Tips en venn på e-postTekst og foto: Kari Flaata Halling
Det er dempet musikk i rommet. Delikate håndklær ligger på benken med en enkel rose oppå. Anne Lene henter varme lavasteiner og plasserer dem på benken i tråd med chakrapunktene. Jeg legger meg på ryggen oppå steinene, får en varm stein i hver hånd og små steiner mellom tærne. Med varme lavasteiner masserer Anne Lene øm og stiv muskulatur.
Ønsker du å vite mer? Snakk med en klarsynt fra Magic Circle
Varmen fra steinene og utsøkte oljer gjør dette til en ekstra dyp avspenning. Hun ber meg puste inn, og ved utpust trekke ned lilla lys til hvert av chakrapunktene. Etterpå snur jeg meg rundt på magen. Det er helt og holdent kroppslig velvære, og jeg føler meg som et nytt menneske etter de 50 minutter massasjen tar.
Les også:
Et dramatisk hjelpeprosjekt
Helsetur til India
Chakra- det menneskelige livshjul
Vitebegjærlig
Anne Lene har arbeidet med mange forskjellige ting, blant annet jobbet hun i media og på sykehus som hjelpepleier og barnepleier. Men eventyrlysten ble for stor. I 1999 dro hun til India for å prøve å få til import av silke og ull. Hun ble fascinert av landet og begynte å reise regelmessig til India.
- Jeg kom til steder der de utførte massasje og diverse alternative behandlinger, og ble nysgjerrig på det. Jeg begynte på kurs og skoler, ble en måned av gangen, kanskje var jeg der tre, fire ganger i løpet av et år. Jeg lærte blant annet gammel, tradisjonell thaimassasje. Alle teknikker du lærer i Asia går i hverandre. Det er det som er så flott med dette, sier den trivelige terapeuten.
Anne Lene hadde en del guruer som lærte henne veldig mye. Hun ble nysgjerrig og dro av gårde på egenhånd gjennom Nepal til Tibet, som er grunnvuggen når det gjelder healing. Alt dette er en selvfølge i deres samfunn.
- Jeg tenkte også at jeg kunne finne noen som kunne lære meg massasje, men fant et ganske lukket samfunn i Tibet. De er veldig troende, og det var veldig sterkt å oppleve alle templene og munkene og å se hvordan de fattige menneskene var så kuet av kineserne, forteller hun videre.
Anne Lene har reist og sett veldig mye, blant annet i Vietnam, Kambotsja, Thailand, India og Kina. Overalt har hun undersøkt om det er noe nytt hun kan lære.
- I begynnelsen kom jeg borti reikihealing, old tradisjonell thai massasje og ayurveda massasje. Jeg har også fått renset kroppen mange ganger. Jeg merker at det er utrolig bra for meg, for jeg sliter med mye betennelser i musklene, innrømmer hun.
- Er det belastning i forbindelse med arbeidet som massør?
- Det å drive med massasje tror jeg bare hjelper meg og min kropp, bare jeg ikke jobber for mye, noe som belaster kroppen. Det gjelder å finne en balanse. Jeg sliter muskulært og vet hvor utrolig viktig det er å få løst opp ting, svarer Anne Lene.
Balanserer chakraer
- Hadde du noen befatning med massasje før du kom til India?
- I 1983, i forbindelse med utdannelsen min fikk vi et aromakurs for gravide og fødende på sykehuset i Drammen. Det var min første befatning med massasje. Siden jeg var liten erfarte jeg at hvis det var noen som slo seg, så kom de til meg. La jeg hendene på knærne deres, ble de fortere bedre. Berøring har vært veldig viktig for meg, forklarer terapeuten, som har gått på mange kurs, også i Norge.
Anne Lene forbereder steinmassasje. I hyllene står Pevonia produkter, verdens største grønne spaserie, kun laget av ting fra naturen. |
Etter hvert fikk Anne Lene jobb på det første rene spahotellet i Norge, Holmsbu Spa Resort. Mens hun jobbet her, ble hun sendt på massasjekurs med steiner.
- Jeg tenkte at det er fint å lære noe nytt, men steiner har jeg ikke så veldig tro på. Vi fikk selv mange behandlinger på kurset, og etter to dager skjedde det bare noe med meg. Jeg fikk så mye energi. Jeg har ofte problemer med å gå på do når jeg er ute og reiser. Da jeg bodde hos Grand Reiki Masteren min i India, fikk jeg råd for dette. De ga meg en rød koral, som jeg la i navlen. De sa jeg måtte ikke la den ligge mer enn 15 minutter, for da ville jeg få problemer med magen. Jeg sovnet fra hele greia, og jeg ble syk. Da skjønte jeg at det antagelig var noe i disse steinene. Jeg prøvde igjen, og det fungerte veldig bra.
- Så steinmassasje har terapeutisk effekt?
- Ja, energimessig, for balansering og åpning av chakraer. Vi har sju chakraer, alle har hver sin farge, går til forskjellige organer og har forskjellig virkning. De tre nederste chakraene går på egoismen vår. Det fjerde er hjertechakraet. Da går du over i det mer spirituelle. Så går du gjennom halschakraet, det tredje øyet og til kronechakraet, som er det virkelig spirituelle. Det er dette munkene jobber med, å rense for all egoismen.
- Jeg tror at grunnen til at vi sliter så mye her i Norge, er at vi lever alt for mye i materialismen og i de nederste chakraene våre. Vi kommer ikke opp i de høyere chakraene. Hvis vi klarer å forflytte oss fra egoismen, mer opp i det spirituelle, empatiske, og få kontakt med det guddommelige, så tror jeg at vi får det veldig mye bedre. Steinmassasjen er med å balansere disse chakraene, forklarer den trivelige terapeuten.
Nye muligheter
Anne Lene var en av de første i Norge som var med på Silviakurs, har vært på mange repetisjoner og har hatt mye glede av det. Hun jobbet på Holmsbu Spa Resort i 1 ½ år, og massasjen hun tilbød ble veldig godt mottatt.
En dag fikk hun en kunde som viste seg å være direktør på Grand Hotell på Kongsberg. Hun likte behandlingen og spurte om Anne Lene kunne tenke seg å begynne med spa på hennes hotell. Det gikk et års tid før hun bestemte seg, og i dag driver Anne Lene selvstendig og er daglig leder av GruveSpa på Quality Hotel Grand, Kongsberg.
- Jeg tror ikke på tilfeldigheter. Jeg tror at ting skjer i livet som skal skje. Når jeg driver med massasje og behandling, jobber jeg veldig intuitivt. Det kan også komme opp ting, som jeg formidler videre til kunden. Jeg tror alle har evner i seg, noen veldig sterkt fra fødselen av, andre tør kanskje ikke kjenne på evnene og utvikle de videre. Det er som med alt annet, du må øve deg, og jo mer du bruker evnene, jo mer åpner du deg, mener den alternative behandleren.
Lavasteiner
Selv om Anne Lene ser på seg selv som veldig alternativ, er det begrenset hvor alternativ hun kan være på et hotellspa:
- Jeg har Reikihealing på lista mi, og steinmassasje. I steinmassasjen åpner jeg opp chakrapunktene. Det er jo det massasjen bygger på, å legge steinene på chakrapunktene. Jeg bruker lavasteiner, men jeg har også steiner jeg har fått fra Himalaya, som går til forskjellige chakraer. Disse har Grand Reiki Masteren min hjulpet meg å plukke ut. Vi har sammen kjent på steinenes energi: Rød rubin, blå safir, rosa kvarts, topas, masse forskjellige steiner som jeg også legger på meg selv når jeg er sliten. Tror veldig på å hente inn energi ved å gjøre disse tingene!
Anne Lene synes det er spennende å jobbe med steiner, men understreker hvor viktig det er å rense steinene, for at de skal få tilbake energien:
- Når du masserer med de varme steinene, merker du fort når steinene trenger mer energi. Når de begynner å slippe varmen, da er det på tide å gi energi tilbake til steinene. Noen mennesker suger nærmest varmen ut av steinene, for kroppen trenger det. Da må jeg bytte steiner veldig ofte. Andre ganger kan de vare lengre. Når jeg renser lavastein, legges de i måneskinn eller solskinn!
Allsidig massasjetilbud
- Du har chakrapunkter, og du har energibaner. Langs energibanene ligger det masse punkter, ca. 400 punkter på en kropp, som går på forskjellige følelser og inn til forskjellige organer. Her hoper det seg opp avfallsstoffer. For å bli kvitt disse brukes triggermassasje, som er en helt annen type massasje enn steinmassasje. Har du masse avfallsstoffer som sitter i energibanene, så hjelper ikke steinmassasje så veldig. Den går mer på balansering. De fleste trenger begge deler.
- All massasje, enten det er en soft eller hard massasje, setter i gang sirkulasjonen, og du får ut avfallsstoffer, sier massøren. Foruten steinmassasje og triggerpunktmassasje tilbyr hun også klassisk massasje, old tradisjonell Thaimassasje, ayurveda massasje, aromamassasje og koppingmassasje:
- Ayurveda massasjen går også på energibaner og renser ut avfallsstoffer. Den er veldig grundig og varer i 80 minutter. Både ayurveda- og steinmassasjen avsluttes med en ”singing bowl”, en tibetansk kobberbolle som lager vibrasjonslyder. Koppingmassasje er også effektiv: Når jeg jobber med triggermassasje, og kommer på et punkt hvor jeg føler det ikke løsner, kan jeg sette på en kopp, som står og jobber mens jeg arbeider videre med andre punkter. Alle punktene står for forskjellige følelser.
-Når en kunde legger seg på benken, kan jeg fortelle om vedkommende er stresset på jobben eller har følelsesmessig stress hjemme. Da er det ofte venstre skulderen, den feminine siden, som det sitter mye i. Høyre side er den maskuline siden, og den går på alt du skal mestre i jobben. Jeg masserer ikke veldig mye nakker, men hvis jeg løser opp punktene i energibanen rundt skuldrene og langs ryggraden, så blir nakken bra. Disse punktene går innover i lunger, utover i armer, til hodet og hjertet. Det er veldig viktig å ha energien flytende så godt som mulig.
Anne Lene kan godt blande forskjellige behandlingsformer. Det kan være noen grep i thaimassasjen hun har lyst til å bruke i klassisk massasje, og da gjør hun det.
Spa-avdelingen
Begrepet Spa kom til USA på slutten av1980-tallet og til Norge kanskje ti år etter. Salus per aqua betyr helse og velvære gjennom vann.
- Mange ønsker seg opplevelsesgaver. Vi selger enormt mye gavekort, ca. 600 i året, og det er veldig mye for oss som er et lite spa. En slik gave gir mye effekt: Du får en gave, så gjemmer du på den litt, går og gleder deg, så bestiller du time, kommer og får behandling, og synes etterpå du har hatt det veldig deilig. Det som ikke folk er så flinke til er å bruke bassenget først, rett og slett sette av egentid. Folk stresser inn fra jobben, slenger seg på benken, får en massasje og går ut igjen. Du får en gavepakke for deg selv hvis du kan sette av litt egentid. Hvis du skal ha en times massasje, sett gjerne av tre timer, sier Anne Lene og viser rundt i et velutstyrt GruveSpa.
Hun disponerer to behandlingsrom på hotellet. Noen ganger hyres inn opptil fem behandlere hvis det er grupper. Da gjøres kurs- og grupperom om til sparom. Det er også en del menn blant de faste kundene, og mange businessmenn!
- Prosessen med spa er at du først kanskje tar deg en treningsrunde eller går en tur og blir svett. Så tar du en svømmetur, en tur i boblebadet, badstu, steambad eller hva som er å tilby. Så dusjer du av deg klorvann, tar på en badekåpe og slapper av i en relax-stol med frukt og drikke, kanskje leser du et blad eller sover litt. Det beste å drikke er rent vann, gjerne kokt, varmt eller temperert vann. Når du er på ayurveda sykehus får du kun lov til å drikke dette. Det er veldig rensende. For å få best mulig vann, er det fint å ha rensebeholder på drikkevannet, selv om mye blir borte når det kokes. Det verste du kan drikke er kullsyre. Det er veldig skadelig for kroppen vår. Kan du leve etter dette, så lever du godt!
Anne Lene møter mye motstand når hun snakker om spa i India:
- Når du kommer på et ayurveda sykehus, er de veldig motstandere av spa. Du får for eksempel ikke lov å svømme. De mener at kroppen ikke skal behandles med vann, men med oljer og urter.
Alt har sammenheng
- Jeg har jobbet med mennesker siden jeg var i ungdomsskolen og hadde helse og sosialfag. Da var vi rundt på sykehus, alders- og pleiehjem. Jeg har sett at det er veldig mye bra og at det er fantastiske mennesker som jobber der. Men jeg ser også at mange blir syke av alle tablettene de får. Jeg tenker på hva de gjør i Asia. Jeg lærte å kjenne munker og forstår hvorfor de sitter og ber. I Kina ser jeg hvordan de jobber med chakra, energibaner og punkter med akupunktur og kopping. I India ser jeg hvordan de jobber i ayurveda med bare urter. Jeg sier ikke at en ting er bedre enn en annen, men av og til kan det være greit å prøve noe naturlig før man begynner å bruke alle disse pillene. De store legemiddelfirmaer er skumle, synes jeg!
Anne Lene føler seg som et veldig mye bedre og helere menneske hvis hun mediterer og har et riktig kosthold uten sukker og hvetemel, som hun tror er gift for kroppen. Hun har også lært å puste riktig med Yoga.
- Jeg prøver å praktisere de tingene jeg har lært og mener det er en sammenheng mellom alt dette. Noe jeg også tror veldig på, og som jeg har lært meg, er tankefeltterapi. Jeg har også begynt på BI og tar coaching, samtidig som jeg har mine reiser til India og jobber her på hotellet, sier den travle damen.
- Men alt er lystbetont, og jeg stresser ikke, legger hun til med et smil.