Tips en venn på e-post
Utdrag fra boka, redigert av Kari Flaata Halling
Foto: Fra boka
Inger Lise Rypdal ble for alvor opptatt av helse og sunnhet da hun var rundt 30 år. Hun hadde født to barn, gått gjennom en skilsmisse og gjort tallrike forestillinger og filmer. Hun var med i TV-programmer, gjorde intervjuer og pendlet fra Skreia på Toten til Oslo, mens hun fortsatt var gift.
- Jeg var suksessrik, men også tynget av forventninger og press, både fra omverdenen og fra meg selv. I en lang periode var jeg stresset og sliten. Jeg behandlet ikke kroppen min noe godt og fikk mageproblemer, søvnproblemer, hodepine og en sterk allergisk reaksjon som legene ikke fant ut av.
Jeg hadde en slags elveblest- vabler over store deler av kroppen. Jeg følte meg oppgitt, handlingslammet og tom, men the show must go on. Slik er det i denne bransjen. Jeg skjønte at dette ikke ville føre til noe.
Jeg måtte prøve å finne ut av det selv, forteller den folkekjære artisten i sin nye bok Inger Lises hemmeligheter.
Ble kvitt plagene selv
- Jeg begynte å lese bøker om yoga, ayurveda og kroppen som et helhetlig system- om hvordan det fysiske og emosjonelle henger nært sammen og hvor mye et sunt, balansert kosthold har å si for at alt skal fungere. Så begynte jeg gradvis å kutte ut alt i kostholdet som jeg mente ikke var heldig for meg.
Jeg droppet ”irritanter” som melk, salt, sukker, hvetemel, light-produkter, margarin og rødt kjøtt. Jeg var til og med vegetarianer i to år, for å se hvordan det virket på kroppen min. Jeg spiste grovbrød, müsli, frukt, linser, bønner, litt fisk og egg.
I denne perioden var jeg merkbart lettere i kroppen, fikk bedre humør og mer energi. Jeg ble flinkere til å sette av tid bare til meg selv og til avslapning.
I tillegg sluttet jeg å røyke og prøvde meg fem til alle alternative teorier du kan tenke deg, alt fra healing, yoga og ulike meditasjonsteknikker til krystallterapi og fargebad. Jeg studerte også selvutviklingsteknikker som lærte meg å verdsette meg selv mer.
Etter tre, fire måneder med bevissthetsøvelser, meditasjon og endring av kostholdet ble Inger Lise kvitt vablene. At det var mulig å bli frisk bare ved å endre kosthold og mentalitet, var en tankevekker for henne.
- Etter et par år med vegetarkost, begynte jeg gradvis å spise mat jeg tidligere hadde kuttet ut, for å se om det var noe jeg reagerte på. Litt fisk, kjøtt, kylling, yoghurt, svart te og så videre, sier Inger Lise, som også mener det er viktig å rense tarmen inni mellom.
Hun har sans for en grundig pulverkur, som hun synes går dypere i tarmsystemet og gir en større effekt, både fysisk og psykisk. Du kan dessuten spise relativt normalt mens du tar kuren, så lenge du velger sunne matvarer.
#kampanje2#
Gylden middelvei
- I disse lavkarbotider er det blitt ”in” å droppe karbohydrater og spise masse proteiner og fett i stedet. Her tror jeg på en slags mellomting. Jeg har de siste årene kuttet ned på mengden karbohydrater i måltidene og trives godt med det. Men i stedet for å kutte ut brødet helt og holdent, spiser jeg veldig grovt brød eller hjemmebakte knekkebrød tilsatt mange sunne frø.
Inger Lise understreker at man blir glad av å spise masse grønnsaker og bær. |
Jeg koker gjerne poteter og lar dem bli kalde, og så moser jeg dem og lager potetmos. På denne måten skal man bli kvitt mye av stivelsen i poteten. Jeg velger også å fylle tallerkenen min med masse grønnsaker og fisk eller kjøtt, slik at poteter, ris og pasta opptar en mindre andel.
Inger Lise tillater seg å spise usunn mat av og til, men får ikke lyst på det så veldig ofte lenger. Hun røper at hun elsker potetgull, kokosboller og napoleonskake.
- Jeg har funnet ut at nøtter gjør samme nytten som potetgull. De er sunnere, men de er også fulle av kalorier, så forsøker du å gå ned i vekt, er det ikke bare å hive innpå!
Forøvrig prioriterer hun økologisk mat så mye som mulig, hun drikker masse vann, og hun er kjempeopptatt av å få i seg næringsrike oljer:
- Jeg tar omegaolje hver dag og spiser mye fisk. Jeg bruker også olivenolje av høy kvalitet i matlagingen, samt kokosolje, som også nærer og renser kroppen, motvirker rynker og gir huden spenst. Den styrker hjerte/kar systemet og øker forbrenningen. Den er også fin å bruke som hudkrem på tørre områder. Jeg tror oljer er livsviktige for huden. De smører kroppen fra innsiden og sørger for at systemet fungerer så knirkefritt som mulig.
Trening
Inger Lise begynte å løpe i skogen på - 80 tallet, da hun bodde på Toten, og siden har hun fortsatt med det.
- Jeg er glad i å være ute i naturen, så slik slår jeg to fluer i en smekk. Jeg løper to til tre ganger i uka, i alt fra 30 minutter til tre kvarter hver gang. Det er mitt alibi. Da kan jeg spise all den gode maten jeg har lyst på, med et sunt hovedfokus. Jeg gjør ikke så mye ren styrketrening lenger. I stedet legger jeg inn litt intervalltrening i løpet av løpeøkten, slik at jeg får god motstand i beinmusklene. Jeg løper opp og ned bakker i ulent terreng.
I tillegg har jeg stor sans for en treningsform som er både myk og sterk, som bygger og balanserer kropp og sinn: Yoga.
Hvis du gjør litt yoga hver dag, om det så er bare noen enkle øvelser hver morgen i 10 minutter, så vil du merke at du blir mykere for hver uke, sier Inger Lise. |
Hvis du gjør litt yoga hver dag, om det så er bare noen enkle øvelser hver morgen i 10 minutter, så vil du merke at du blir mykere for hver uke. Noen ganger er jeg også med på en pilatestime i løpet av uka. Det gir myk og god styrketrening for hele kroppen.
I stedet for å følge disse rådene blindt, tror jeg det er viktig å finne den treningsformen DIN kropp trives med. Velg etter gleden! Da kommer motivasjonen av seg selv, sier den spreke 62-åringen.
Stresspust
- Pusten er knyttet til cellefornyelsen og alt i hele kroppen. Den er som et renselsesapparat. Etter at jeg begynte å jobbe på lag med pusten min under yogatreningen, kom jeg mye lenger både med trening og meditasjon.
Er du nervøs, er det viktig å puste med magen. Inn gjennom nesa og ut gjennom munnen. Det er utrolig hvor mye roligere du blir av det. Jeg tar gjerne noen pusteøvelser før jeg skal på scenen for å bli mer fokusert og rolig.
Mange av oss har en tendens til å puste bare øverst i brystet, noe kroppen oppfatter som stresspust. Når jeg oppdager at jeg har en slik stresspust, pleier jeg å fokusere på nytt og kjenne at jeg puster helt ned i magen. Du skal kunne puste så dypt at oksygenet strømmer helt ned i tærne.
Inger Lise har lært seg å bruke kroppens egne metoder for å vekke energien og virkelysten:
- Drikker du kaffe for å våkne om morgenen? Prøv deg i stedet på hyperpust. Pust raskt med øverste del av brystkassen ett minutt eller to, før du går over til å puste dypt og rolig ned i magen. Slik settes blodomløpet i gang i hele kroppen. Tren deg også opp til å kjenne forskjellen når du puster raskt øverst i brystet, og når du puster dypt og ned i magen. Slik kan du unngå mye unødig stress.
Alternative behandlingsformer
- Jeg har stor tro på å komplettere treningen med alt som mykgjør, styrker og balanserer kroppen. Selv sverger jeg til kiropraktikk, massasje, akupunktur og homeopati. Og ikke minst rosenterapi.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Kiropraktor går jeg til en gang iblant, for å få skjelettet på plass og løse opp i spenninger. Det er utrolig hvor mye friere pusten blir av det.Massasje tar jeg omtrent en gang i måneden, gjerne i kombinasjon med en kiropraktortime. Da tar jeg en skikkelig dypmassasje eller idrettsmassasje, slik at musklene får knadd seg skikkelig. Det gjør underverker.
Første gang jeg prøvde rosenterapi forsto jeg ikke hvordan det kunne virke. En person som tok litt på kroppen min og klappet her og der, skulle det gjøre noen forskjell? Men plutselig kjente jeg det. Det var som om kroppen min responderte instinktivt og ”svarte” på berøringene, og jeg opplevde at den virkelig ga slipp på indre spenninger, forteller Inger Lise i boken sin.
Hun forteller også at hun vokste opp i en pinsemenighetsfamilie, men forlot siden sin barnetro:
- Jeg la Jesus igjen på Toten da jeg flyttet til Oslo som 17-åring. Jeg trodde ikke han passet så godt inn der.
I mange år handlet mitt liv om å prestere, om å være en vellykket artist og skuespiller, og å tilfredsstille alle rundt meg. Etter hvert merket jeg en følelse av å ha et stort hulrom inni meg. Jeg begynte å lete på det alternative markedet og fant som sagt både yoga, meditasjon og holistiske ideer, men det var noe vesentlig som manglet.
Mange av tankene og ideene jeg kom over den gangen, inspirerer meg fortsatt. Jeg bruker både pusteteknikker, yoga og visualisering. Men det var da jeg fant tilbake til barnetroen i 40-årene at alt falt på plass igjen.
Meditasjon
Ifølge nyere forskning gir meditasjon både lavere blodtrykk, sterkere immunforsvar og forebygger utbrenthet.
Les også: Meditasjon mot høyt blodtrykk og depresjon
Ifølge nyere forskning gir meditasjon både lavere blodtrykk, sterkere immunforsvar og forebygger utbrenthet, noe som også Inger Lise har erfart. |
Disse resultatene er Inger Lise helt enig i, og det er hennes erfaring at man blir friskere, sunnere og gladere av å meditere:
- Meditasjon tenker mange på som noe merkelige ”new age” greier. En del kristne mener det er farlig å meditere, fordi man ikke søker Gud. Der er jeg helt uenig. Meditasjon er i bunn og grunn det samme som bønn. Man er stille, søker innover og tar kontakt med sin indre kraft, som slik jeg kjenner det kommer fra Gud, uansett hvilken tro man bekjenner seg til.
Om du fokuserer på Buddha, Jesus, lyset eller hva som helst, er helt opp til deg. Så lenge du er sikker på at det du vier din oppmerksomhet og kraft til, er av det gode, at det gir deg en følelse av kjærlighet, spiller det ingen rolle hva du kaller det.
Kjærligheten helbreder
I dag er Inger Lise nok over gjennomsnittet opptatt av å føle seg vel, både på innsiden og utsiden. Det hele startet som en slags ”yrkesmessig tvang”. Å være på topp artistmessig var beintøft, og hun har rett og slett vært nødt til å holde seg i form og å ta vare på utseendet sitt.
I boken gir hun uttrykk for hvor viktig det er å ta vare på både den mentale og fysiske delen av kroppen.
Og hun prater varmt om kjærlighetsenergien:
- Alt liv, alt som vokser og gror, strømmer ut fra kjærlighetsenergien. Jeg ser på denne energien som en naturlig del av oss alle. Den ligger og lurer der inne og vil så gjerne slippes løs og tas i bruk. Og det kan bare gjøres gjennom hjertet.
Når du åpner opp og tar imot den universelle kjærligheten som hele tiden strømmer mot deg, som strømmer mot oss alle, så forandrer hjertet ditt seg og blir mykere. Og jo mykere et hjerte er, desto mer kjærlighet strømmer fra det, og desto mer empati, omsorg og kjærlighet har vi for alt som er levende, alt rundt oss.
Jeg tror denne kraften virker legende, både på meg selv og andre. Hvis du føler oppriktig kjærlighet for noen, og legger hendene dine på denne personen, tror jeg denne kraften er så sterk at den kan helbrede. I større og mindre skala. Det er klart at det kjennes litt risikofylt å åpne opp og gjøre seg sårbar.
Det er fristende å lukke igjen døra for både folk, følelser og energier. Går du med et mykt, åpent hjerte, kan du risikere at noen stikker en kniv i det. Men det er mye verre å gå rundt med et steinhjerte. Et hjerte av stein er tungt å bære.
Stor sans for Ayurveda
Personlig har Inger Lise stor sans for ayurvedisk tankegang. Hennes erfaring er at denne måten å tenke på rundt mat gir god effekt. Kort fortalt går ayurveda ut på at man bruker puls-, kropps- og personlighetsanalyse til å finne ut hvilken av tre kropps- og personlighetstyper fra gammel hinduistisk tradisjon som hver enkelt har mest av i sin ”konstitusjon”.
Man kan være vata, pitta eller kapha, og disse tre typene har ulike kjennetegn. Hvis du er interessert i å følge ayurvediske kostholdsråd, er det viktig at du finner en god fagperson som kan hjelpe deg med å tolke din kropps- og personlighetstype. Selv har Inger Lise fått god hjelp og veiledning av Maharishi Ayurveda Helsesenter på Mesnali. Se www.ayurveda.no
Flere helsetips fra Inger Lise:
Reagerer du på maten?
Blir du oppblåst, rastløs eller trett etter å ha spist?
Ofte stopper folk Inger Lise Rypdal på gaten og spør hvordan hun klarer å holde seg så frisk og ung. Nå svarer hun alle i bokform. Hun forteller også åpenhjertig om sitt liv og kjærlighetsforhold. En hjertevarm bok, som absolutt anbefales. Inger Lises hemmeligheter - Kagge forlag Veil. pris: kr. 399,- |
Tenk over hva du spiste, og se om det samme skjer hver gang. Kanskje det er noe du skal kutte ned på, som for eksempel hvetemel, melk, sukker, fett eller salt? Denne metoden har jeg brukt for på å finne frem til hvilke matvarer som tapper meg for energi, og hvilke som nærer meg.
Vondt i halsen
Jeg bruker en skje ren honning som jeg går rundt og suger på. Velg så fin honning som overhodet mulig. Manukahonning fra helsekostbutikken er veldig bra og næringsrik. Eller du kan velge honning laget på en gård i Norge. Finn din favoritt.
Akupressur
Mot stress og nervøsitet finnes det et akupressurpunkt ved håndleddet, helt innerst ved roten av tommelen, der hvor tommel og pekefinger møtes. Når jeg har vært veldig nervøs og urolig før en sceneopptreden, har jeg trykket på og massert dette punktet. Du kan også gjøre det for å finne roen når du skal sove.
Husk å leve
Livet er kort. Gjør det du drømmer om nå. Og viktigst av alt: Ikke ta deg selv altfor høytidelig. Ha det moro mens du først er her på jorden. Skal du bruke hele tiden her nede på å bekymre deg? Det gidder iallfall ikke jeg.
Denne artikkelen er basert på utdrag fra boken Inger Lises hemmeligheter. Gjengitt med tillatelse fra Kagge Forlag.