Tips en venn på e-post
En amerikansk undersøkelse som ble presentert i fagtidsskriftet Journal of the American Medical Association har vekket oppsikt. Forskere har fulgt 21 personer med overvekt eller fedme (BMI på over 30) i alderen 18 til 40 år, skriver magasinet TIME Healthland.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Ønsket var å finne ut hvilken diett som fikk folk til å brenne flest kalorier, men også med minst risiko for å utvikle sykdommer i forbindelse med slankekuren.
Les også: Hjertegodt kosthold på Kreta
Det dreiet seg om tre ulike kurer. Alle deltagerne gikk først gjennom en tre måneders diett, som besto av 45 prosent karbohydrater, 30 prosent fett og 25 prosent protein. Gjennomsnittlig gikk de ned 10-15 prosent av sin kroppsvekt.
En måned senere ble testpersonene satt på tre forskjellige slankekurer:
* En lavfettkur (20% fett, 60% karbo, 20 % protein).
* En lavkarbodiett (10% karbo, 30% protein, 60% fett)
* En lavglykemisk middelhavsdiett (40% karbo, 40% fett, 20% protein)
Resultatet ble at de som gikk på lavkarbo brant flest kalorier, gjennomsnittlig 325 kalorier mer enn lavfettgruppen, men med bivirkning. Det ble registrert i kroppen økning av stresshormonet kortisol og CPR, som øker risikoen for hjertesykdom.
En lavglykemisk middelhavsdiett førte til forbrenning av 150 kalorier mer enn hos lavfettgruppen, men uten de alvorlige hjertebivirkningene.
Den offisielle Middelhavsdietten (MD) er basert på frukt, grønnsaker, brød og andre produkter som pasta, poteter, bønner, frø, nøtter og olivenolje. Meieriprodukter, fisk, egg og fjærkre forekommer i moderate mengder, mens rødt kjøtt bare har liten plass på menyen. I tillegg inngår moderate mengder vin i kosten. Dette er typisk nøktern kost som har vært og fortsatt er vanlig i Middelhavslandene.
Gruppen som gikk på lavfettkur brant færrest kalorier, og det ble registrert en økning i triglyserider og lavere nivåer av det gode kolestrolet.
- For vekttap og forhindring av hjertesykdommer skal man unngå dietter som strengt begrenser inntak av de primære næringsstoffene, som fett og karbohydrater, sier doktor David Ludwig ved Boston´s Children´s Hospital, som var ansvarlig for undersøkelsen.