krydderene som brukes i leverpostei. Rører den sammen mens venter på kaffen. Ellers bruker vi mye egg og ost på brødskiva, sier Kine.

Kine og Stein er glade for at butikker har blitt flinkere til å ta inn vegetariske retter, og noen restauranter kan også tilby dette, selv om det går ofte i omelett eller gresk salat. Ifølge Kine har asiatiske kjøkken vært flinke på det lenge. - Men en bra kokk på en restaurant vil ikke ha vanskeligheter med å lage en vegetarisk rett, legger Stein til.

- Vi spiste vår første vegetarburger på bensinstasjonen her om dagen, sier Kine. 
- Hvordan smakte den?  - Det var jo som å spise burger på en bensinstasjon. Men det er jo fint at i stedet for å ty til rosinbolle eller muffins, som har vært det eneste vi har kunnet spise, så kunne vi faktisk kjøpe en vegetarburger. Det var veldig spennende for oss!

Kine og Steins digitale kokebok: www.vegetarmat.org
Facebook: facebook.com/vegetarmat.org


Kines favorittretter:
Thailandsk grønnsakssuppe (enkel å lage)
Fritert tofu med søt chilisaus (litt mer arbeid)

Steins favorittretter:
Quinoboller (kan brukes på samme måte som kjøttboller)
Linsesuppe

Mest populære retter på nettsiden:
Chili cin carne
Heit linsesuppe (i utgangspunktet litt sterk)
Thailandsk grønnsakssuppe
Vegetar nachos


OPPSKRIFTER:

Bønnepostei

175 g røde bønner
1 ts tomatpurè
0,5 fedd hvitløk
1 krm allehånde
3 krm spisskummen
3 krm salt
nykvernet pepper
1 ts sitronsaft

Ha bønner, tomatpurè og hvitløk i en beholder og kjør til en jevn mos med en stavmikser. Tilsett krydder og sitronsaft og rør godt. Smak til så du får det akkurat som du liker best. Server på ristet brød og topp det med tomat, agurk og gressløk.


Thailandsk grønnsakssuppe

0,5 løk
2 fedd hvitløk
4 snackgulrøtter
4 små sopp
3 vårløk
0,5 squash
0,5 grønn paprika
4 dl kokosmelk
6 dl grønnsakskraft/buljong
2 ss thailandsk curry
1 ss soyasaus
0,5 lime
Frisk koriander
Glassnudler *
Bønnespirer

Finhakk hvitløk, kutt vårløken i ca. 4 cm lange biter, sopp i terninger, paprika, gulrot, squash og løk kuttes i løvtynne strimler. Bruk en romslig kjele og varme litt olje. Stek så soppen til den får farge. Tilsett hvitløk. Freses til det har myknet og blitt blankt.

Kok opp kokosmelk og grønnsakskraft i kjelen (bruk gjerne buljongterning, men rør den godt ut i varmt vann på forhånd). La dette koke opp før du har i curry og soyasaus. Ha i sopp. Vent til ett minutts tid før servering med å ha i de tynne grønnsaksstrimlene. De skal være sprø.

Legg glassnudler i kaldt vann i 10 minutter og ha dem i kokende vann i ca. 30 sekunder. Da er de ferdige.
Rør til slutt inn kokte glassnudler og limesaft. Om du har kjøpt økologisk lime, kan du også røre inn litt raspet skall. Serveres umiddelbart, dryss over frisk koriander og bønnespirer. Serveres for eksempel med nanbrød.

NB: Oppskrift på nanbrød og curry: www.vegetarmat.org

* 1 pk= 2 bunter glassnudler. 1 bunt holder til denne retten.


En kjøttfri ukedag

Kampanjen ”Meatfree Monday” ble startet av vegetarianeren Paul McCartney og hans kone, og er senere innført i Norge. Kampanjen oppfordrer til ikke å spise kjøtt på mandager, eller andre faste dager i uken. Vårt animalske forbruk står for 18 prosent av de globale klimagassutslippene. Det er mer enn hele transportkjeden til sammen. Å spise mindre kjøtt bidrar til mindre lidelser for dyr, reduserer forurensning og avskoging, samt frigjør jordbruksarealer til dyrking av mat til en stadig økende befolkning.   

Kilde: Vi Over 60.


Tips en venn på e-post