7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Hvilken hunderase passer til deg?

Hvilken hunderase passer til deg?

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

Har du en falsk venn???

Har du en falsk venn???

GRO ANITA – populær «trollkvinne» med sterkt klarsyn

GRO ANITA – populær «trollkvinne» med sterkt klarsyn

Hverdagsluksus på kaffebar

Å gå på kaffebar er en livsstil for mange. Det er befriende å innta sin kaffe i trivelige omgivelser, enten med en avis eller i godt selskap med folk man trives sammen med. Vi har besøkt Steam Kaffebar- Eger, midt i hjertet av Oslo og tatt pulsen på den kanskje mest populære kaffebaren i hovedstaden.

Barista-kunst - Barista kommer fra det italienske ordet for bar, og betegner som regel en bartender som er spesialist på ekspressobasert kaffekoking og har tilegnet seg en viss eksperise på området
Barista-kunst - Barista kommer fra det italienske ordet for bar, og betegner som regel en bartender som er spesialist på ekspressobasert kaffekoking og har tilegnet seg en viss eksperise på området

Tips en venn på e-post Tekst og foto: Kari Flaata Halling

For ikke lenge siden drakk folk kaffe fra kjele med sukkerbit til uten tanke på hvilken sort kaffebønner den var laget av eller hvilket produksjonsland den kom fra. For å nyttiggjøre seg mest mulig av den dyrebare kaffen, hendte det rett som det var at folk kokte på gruten opptil flere ganger.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

I dag gir kunnskap status, og målet er den perfekte smaksopplevelsen. Når folk går på kaffebar og bestiller sin kaffe, signaliserer de at de har kunnskap om kaffe og uttrykker ganske selvsikkert hvilke kaffesort de vil ha. Dette har blitt en måte å vise sin personlighet på.

Les også:
Er kaffe sunt?

De virkelige kaffenerdene chatter på nettet og tipser hverandre om sin kaffekunnskap. Slik blir plutselig enkelte kaffesorter veldig populære.

Kaffe for alle

- Tidligere var det travle forretningsfolk og den hippe, kule og trendy som gikk på kaffebar. Nå er kaffebaren ”allemannseie”, sier Ingvild Kaldahl, butikksjef på Steam Kaffebar- Eger i sentrumsgaten Karl Johan i Oslo.

- Hva er mest den mest populære kaffen for tiden?

- Det avhenger veldig av kundens alder og hvor i landet vedkommende kommer fra. Nå er det jo omtrent én kaffebar på hvert hjørne, så byfolk er mye mer vant til forskjellige kaffedrikker og eksperimenterer mer. De har begynt å styre unna caffé latte og cappuccino, som de ble først kjent med da kaffebarene kom. I stedet går de for den litt sterkere varianten, for eksempel Americano cortado. Den travle mannen i gata kjøper en cortado eller espresso.

-Trenden med espresso kaffe kommer fra Sør Europa, og der holdes den ved like fortsatt. Mange turister vil ha denne når de kommer hit, og vi synes jo det er fryktelig stas at de gir oss komplimenter for vår kaffe. De er ikke vant med en latte-størrelse på koppen. De vil ha en liten kopp sterk kaffe, laget av lite vann og mye kaffe, slik de er vant med, sier Ingvild og legger til at det selges også mye traktekaffe. Ungdommen foretrekker gjerne caffé latte, caffé mocca og søtere varianter. For de som ikke tåler vanlig melk, er soyalatte et bra alternativ.

Kvalitetskaffe

Steam Kaffebar- Eger ble i fjor vår kåret til årets kaffebar. Den er kjent for sin kvalitetskaffe. Kaffen hentes fra Etiopia, Brasil, Kenya, El Salvador, Costa Rica, Rwanda og Colombia.

DSC_0219 
God stemning på kaffebar. Her nyter Adelina Zubovic sin favoritt caffé mocca og Theodor Peterson sin cappuccino. 

- Vi prøver å passe på slik at vi ikke blir en av alle andre kaffebarer rundt omkring. Vi er opptatt av god kvalitet både på de ansatte og produktet vi selger. De ansatte på Steam må gjennom seks ukers opplæring før de får stå alene bak kaffemaskinen, sier Ingvild.

I Oslo er konkurransen mellom kaffebarer stor. Mange satser på kombinasjonen kaffebar og butikk. 

- Vi har et veldig fint produkt å selge, men er litt skeptisk til å fylle opp hyllene med løsvektprodukter. Hvis vi ikke får solgt dem, blir de jo stående fremme i ukevis, og det ønsker vi ikke. Vi vil ha best mulig kvalitet på kaffen vår!

Når det gjelder kaffesorter, skiller Ingvild mellom fruktig og krydret kaffe:

- Det er veldig smak og behag. Jeg anbefaler en fruktig kaffe hvis det kun skal nytes kaffe, men hvis det skal være et selskap, og det serveres en tung dessert eller kaker, synes jeg det er best med en krydret kaffe til, informerer Ingvild og spør hva jeg selv ønsker å smake på. Valget faller på en soyalatte.

 - Det er veldig populært å ha alt mulig slags kaffeutstyr hjemme, og det er mye bra utstyr å få kjøpt. Snart er vi jo alle i besittelse av en liten kaffebar hjemme hos oss selv. Det er en trend at folk kjøper kaffebønner og maler selv. Husk at dårlig kaffe og dårlig kvern gir dårlig resultat. Kjøper du kaffebønnene hos oss, maler vi også kaffen din, sier den blide og trivelige damen.

Kaffe er kos

Kaffebaren er en del av handlesenteret Eger Karl Johan. Det er også mange kontorer i bygget. Steam kaffebar åpner tidlig, for mange tar en kopp kaffe før de starter om morgenen.

DSC_0216 
Ingvild nyter sin caffe latte i et sofahjørne av kaffebaren. 

- Folk synes det er koselig å komme hit og ta en kopp kaffe og lese avisen før de går på jobb. Noen spiser frokost og lunsj her også. Vi smører sandwiches, olivenbrød og rugbrød, og har ferske bakervarer hver morgen. Vi serverer også noen småretter, frister Ingvild.

- Når vi snakker om kaffebaren vår, bruker vi ordet hverdagsluksus. Vi har mange stamkunder, og et besøk på kaffebaren er kanskje det eneste de har av sosialt liv i løpet av en hverdag. Høsten er absolutt min favoritt tid for å gå på kaffebar. Når det er kaldt ute, er det koselig å sitte inne og drikke noe varmt.

- Spesielt her hos oss, som vi har en sofakrok og gode sitteplasser. På høsten går det mye i caffé latte, caffé mocca og kakao, sier Ingvild og legger til at på en fin høstdag, går det fint an å sitte ute med puter, pledd og varmelamper.

Populært på kaffemenyen

Caffe latté: Kommer fra Italia, der de blander kaffe laget på mokkakanne med varm melk. På de fleste kaffebarer brukes kaffe fra espressomaskin sammen med steamet melk.

Caffé mocca: Espresso, sjokoladesaus og steamet melk. Søt og god!

Cappuccino: Like deler espresso og varm melk pluss melkeskum på toppen.

Café au lait: Filterkaffe med varm melk i like store mengder.

Cortado: Espresso med steamet melk i forhold 50/50. Fin for å lære seg å like espresso.

Espresso: Liten kopp med sterk kaffe laget på espressomaskin. Toppes med et lite lag skum, kalt crema. Ikke for nybegynnere.

Frappé: Dobbel espresso søtes og ristes i shaker sammen med masse is. Helles i glass og fylles på med litt kremfløte. En kald og søt variant.

Slik lages god kaffe

Kaffetrakter og presskanne: Bruk alltid kaffemål: 60 gram kaffe pr. liter vann. Husk å bruke rent utstyr og friskt vann. I presskannen helles nykokt vann som holder 92-96 grader. La trekke i 4 minutter før stempelet presses ned.

Nykvernet kaffe bør brukes innen 2 uker. Kaffen må ikke stå i direkte sollys og bør oppbevares ved jevn temperatur.

Temperaturen i kaffekannen bør ligge på mellom 80 og 85 grader. Er den lavere får kaffen gjerne en sur smak, og er den for høy blir den fort besk.

Kos deg!

Slik blir 2017 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.