Magic Magasin

Norges største alternative magasin skriver om alt det spennende mellom himmel og jord.

Hvem er dine ekte venner?

Det er skremmende mange unge som lever i en boble innenfor husets fire vegger, som ikke har ekte venner, men bare har kontakt med sine Facebook-venner.  Nå viser ny forskning at bare ca. ¼ av dine Facebook-venner i realiteten bryr seg om deg.

Av Kari Flaata Halling

Forskeren Robert Dunbar, professor i evolusjonspsykologi ved Universitetet i Oxford, har gjort en studie for å finne ut sammenhengen mellom antallet Facebook-venner og såkalte ekte venner. Ifølge forskningsrapporten bryr de fleste Facebook-vennene dine seg ikke om deg i det hele tatt.

Facebook skiller ikke mellom venner og bekjente, og alle kan derfor bli satt på vennelisten. En lang venneliste kan få folk til å tro at de har mange flere nære venner enn de egentlig har.

- Sosiale medier er bra for vennskap, men ikke alene. Vennskap dør ut hvis de ikke fornyes ved fysiske møter av og til, mener Durbar.

Helsebringende
Forskning viser at vennskap har en helsebringende effekt. De som ikke har sosiale nettverk får langt oftere helseproblemer enn andre. Å satse på vennskap er viktig for å kunne mestre hverdagen og er samtidig en investering for alderdommen. Vennskap gir også trygghet fordi du har noen å snakke med som kan hjelpe deg gjennom vanskelige faser senere i livet.

Å ha mange venner er ikke nødvendigvis et godt og helsebringende utgangspunkt. Det holder å ha noen få nære venner. Hold fast ved de vennene du føler deg mest vel sammen med og som gir deg mest. Vennskap kommer ikke av seg selv, og det må pleies. Det er viktig å sette av tid til å være sammen med vennene dine og ha felles aktiviteter. 

Det er lurt å planlegge hverdagen. Finn en balansegang mellom samvær med familie, venner og kanskje kolleger. Men husk at mange kan ha travle liv med streng timeplan og mye reising, og det er ikke alltid så enkelt å få svart på tekstmeldingen du sendte. Ha tålmodighet med folk, vis forståelse og vær fleksibel når det gjelder tid.

Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle

Offerroller
Noen mennesker har nok med seg selv og sine problemer. De suger all kraften ut av deg med klaging og syting. Du gir og gir av deg selv, men får aldri noe tilbake. Du kommer med forslag til løsninger som aldri blir fulgt. Og prøver du å sette grenser, får du dårlig samvittighet. Du blir en søppelbøtte for andres problemer. Kjenner du deg igjen?

Har du en venninne som sliter deg ut, har du to valg. Enten må du konfrontere venninnen din med at all klagingen hennes tærer på kreftene dine, eller så må du kvitte deg med henne.

Dessverre er det altfor mange som velger «å jatte med». De muliggjør andres offerroller ved å si noe slikt som: - Stakkars deg, du har det sannelig ikke lett. Når venninnen din kommer til deg med et problem, bør du heller si: - Hva har du tenkt å gjøre med det? Da gir du ansvaret for problemet tilbake til venninnen din. 

Avslutte vennskapet?
Har du en venninne med psykopatiske trekk som alltid får deg til å føle deg dum, stygg eller mindreverdig i samvær med andre, men som kan være ganske grei og trivelig når dere er på egen hånd? Er det verd å bruke tid og krefter på et slikt vennskap? Du er antagelig redd for å såre vedkommende ved å kutte ut vennskapet, men har du egentlig tenkt over at denne personen sårer deg hele tiden med sin væremåte?

Spør deg selv: - Vil jeg ha dette mennesket i livet mitt? Hvis svaret er nei, er det helt greit å kutte ut vennskapet. Vi er alle mennesker i utvikling. Noen utvikler seg i samme retning som deg og forblir en nær venninne, mens andre/du endres, og vennskapet blir aldri mer slik det en gang var.

Neste gang en venninne spør deg om å ta lunsj på kafè eller møtes på annen måte, og du egentlig ikke har det minste lyst til å være sammen med henne, ta grep!  Ikke alle vennskap er liv laga. Å avslutte vennskapet kan være minst like smertefullt som å slå opp med kjæresten. Men ved aldri å ta bevisste valg om hvem vi vil dele dagene våre med, sårer vi oss selv og blir til og med dårlige venner av det. Så tenk over dette! 

Les også stjernetips om vennskap!

Tips en venn på e-post