Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling
Bakgrunnen for disse revolusjonerende funnene, som først ble publisert i en artikkel i American Journal of Physiology, er at de som sitter eller ligger mye får mer press på visse celler, og dette får kroppen til å produsere femti prosent mer fett enn vanlig.
Les også: Fleksibel arbeidstid gir bedre helse
Ifølge The Huffington Post sier professor Arnit Grefen ved Universitetet i Tel Aviv at fedme ikke bare handler om en ubalanse av kalorier. Cellene selv er også mottakelige for deres mekaniske omgivelser. Fettceller produserer flere triglyserider (fettforbindelser som finnes i blodet), og dette gjøres raskere når cellene er utsatt for statisk uttøyning.
Forskerne mener at forstadiene til fettceller omgjøres til fett når de utsettes for lange perioder med sitting, også kalt mekanisk strekk-belastning.
I studien så de også på MRI (Magnetresonanstomografi) bilder av muskelvev til pasienter med lammelser etter ryggmargskader og oppdaget at fettcellene over tid invaderte de store musklene i kroppen. De økte også i antall.
Forskerne ønsket å undersøke dette videre og utsatte enkelte celler for konstant strekking, mens andre fikk være i fred. Etter to uker fikk forskerne se at cellene som hadde vært strukket utviklet betydelig større mengder av fettholdig væske sammenlignet med de som ikke hadde vært utsatt for det samme. Når cellene var fullt utviklet, inneholdt de som var utsatt for strekking så mye som 50 prosent mer fett enn normale celler.
- Det kan derfor virke som om lange tidsrom med statisk mekanisk belastning og strekking, forårsaket av kroppsvekten når man sitter eller ligger, virker inn på økt fettproduksjon, sier professor Grefen.
Så sofagriser: Opp å stå, ut å gå! Kanskje et bra nyttårsforsett?
#kampanje2#