Tips en venn på e-postTekst: Kari Flaata Halling
Både norske og britiske myndigheter har i lengre tid anbefalt et daglig vanninntak på mellom 1,5 og to liter pr. dag, men den britiske legen Margaret Mc Cartney mener dette rådet ikke holder mål og mangler vitenskapelig støtte.
Hun gir sine kommenterer i British Medical Journal i anledning årsmøtet i organisasjonen Hydration for Health, som ble holdt i byen Evian i Frankrike 1. juli. Hydration for Health, eller H4H, har som mål å informere offentligheten og veilede pasienter om betydningen av sunne drikkevaner. H4H ble etablert av Danone, et fransk selskap som blant annet selger flaskevannet Evian og Volvic.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Mangler bevis
McCartney refererer til en leder fra tidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology (nefrologi er studiet av nyrene), fra 2008, som blant annet sier:
”Det finnes ikke noe tydelig bevis for at økt vanninntak gir fordeler. Faktisk mangler det ganske enkelt bevis på feltet generelt.”
McCartney har intervjuet professor i nefrologi Stanley Goldfarb ved University of Pennsylvania. Goldfarb forteller at det klart er bedre å drikke vann enn sukkerholdige drikker hvis man ønsker å gå ned i vekt. For noen kan det også være helsemessige fordeler ved å drikke mer vann, for eksempel de som har vedvarende problemer med nyresteiner eller unge kvinner som er plaget med urinveisinfeksjoner, men dette bildet er ikke entydig.
- Skadelig å overdrive vanndrikkingen
Johanne Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo, mener det er helt naturlig å drikke litt ekstra i ekstrem varme eller ved hardt kroppsarbeid, ettersom man mister mye væske gjennom svette. Men ellers mener hun det er mer skadelig enn helsebringende å overdrive vanndrikkingen.
- Vi har finkalibrerte sensorer for vannbalansen i kroppen. Har man for lite vann innabords, føler man tørste. Hvis man øser på med vann hele tiden, kan man miste evnen til å føle denne tørsten, som er den viktigste mekanismen vi har for å minne oss på at vi må drikke litt mer, sier Sundby til www.forskning.no.
- I vanlige daglige gjøremål mister man det meste av det vannet som tas inn gjennom urinen. Det er flere som er skadet av for stort eller raskt væskeinntak, såkalt overhydrering, enn av dehydrering.
Sundby mener at næringsmiddelindustrien står bak kampanjene for å få folk til å drikke mer vann, utelukkende for å tjene masse penger på å selge dyrt et naturlig produkt som vann, som for øvrig er meget enkelt og billig å fremstille.
- Man burde starte en motkampanje: ”Nei til flaskevann”, mener Sundby, som selv nøyer seg med vann fra springen når det trenges.
#kampanje2#