Tekst: Kari Flaata Halling
Ifølge Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) lider over 20%, dvs. omtrent én million nordmenn av pollenallergi. Noen er hardere rammet og utvikler astma. Mange går på medisiner.
Behandlingen hos legen består stort sett av allergitabletter, øyedråper, nesespray, inhalasjonsmedisin eller sprøyter.
Alternativ behandling
Legemidler har bivirkninger, derfor har mange fått øynene opp for alternativ behandling, som oftest er uten bivirkninger. Mange bekrefter at de har fått god hjelp eller blitt friske av sin pollenallergi. For å unngå pollenutbrudd, er det best å styrke kroppen før pollensesongen starter.
Akupunktur styrker kroppens immunsystem og regulerer ubalanser. Så tidlig som i 1996, vurderte Verdens helseorganisasjon forskningen på området og konkluderte med at nålestikk fra akupunktur har bedre effekt enn legemiddelet antihistamin.
Mange homeopater har også god erfaring med å behandle pollenallergi. Det beste er å forebygge og komme i gang med behandlingen tidlig, dvs. 4-6 uker før sesongen starter. I noen tilfeller kan også allergi behandles akutt med godt resultat.
Andre alternative behandlingsformer som kan vise til gode resultater er blant annet: Soneterapi, Kinesiologi, Tankefeltterapi, Nevrolingvistisk programmering (NLP), Healing, Ernæringsterapi, urtemedisin og Bowen teknikken.
Finn alternativ behandler i nærheten av der du bor: www.behandler.no
VIKTIG: Går du på medisiner for astma og allergi, er det viktig å konferere med legen før du starter alternativ behandling.
Gode, allergivennlige råd
- Skyll øynene morgen og kveld. Ferdig blandet saltvann kan kjøpes på apoteket og i helsekostbutikken.
- Bruk solbriller for å skåne øynene.
- Ta kosttilskudd i pollensesongen. Vitaminer, mineraler og fettsyrer styrker kroppen.
- Drikk mye vann. Det kan lette plagene.
- Unngå stress, som er en ekstra belastning og kan forverre allergien.
- Sørg for nok søvn og hvile.
- Hold vinduet lukket om natten.
- Pollen fester seg til håret, så vask det oftere enn vanlig.
- Ikke tørk klær eller sengetøy utendørs midt på dagen. Pollenkornene fester seg lett til tøyet. Bruk gjerne tørketrommel.
- Klipp gresset ofte for å unngå at det blomstrer og avgir pollen. La helst andre ta seg av klippingen. Må du allikevel klippe selv, kan en støvmaske være til hjelp.
- Sitt helst på svaberg, i sanden eller i utkanten av gressområder når du er på stranden.
Sjekk pollenvarselet der du oppholder deg på https://www.naaf.no/pollenvarsel
Er du på ferie i utlandet, sjekk oversikten som NAAF har laget:
https://www.naaf.no/allergi/pollenallergi/sjekk-pollenvarsel-i-utlandet
Pollenkalender
Or og hassel: Februar-april. Mest i Sør-Norge.
Bjørk: April-mai. I høyereliggende strøk og i Nord-Norge kan folk plages med bjørkepollen frem til siste halvdel av juni.
Gress: Juni-august/september
Burot: Juli-august/september. Det er lite burot på Vestlandet og i Nord-Norge, så spredning av pollen fra burot har størst betydning i Sør-Norge.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle