Tips en venn på e-postTekst og foto: Kari Flaata Halling
Statistisk Sentralbyrå har sammenlignet antall brukere av åtte utvalgte, alternative behandlingsformer med ti års mellomrom, skriver Bergens Tidende. Av de spurte hadde 16 % enten vært hos homøopat, akupunktør, fotsoneterapeut/refleksolog, aromaterapeut, massasjeterapeut, naprapat, osteopat eller healer.
Snakk med en av våre dyktige healere
Undersøkelsen viser at den typiske brukeren av alternativ behandling er kvinner i alderen 30-50 år, bosatt i byer, med mer utdanning enn videregående og som har en årslønn på mellom 200.000 og 350.000 kroner. I alt 22 % av de spurte kvinnene, og 9 prosent av mennene, hadde vært hos en av de utvalgte behandlingsgruppene i undersøkelsen. Flest hadde vært til massasjeterapi og akupunktør. Spesielt de som har smerter, migrene/hodepine, søvnproblemer eller som føler seg energiløse, velger alternative behandlere.
65 % av de som kontaktet alternative behandlere gjorde det for å forebygge sykdom eller styrke helsen. 54 % oppga eget velvære som årsak. Minst vanlig var det å oppsøke alternativ behandling for akutt sykdom. (NTB)
Alternativ behandler Anne Marit Grøndahl driver Yin Yang huset på Kongsberg og har merket en økende interesse for alternativ behandling.
- Leger er fortsatt for skeptiske til å samarbeide med alternative behandlere. De er fokusert på det fysiske mennesket. Vi som driver med alternativ behandling ser mennesket fra en annen vinkel. Kundene våre er opptatt av å bli møtt som menneske, oppleve omsorg og bli tatt på alvor. De setter pris på å bli lyttet til, og at vi har tid til dem. Det er minst like viktig som selve behandlingen, mener Anne Marit.
Les også:
Grønn te beskytter mot øyesykdom
Aromaterapi - godt for kropp, sjel og sinn