Startsiden partner

Magic Magasin

Norges største alternative magasin på nett. Her finner du mye interessant lesestoff som kan være til stor inspirasjon, samt alt det spennende og uforklarlige som finnes mellom himmel og jord.

Magiske planter og urter

De gamle kjerringrådene er ikke å kimse av. I mange tilfeller kan planter og urter lindre og styrke vel så mye som kostbare legemidler. Det finnes over 100 planter og krydderurter med medisinsk virkning i Norge. Fra våren til langt ut på høsten kan man finne nytteplanter utenfor vår egen stuedør.

 

Av Kari Flaata Halling

Aloe Vera
Plantens blader er kjent for sin antiseptiske og legende virkning. Geleen inne i bladene kan brukes på forstuede ledd, forstrekninger, brannsår, solforbrenning, eksem, soppinfeksjoner, blåmerker, insektsstikk og små kutt. Geleen danner en hinne som beskytter og hjelper huden å fornye seg. Den har dessuten en smertestillende virkning ved leddgikt og fremmer galleproduksjonen, som igjen har en slankende effekt. 

Basilikum
Basilikum er en av våre mest populære urteplanter i matlagingen. Den brukes mye i Italia til tomater og pasta. Men den har også mange andre egenskaper: Basilikum-te motvirker luft i magen. Beroligende ved nyre- og blærelidelser, virker smertestillende og krampeløsende. Kan også brukes på skrubbsår og rifter. Basilikum er energigivende, antiseptisk og virker derfor godt mot fet hud og kviser. Letter fordøyelsen og er febernedsettende. Gni friske basilikumblader på insektstikk, og den virker kløestillende.

Bjørk
Man kan tappe sevjen av bjørk om våren. Den kan drikkes naturell eller man kan koke den. Da blir den lik sirup. Eller man kan gå i helsekostforretningen og kjøpe bjørkeekstrakt. Te kan lages av blader, ca. 4-5 ts per liter vann. Max to kopper daglig. Fin å bruke ved revmatisme, gikt, sykdommer i urinrør og menstruasjon. Den renser blodet og er vanndrivende. Dersom du er allergisk for bjørk, må du ikke følge disse rådene.

Blåbær
Blåbær er synets bær. Hjelper mot trette øyne, svekket syn og dårlig nattesyn. Hjelper også mot irritert tykktarm. Blåbær er et kjent naturmiddel for å stoppe diaré. Ved diaré: 5 ss tørkede bær til ½ liter kaldt vann. Kok opp i 10 min. Drikk ½ kopp te to-tre ganger om dagen. Bladene brukes ved svak blærefunksjon, tarmkatarr, oppkast, magekramper og hoste. 1 ts til ¼ liter vann. Trekkes i 10-15 min.

Brennesle
En av de mest utskjelte plantene som finnes, men dette er en utrolig mineralrik plante. Inneholder mye jern og kan derfor brukes til å øke blodprosenten. Hjelper ved stoffskifteproblemer, prostatabesvær, gikt, tarmkatarr og revmatisme. Den er vanndrivende, blodrensende, blodsukkersenkende ved revmatiske lidelser, ødem og mild diabetes. Brennesle kan også brukes til brødbaking. Den kan brukes til te, og neslevin er absolutt å anbefale. Te: Hell en kopp kokende vann over 2-3 ts nesleblader. La teen trekke i 10 min. Sil teen og drikk den varm, gjerne søtet med honning. Nesle-te er også bra til å vaske sår med og som et lindrende bad på forbrent og sår hud. OBS: Brennesle må ikke drikkes hvis du har vannsamlinger (ødem) som en følge av nedsatt hjerte- eller nyrefunksjon.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Einebær
I matlagingen er einebær obligatorisk til viltretter, men den har også naturmedisinske bruksområder: Bæret er vann og svettedrivende. Virker desinfiserende ved infeksjon i urinrør og hjelper mot magesmerter. Brukes gjerne mot revmatisme og gikt og stimulerer stoffskiftet. OBS: Denne planten kan irritere nyrene og frarådes derfor å brukes av de med nyresykdommer og gravide.

Gurkemeie
Dette krydderet har mange helsebringende effekter. Særlig rotens gule pigment curcumin virker betennelseshemmende. Det er en kraftig antioksidant som har både antibakteriell og antivirusegenskaper. Dessverre har curcumin det som kalles lav biotilgjengelighet, det vil si at kroppen har vanskelig for å ta det opp. Blander du gurkemeie med fruktjuice og/eller omega-3 eller annen olje, virker det bedre. Mot betennelse: Ta 1 ts gurkemeie 2-3 ganger daglig sammen med 8-10 gr. omega-3.

Løvetann
Denne for mange forhatte ugressplanten har mange positive egenskaper. Den kan med fordel brukes i matlagingen. Den stimulerer appetitten, er rik på A og C vitaminer og inneholder mye jern, fosfor og kalsium. Både de små bladene og røttene kan spises rå i salater. Løvetannblomsten kan brukes til vin og saft. Tørkede blader av løvetann blir velsmakende urtete. Ifølge boken "Helsekost - en veiledning" er te av løvetann god mot forstoppelse, hudsykdommer, eksem, blodmangel og bronkitt. Den styrker også slimhinnene. Eksem: Hakk opp blader og blomster og lag omslag, som legges på den vonde huden. Du kan også koke blader og blomster og smøre avkoket på utslettet. Gjenta behandlingen annenhver dag. Enkelte helsekostforretninger fører løvetannsaft presset av friske planter, som kan brukes ved lever- og galleforstyrrelser, gikt og hudsykdommer. Husk at saften ikke erstatter legebesøk!

NB! Dersom du lider av astma eller alvorlig allergi, må du kontakte lege før du tar urtepreparater mot slike plager.

Kilder: "Ville planter til mat og glede" av Inger Lagset Egeland.
"Urtekilden" - Medisinplanter og aromatiske planter i norsk flora