Av Kari Flaata Halling
Et glass sitronvann er en ypperlig start på dagen. Helst bør du drikke sitronvannet 15-30 minutter før frokost. Ifølge Natural Solutions magazine bør du presse saften av minst en halv sitron i et glass lunkent vann og drikke dette på tom mage. Veier du mer enn ca. 70 kg, kan du bruke saften fra en hel sitron.
Hvis du ikke er helt avhengig av koffeinholdig kaffe om morgenen, kan du prøve å erstatte den med et glass sitronvann. Mange som har prøvd det hevder at de føler seg minst like pigge etter et glass sitronvann som etter en kopp kaffe.
|
Kroppens pH
Sitronvann bidrar til å regulere kroppens surhetsgrad, noe som er positivt for helsen. Den sure sitronen inneholder mange mineraler, særlig kalium, og er basedannende. Ettersom vi har en tendens til å få i oss for mye syredannende mat, er det smart å sørge for bedre balanse i kroppens pH ved å drikke sitronvann. Nyere forskning viser at om kroppen har en riktig pH balanse, er den mer motstandsdyktig mot infeksjoner og sykdommer.
Å drikke sitronvann kan også hjelpe deg å holde blodtrykket på et gunstig nivå, det bidrar til å sette fart på stoffskiftet og kan hjelpe deg å holde vekten nede.
Dessverre går ikke sitronsyre og tenner særlig godt overens. Syren kan gjøre stor skade på tannemaljen. Derfor er det viktig å tynne ut sitronsaften med vann. Mange foretrekker lunkent eller varmt vann.
|
Styrker immunforsvaret
Sitron inneholder store mengder C-vitamin, magnesium og fiber, og den er en yppelig kalsiumkilde. Faktisk har sitron omtrent dobbelt så mye C-vitamin som i appelsin. Frukter som høstes i vinterhalvåret har høyest innhold av C-vitaminer.
Visste du at mengden C-vitamin i kroppen synker når du er stresset? Derfor er det lurt å ta litt ekstra i slike perioder. Sitronvann gir et solid energitilskudd, og det kan være med på å redusere angst og nervøsitet. Bare lukten av en sitron har en beroligende effekt på nervesystemet.
I tillegg til C-vitamin inneholder sitronen rikelig med bioflavonoider, stoffer som forsterker virkningen av C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier.
Bioflavonoidene og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidant virkning som beskytter mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Veggene i de små blodårene i hud og slimhinder styrkes av bioflavonoiden - det styrker også motstandskraften og øker blodgjennomstrømningen til hud og slimhinner.
Sitron er super for huden. Kombinasjonen av vann og C-vitaminer kan gi deg en klarere og penere hud med mer glød. På grunn av at sitroner inneholder antioksidanter, er disse med på å holde huden plettfri og kan holde rynker i sjakk.
Sitronvann hjelper deg å rense kroppen og kan redusere betennelser. Sitron kan blant annet brukes for å redusere tannkjøttblødninger.
Sitron inneholder også pektin og fiberstoffer som reduserer blodkolesterolet, særlig det farlige kolesterolet LDL reduseres. Kombinasjonen at kolesterolreduserende virkning og antioksidanter er gunstig for å forebygge arteriosklerose.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
|
Bra for magen
Ifølge ayurvedisk og kinesisk medisin har sitrusfrukten rensende og oppkvikkende egenskaper og er bra for både forbrenning og fordøyelse. Sitronen er sur, men inneholder rikelig med mineraler, særlig kalium, og virker derfor basisk i kroppen vår. I sitronkjerner er det som i grapefruktkjerner rikelig med antibiotiske stoffer som har en veldig bredspektret antibiotisk effekt og også en sterkt hemmende virkning på gjærsopp og flere andre grupper sopper som kan innvandere luftveier og fordøyelsessystemet vårt.
Saften fra sitroner kan være med å redusere fordøyelsesproblemer, slik som luft i magen og halsbrann. Sitron beskytter også mot infeksjoner i mage- og tarmsystemet. Flere kostholdsstudier viser at de som spiser rikelig med sitron og sitrusfrukter har betydelig lavere forekomst av flere kreftformer, særlig magekreft. Det skyldes at antioksidantene i sitron og andre sitrus frukter reduserer dannelsen av kreftfremkallende stoffer fra nitrat, nitritt og røkt mat. Pektin virker også beskyttende på slimhinnene i fordøyelsen, dyreforsøk har også vist at sitrusoljen i sitronskallene har hemmende virkning på flere kreftcelle grupper.
Sitronsaft virker appetittstimulerende og stimulerer utskillelse av fordøyelsesvæske fra lever og bukspyttkjertel.
Sitron i matlaging
Saften av en sitron har en syrlig, frisk og rund smak som egner seg godt i dressinger, marinader og sauser. Den er perfekt til å balansere syreinnholdet i forskjellige retter og marinader fordi den har en god og nøytral sur smak.
|
Helt nødvendig sammen med skalldyr, og velegnet til fisk og som tilleggsgarnityr til alle retter laget av råvarer fra havet. I desserter og bakverk er sitron ofte brukt som smakstilsetning. Da brukes både sitronsaft med syrer og de aromatiske oljene i skallet. Sitronskall kan strimles som smakstilsetter og som pynt på sjokoladekake, fruktretter, fromasjer og andre desserter. Bruker du skallet, bør du kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrkede sitroner som ikke er sprøytet. I alle tilfelle, skrubb sitronen godt før bruk. Pass på at ikke det hvite på skallet brukes. Det gir en bitter smak.
Sitronskiver kan legges i vann for å smaksette drikkevannet. Sitronen setter en frisk og leskende smak på vannet. Velger du økologiske sitroner uten sprøytemidler blir vannet syrlig og friskt, mens det av sitroner som er sprøytet får en bitter smak som kommer fra sprøytemidlene som ligger utenpå skallet.
I oljebaserte dressinger kan du bytte ut eddiken med sitronsaft. Bland en del sitron med 3 deler god olivenolje og smak til med salt pepper og hakket hvitløk. Bland dressingen i salaten like før servering.
Mulighetene er mange, og husk: Dersom du ikke er allergisk mot sitrusfrukter, er det bare å spise så mye sitron du vil.
Kilder: Lege og urtemedisiner Bernt Rognlien + diverse
|
Tips en venn på e-post