7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

Hvilken måned er du født i?

Hvilken måned er du født i?

Spør om råd på e-post

Spør om råd på e-post

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

Romantikk, nostalgi og spøkelser

Skal du feriere i Norge i sommer og ønsker en annerledes reiseopplevelse? Et opphold på et gammelt, historisk trehotell setter deg minst hundre år tilbake i tid og kan by på både romantikk, nostalgi og spøkelser.

Hotel Union Øye
Hotel Union Øye

Tekst: Kari Flaata Halling Foto: De historiske hoteller

Stadig flere oppdager sjarmen ved et annerledes hotellopphold litt utenfor allfarvei. Kjeden ”De historiske Hotel” ble etablert i 1993 og er et samarbeid mellom tradisjonsrike hoteller i Norge og Sverige.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

De gamle, ærverdige hotellene har alle sitt særpreg og spesielle atmosfære. Mange av hotellene hevder å ha sitt eget husspøkelse, noe som mange gjester finner ekstra spennende. Nedenfor kan du lese om noen av de mest kjente spøkelseshotellene. Har du tanker om å dele rom med et spøkelse, oppgis også hvilket rom du må bestille.

Les også:
Hotell med sjel 
Åndelig nærvær på rom 208

Rom 7 ”Det blå rommet” Hotel Union Øye

Hotel Union Øye er kjent som et vakkert og romantisk hotell i sveitserstil, beliggende ved Hjørundfjorden i Møre og Romsdal, omgitt av majestetiske Sunnmørsalper. Hotellets 112 år gamle historie omfatter storfint besøk av prominente gjester.

Keiser Wilhelm og dronning Vilhelmina kom med hest og kjerre gjennom vakre Norangsdalen og bodde på hotellet sammen med engelske lakselorder, kjente tindebestigere og en rekke kongelige høyheter, blant annet Kong Haakon og dronning Maud. Andre berømtheter som har bodd her er blant annet Sir Arthur Concan Doyle, Karen Blixen, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg og Henrik Ibsen. Alle rommene har himmelseng, men her finnes verken radio, TV eller telefon.

Ett av rommene er spesielt, nemlig rom nr. 7 ”Det blå rommet”, som er knyttet til husspøkelset Linda.

Mariann Øye-Mork, daglig leder på Hotel Union Øye bekrefter at både gjester og ansatte opplever merkelige ting på hotellet:

- Vi kan høre dører som går opp og igjen, fottrinn og gråt når det ikke er noen der.

”- Hvor er høytalerne?” spurte en gjest. Fra ”Det blå rommet” hadde de som bodde der hørt gråt og andre lyder og trodde nok det var et ”salgstriks” fra vår side. Det er nok ulykkelige Linda de hører, mener Mariann og legger til at historien om spøkelset er viden kjent, og mange spør om å få bo på ”Det blå rommet”.

Om gjestene ønsker det, kan de få en sølvskål med hvitløk for å skremme bort gjenferdet og få sove i fred.

- Enten vil turistene bo på ”Det blå rommet”, eller så vil de absolutt ikke! sier Mariann. Verken hun selv eller andre ansatte på hotellet er lettskremte og har vent seg til at de har en usynlig gjest på hotellet. 

Husspøkelset Linda

Historien om husspøkelset Linda går tilbake til 1890-årene. En offiser i følget til Keiser Wilhelm forelsket seg i den lokale skjønnheten, som arbeidet på Hotel Union Øye. Da han var på besøk, bodde de på ”Det blå rommet”.

HB-IMG9031-hm-4992x3328-300[1] 
ROM 7 ”Det blå rommet” på Hotel Union Øye.

Offiseren levde i et ulykkelig ekteskap i Tyskland, men lovet å skille seg for å gifte seg med Linda. Han bekreftet sin kjærlighet ved å gi henne en brosje i forlovelsesgave og fortalte henne at når de ble gift, skulle hun få en ring som hørte til brosjen. Det viste seg at en skilsmisse ikke kom på tale, og offiseren ble så ulykkelig at han tok sitt eget liv.

Men på båten underveis til Norge sendte han først et brev til sin kjære Linda, sammen med ringen han hadde lovet henne. Linda var fra seg av sorg og kunne ikke leve uten greven. Det endte med at hun fulgte ham i døden. Hun druknet seg, kledd som en brud, med blomsterkrans i håret, og med brosjen og ringen fra offiseren. Fra denne dagen har folk hørt Linda vandre hvileløst rundt i gangene på hotellet, vinduer åpnes og lukkes uten at noen er i nærheten, det slamres i dører, og bilder flyttes på. Den ulykkelige bruden fikk aldri fred.

Rom 8 Utne Hotel

Listen over berømtheter som har besøkt Utne Hotel er lang, for eksempel Peder Chr.Asbjørnsen, maleren Adolph Tidemand, maleren Eilif Pettersen og komponisten Ole Bull. Også i vår tid har hotellet prominente gjester. Det er allment kjent at dronning Sonja gjerne bor på Utne Hotel når hun er i Hardanger.

Utne hotel front[2] 
Utne Hotel Foto: Utne Hotel 

Utne Hotel har ikke bare turister, men også spøkelser. Hotellvert Kjetil Widding har selv ikke ”åpne sanser” og har dermed ikke opplevd noe uforklarlig, men forteller at kokken på hotellet Tatjana Charniauskja føler at hun ikke er alene når hun kommer tidlig på jobb. Hun kan av og til høre markant plystring uten at det er noen til stede.

Kristina Hesthamar, som tidligere jobbet ved Utne Hotel i 10 år, de siste åtte årene som vertinne, har hørt mange historier fra gjestene:

- Det virker som om gjestene opplevde mest på rom 8. Ved flere anledninger kom de ned til resepsjonen om morgenen og spurte hvorfor vi hadde ringt til dem om natta. Det viste seg at hotellet ikke hadde registrert nummeret til gjesten, så vi kunne umulig ha ringt!

- En annen gang opplevde to damer at noen kom inn i rommet deres i tredje etasje. Døren var låst. Hvem som kom inn der er et mysterium.

Kristina legger til at et islandsk vertskap drev hotellet i noen år. Mannen fortalte at han så to forskjellige personer, som ikke var av denne verden.

Mor Utne

Kristina har selv hatt flere uforklarlige opplevelser på hotellet:

- Før jeg ble vertinne, jobbet jeg som nattevakt. Jeg fikk i øyekroken øye på en høy, tynn mann. Pratet til ham, men han bare forsvant i løse luften! Senere fikk jeg kontor rett ved resepsjonen. Jeg satt på skrå mot resepsjonen, og i en periode følte jeg at det gikk folk forbi i resepsjonen flere ganger, men det var ingen der. Jeg gikk ut og sa at enten må de vise seg og fortelle hva de vil, eller forsvinne, for de forstyrret arbeidet mitt. Etter det ble det stille. Andre av personalet var til stede i resepsjonen. De registrerte at knappen på sentralbordet gikk ned, at lyset kom på, og at klokken ringte. Men ingen var der!

Hotell Utne har vært i drift siden 1722. Det er et nostalgisk preg over hotellet. Du kan bo på romantiske rom med blondegardiner, skjeve knirkende tregulv, gamle lysekroner og biedermeiermøbler. På ene veggen henger et maleri av den legendariske Mor Utne ,som drev hotellet i 70 år frem til 1903. Mange mener hun fortsatt følger med på driften av hotellet. Ansatte kan fortelle at når de setter seg i stolen hennes ved grua, kan de ofte kjenne prikking på ryggen etter en stund.

- Hvis du strekker deg over stolen hennes mot grua, kan du kjenne at noen stryker deg over hånden. Flere har opplevd dette. Det er nok Mor Utne som viser at hun er til stede, tror Kristina.

Rom 17 Dalen Hotel

Ærverdige Dalen Hotel i dragestil fra 1894 ligger ved Telemarkskanalen og er kanskje landets mest kjente spøkelseshotell. På Dalen Hotel kan du treffe ”The English Lady” på rom nr. 17.

©Arne Rosland, Dalen Hotel 
Dalen Hotel Foto: Arne Rosland  

Historien vil ha det til at Miss Greenfield, sent på 1800-tallet, kom alene til hotellet. Ingen visste at hun var gravid. Hun bodde der hele sommeren, og dro deretter tilbake til England.

Da rommet hennes ble ryddet, viste det seg at hun hadde etterlatt seg et dødt spedbarn i sengen. Damen ble arrestert, anklaget for mord og skal deretter ha tatt sitt eget liv. Noen mener hun ble henrettet.

Miss Greenfield søkte tilbake til hotellet etter sin død og vandrer hvileløst rundt for å se til sitt barn. Det fortelles at det har vært hørt barnegråt fra rommet, og at Miss Greenfield har vist seg på galleriet i den store hallen. Den som vil, kan bo på rommet hennes sammen med vugge og kniplinger.

I restauranten tennes hver kveld lys på det eneste bordet som er dekket for en person. Reservert ”The English lady”, en stamgjest fra åndeverdenen.

Rom 407 Fleischer´s Hotel 

Fleischer´s Hotel på Voss er et ubeskrivelig flott hotell, som opp gjennom tidene har tatt imot både konger, dronninger, prinser, lorder og en keiser.

Fleisher's Hotel 
Fleischer´s Hotel 

Keiser Wilhelm II av Tyskland var nemlig på besøk hele tre ganger fra 1890-1896. Kong Oscar II bodde her 17.juli 1896, dronning Margherita av Italia i 1903, og vår egen kong Haakon VII besøkte Fleischer´s fire ganger, fra 1908 til 1924. Fridtjof Nansen var ofte her, og det samme var Nina og Edvard Grieg. Ikke å forglemme Kongen av Siam (Thailand) Chulalongkorn i 1907.

Fleischer´s Hotel drives av femte generasjon Fleischer. Fredrik Lyth Ørum Fleischer og hans kone Magdalena grunnla hotellet i 1864. Ved en ombygging av ”Kattaloftet” i 1995, flyttet det samtidig inn et spøkelse på rom 407. Etter beskrivelsen passer spøkelset med Magdalena Fleischer, en vennlig kvinne med oppriktig interesse for sine gjester. Sannsynligvis vil hun heller ikke forlate dem.

Gjester forteller at på rom 407 har de registrert bevegelse og fornemmelsen av tilstedeværende. På hotellet for øvrig fortelles om blafrende lys og blinkende lysekroner.

Det finnes flere spøkelseshistoriske hoteller, men ikke alle reklamerer for det, derfor kan du spørre om det knytter seg en slik historie til hotellet.  www.dehistoriske.no/hotell

Hotellene vi har omtalt har egne nettsider:

www.unionoye.no
www.utnehotel.no
www.dalenhotel.no
www.fleischers.no 

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.