7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

Har du en falsk venn???

Har du en falsk venn???

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

Hjelp til selvhjelp med tankefeltterapi

Den anerkjente tankefeltterapeuten Mats Uldal innførte TFT til Norge i 1997. Trine Spillum, som har gått i lære hos Mats Uldal, har utviklet noe hun kaller fjerntankefeltterapi (FTFT), som hun praktiserer på sine kunder hos Magic Circle. Vi har møtt både Mats og Trine i et eksklusivt intervju for Magic Magasin.

Mats Uldal og Trine Spillum
Mats Uldal og Trine Spillum

Tekst: Kari Flaata Halling Foto: Nils Ally

Som så mange andre fulgte jeg serien Følelser og fornuft på TVNorge og så hvordan TFT terapeuten Mats Uldal behandlet sine klienter ved en spesiell banketeknikk, som viste seg å være svært så effektiv.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Mats var den første i Norge som startet med tankefeltterapi (TFT). I løpet av de 14 årene han har holdt på, har han utviklet teknikkene ytterligere og har hjulpet mange mennesker gjennom denne særegne terapiformen. Han har sin egen skole: Mats Uldal International School of TFT(MUIS), som klart er den ledende skolen innen sitt felt i Europa. Ifølge han selv har han lært opp ca. 1500 mennesker i fem land. 

Tester TFT

Mats foreslår at jeg først får kjenne på kroppen hvordan behandlingen virker. Jeg setter meg godt til rette i stolen og forteller at det er nakke og skuldre som for tiden er det største problemet, men jeg har også en murrende hodepine.

Mats innleder en omfattende spørrerunde:

- Hvordan føler du deg i kroppen nå?
- Sliten!
- Hvor kjenner du slitenheten?
- Mest i skuldrene.
- Som spenning?
- Spenninger som går opp i hodet! Har også et ”trykk” i brystet!
- Er trykket innenfra og ut eller utenfra og inn?
- Nå spurte du vanskelig!
- Nei, jeg spurte lett, men det er vanskelig å svare! (Latter)

Det tar litt tid før jeg greier å finne svaret:

- Det er nok innenfra og ut!
- Du er eksperten på dine følelser, så jeg vil fortsette å spørre deg. Hvis du skulle tegne trykket for oss, er det noe avlangt eller spisst?
- Umiddelbart vil jeg si avlangt!
- Hvis du måtte gi den en farge, hvilken farge ville du gi den?
- Grått.

Mats forklarer at alle farger er frekvenser, så det vi kjenner innvendig er frekvensene i kroppen vår:

DSC_0047 
Journalisten får kjenne på kroppen hvordan behandlingen virker 

- Alt levende vev svinger, og i og med at det svinger, så kan vi oppfatte det som farger. Så det som svingningen representerer for deg, det gir deg en farge, og det er din farge, så jeg kan ikke sammenligne den med andre. Så grå er det du føler nå!

Er den varm eller kald? Slik føler jeg at spørrerunden fortsetter i det uendelige. 

- Hvis du tenker på et tall fra 0 til 10, der 10 er den verste spenningen du har kjent, hvor ligger din egen spenning?

Jeg svarer at den ligger på 8. Han banker på visse punkter og spør igjen. Jeg svarer 5.

- Det gjelder å fokusere på selve smerten og ikke bli avledet av bankingen. Bank litt selv med to fingre på siden av hånden (tykkeste kjøttet). Så fortsetter du oppå håndflaten, der det er en liten grop. Hold fokus på det som er igjen av spenning. Så banker du til slutt under kravebeinet ditt, mens du har fokus på det som er igjen av spenning. Hvis det ikke virker, starter du på nytt igjen!

Plutselig registrerer jeg, som i utgangspunktet var ganske skeptisk, at jeg er på 1. Jeg kjenner at ting løsner, og den murrende hodepinen er borte.

Startet i 1997

Ifølge Mats kan alle typer smerter og følelser, om det er angst eller isjassmerter, bli borte:

- Alle mennesker er skapt slik at vi sakte eller fort beveger oss i retning av det vi tenker. Det er det som ligger bak visualiseringstrening i idrett. Tanken påvirker hjernen, som sender ut signaler til det vi tenker på. Å banke på spesielle punkter får kroppen til å slappe av i det området du er anspent!

- Hvordan begynte du med dette?

- For 14 år siden var jeg mentaltrener i toppidrett og foreleser for næringslivet. Klokka halv to om natta i mars 1997 så jeg en annonse i fagbladet Psychology Today. Annonsen hadde som overskrift: The Five Minute Phobia Cure. Jeg tenkte det var jo helt idiotisk. Alle som har litt peiling på psykologi vet at du fjerner ikke en fobi på fem minutter. Annonsen var skrevet av den amerikanske psykologen Roger Callihan. Jeg leste artikkelen og tenkte at det var jo likevel ikke så idiotisk. Selv om bare halvparten var sant, var dette revolusjonerende idrettspsykologi!

- Jeg ringte til California og fikk snakke med Callihan, som har utviklet TFT metoden. En time senere la jeg på røret og tenkte at enten var han veldig god til å selge, eller så var dette svært interessant, for da hadde jeg kjøpt alt han hadde av videoer, bøker osv. I tre uker brukte jeg alle ledige stunder til å gå gjennom materialet, forteller Mats.

I 1997 fant han ikke noen i Norge som hadde hørt om TFT og som kunne bekrefte at det han hadde lært var riktig, derfor måtte han selv finne ut av det.

På den tiden bodde Mats i Bærum. På en fest på Lørenskog traff han en flott dame som het Line, som ikke hadde kjørt bil på 10 år.

- Jeg sa at jeg hadde lært noe nytt, og lurte på om jeg kunne prøve det på henne. Etter bare åtte minutter sa hun at hun mente hun kunne kjøre bil. Hun kjørte meg til Lillestrøm stasjon, delvis på motorveien, og derfra tok jeg toget hjem. Dagen etter ringte jeg henne, og det viste seg at hun hadde kjørt motorveien alene tilbake. Det var aller første gang jeg utførte TFT etter bare å ha lest om det. I dag er hun kona mi, så du kan bruke TFT til alt mulig, sier han spøkefullt.

Avanserte spørreteknikker

Mats Uldal har utviklet noe han kaller Forenklet TFT med avanserte spørreteknikker:

- Dette gjør at vi enda lettere og veldig raskt kan komme ned til det som sannsynligvis er den grunnleggende, mest fundamentale problemstillingen når folk har vondt eller har angst og fobier!

Mats gir et eksempel på en dame som kom til ham fordi hun var redd for å fly:

- Jeg spurte: - Når er du mest redd? Hun svarte at det var da hun satt i flyet og tenkte at motoren kanskje kunne begynne å brenne. – Hva er det verste hvis den begynner å brenne? Svar: - Da kan vi krasje! Jeg spurte: - Hva er det verste hvis du krasjer? Svar:- Da kan jeg dø!

Ofte ville det for en terapeut ha vært naturlig å stoppe spørrerunden her, men Mats fortsatte med avansert spørreteknikk:

– Hva er det verste hvis du dør? Svar: - Da kommer jeg i en kiste! – Hva er det verste hvis du kommer i en kiste? Svar: - Da blir jeg ensom! – Hva er det verste ved det å være ensom? Svar: - Å, det er forferdelig!

Her kunne jeg banket og spurt hvor forferdelig det var fra 0 til 10, men i stedet spurte jeg:

- Har du noen gang vært så ensom som du frykter å bli i den kisten?

Hun trakk pusten to, tre ganger, og så begynte hun å gråte. – Hvor gammel er du akkurat nå når du er så ensom? Hun svarte: - Jeg er to år, ligger i barnevogna, mamma har gått, og jeg vet ikke om hun kommer tilbake!

Da begynte vi å stimulere de punktene som tilsa hvor ille hun følte det da hun ikke så mamma. Det gikk fra 10 til 7. Da så hun seg selv gå fra mageliggende til knestående. Så gikk det ned til en 4er. Da så hun seg selv stå oppe og lete etter mamma. Så gikk det til en 1er. Da var hun helt sikker på at mamma ville komme tilbake, og hun gikk rundt og så på alle de menneskene som var der.

Da hun ikke lenger følte seg ensom, sa jeg: – Du sitter i flyet, og motoren brenner, hvor redd er du nå? Hun følte ingen redsel. – Hvorfor ikke? Motoren brenner, du kan krasje, du kan dø, du kan komme i en kiste, og der blir du sikkert ensom? Hun svarte: - Ja, men det tenker jeg jo ikke over hvis jeg er dø! Fordi den grunnleggende angsten for det å bli ensom er borte, hadde hun ikke lenger flyskrekk!

Angst og fobier

– Hva er forskjellen mellom fobier og angst?

Uldal_FolelserOgFornuft[1] 
 

- Med fobier vet man hva man er redd for. Det er en irrasjonell redsel for noe man vet ikke er farlig. Med angst vet man ikke hva man er redd for eller hva det kommer av. Hjernen klarer ikke å skille mellom fantasi og virkelighet. Når du tenker at du er på vei inn i et fly, hvis du har flyskrekk, så blir du redd bare ved tanken. Når tenker at du nærmer deg en edderkopp, hvis du har edderkoppfobi, så blir du redd bare ved tanken. Når vi trigger angsten din ved å be deg tenke på en edderkopp, så blir du redd. Når vi stimulerer disse punktene ved å banke, så skrur kroppen av forbindelsen mellom bildet av edderkoppen og følelsen, slik at det blir en mindre og mindre sterk følelse, for så å forsvinne helt. Da kan du tenke på edderkopper så mye du vil uten å bli redd, svarer Mats.

- Alt vi blir avhengig av, er vi redde for å slutte med av mange forskjellige grunner. For eksempel hvis du er redd for å slutte med medikamenter, er det av redsel for at vi skal få det verre eller like ille som før vi startet med medikamentene. Angst er jo ting kroppen kan stenge av med tankefeltteknikker, derfor har vi veldig gode resultater med avhengighet. Vår jobb er å finne ut hva avhengigheten kommer av og så behandle den til den er borte.

- Går du tilbake til tidligere liv for å finne årsaken?

- Det gjør vi vanligvis ikke, men det kan vi gjøre. Jeg har gjort det noen ganger. Det handler ikke om jeg som terapeut tror på tidligere liv eller ikke. Det er helt uinteressant. Hvis et menneske kommer til meg og sier at jeg har en klar følelse av at jeg har levd før, så registrerer vi det og har respekt for det. De historiene de måtte fortelle om, som har utløst angst eller fobier i dette livet, kan vi behandle på samme måte, ut fra samme teknikker, svarer Mats.

Tønneprinsippet

- Stress er ikke dårlig eller bra i seg selv. Det er måten vi takler stress på som er viktig. Det har ingen ting med måten vi tenker å gjøre, det er hva vi føler som er folks problem. Så selv om det heter tankefeltteknikker, så er den nye kunnskapen vår at tanker er overvurdert som effektivt middel i å ta bort dårlige følelser. Det er følelsen i seg selv vi må gjøre noe med, og det bruker vi da kroppens indre reparasjonssystem for følelser til å gjøre. Alt helsepersonell i verden kan mye mindre om kroppen enn kroppen selv kan.

- Tankefeltterapien stimulerer bare den evnen kroppen har til å reparere seg selv, slik at det går fortere enn vanlig. Utladning, eller det mer vanlige begrepet utbrenthet (ME), er en tilstand vi ser stadig oftere, men innen TFT mener vi dette er tilstander som kan ”lades” opp igjen. Dermed mener vi at ordet ”utbrenthet” gir et feilaktig inntrykk av tilstanden. Det er riktigere å snakke om ”utladning”. På samme måte som med depresjon, kan vi tenke oss utladning representert ved et eikefat eller en tønne, hvor mange forskjellige følelser fyller opp tønna, slik at det til slutt blir for mye og renner over, det såkalte tønneprinsippet. Vår jobb er da ”å bore hull” i de forskjellige lagene av problemer, slik at ”vannstanden” igjen blir kontrollerbar og styrbar for kroppen, forklarer den erfarne tankefeltterapeuten.

En dame kom til Mats for tre og et halvt år siden etter å ha følt seg utbrent tredje gang på 10 år. Hun hadde ligget med nesten konstante smerter i 20 år etter å ha knust beina i en fallskjermulykke. Hun hadde sovet veldig dårlig i to år.

- De tre første gangene hun var hos meg, skjedde ingenting. Den fjerde gangen kjente hun litt bedring. Da hun gikk ut av døra, var det akkurat som om alt slapp samtidig, som om proppen gikk ut av tønna, og hun sitret i hele kroppen. I ettertid har hun blitt en av Norges beste terapeuter og en av de beste instruktørene jeg har på skolen. Hun ble kvitt alle plager, bortsett fra at hun kan få smerter fortsatt i beina ved anstrengelser. Da bruker hun TFT teknikken, forteller Mats.

Kursvirksomhet og foredrag

- Kjærlighetssorg blir kalt Love Pain (kjærlighetssmerte). De som virkelig har opplevd det, vet at ingenting er verre enn den smerten du kan føle etter et kjærlighetsbrudd. Det er som sagt ikke tankene vi har som er begrensningene våre, det er hvor ille vi har det i forhold til det som har skjedd. Du finner mennesker som ikke synes at et brudd med kjæresten er så ille, og du finner andre som blir helt knust av det samme. Det å ha en egen teknikk som på litt forskjellige måter kan dempe unødvendige sterke følelser, blir kjempeviktig å lære bort til andre mennesker, og det er det vi forsøker å gjøre, å lære bort tankefeltteknikker til så mange som mulig, for dette fortjener å bli kjent! 

Mats har travle dager med både kurs- og foredragsvirksomhet. Gjennom skolen tilbys også en solid TFT utdannelse.

- Det kan være forskjellige grunner til at folk ønsker å lære seg TFT. Det kan være av personlige grunner for å hjelpe deg selv eller familien din, du har kanskje lyst til å bli terapeut, eller du er allerede terapeut og ønsker flere ”verktøy”. I fremtiden tror jeg at lærere kommer til å ta med TFT i lærerutdanningen, for hvis alle barna våre hadde fått tilbud om dette fra første klasse, så ville de ikke få problemer med lese- og skrivevansker på samme måten, for vi har fantastiske resultater innen dette. Elever vil kunne takle mobbing, ikke være så redde for å holde taler i forsamlinger eller lese høyt på skolen.

Selvhjelpsmetode

- Vi vil gjøre alt som bidrar til at folk får vite at de sitter inne med et system som kan hjelpe dem med det aller meste. For det er et faktum at alle har denne kunnskapen i seg. Det er kroppen selv som har den. Dette er det første verktøy i verden som vi kjenner som effektivt løser det følelsesmessige problemet, og når du har løst det, så får du automatisk positiv tankegang, lovpriser tankefeltterapeuten.

Han innrømmer at det ikke har vært mulig å teste TFT på seg selv, for han har vært veldig heldig og har aldri hatt problemer som angst og fobier. Heller har han aldri hatt vondt i hodet.

- Det hadde jo vært greit å ha erfart TFT selv for virkelig å vite hva det er.  Men det viser jo at man må ikke ha hatt det veldig vondt selv for å kunne hjelpe andre, og det er jo gunstig!

- Har TFT en varig virkning?

- Når folk spør om varigheten, sier jeg: Vet legen din hvor lenge det varer hvis han har gitt deg noe? Vet kiropraktoren eller akupunktøren noe om varigheten på behandlingen? Ingen kan gi et konkret svar. En akupunktør gir ikke deg en eske med 100 nåler og sier at vi skal gjøre resten hjemme. Vi gir bort gullet vårt. Vi lærer bort teknikken, slik at du aldri skal komme igjen til oss. Det er vårt mål! Dette er markedets raskeste selvhjelpsmetode!

Trine fra Magic Circle

Mats er leder av firmaet MatsUldal AS, det første selskapet i verden innen energipsykologi, som kontinuerlig kvalitetssikrer tankefeltterapeuter på landsbasis, og Mats Uldal International School of TFT (MUIS) som tilbyr utdannelse av nye tankefelt terapeuter i Skandinavia. En som har gått i lære hos Mats er Trine Spillum, som til daglig arbeider hos Magic Circle.

DSC_0031 
Trine Spillum har utviklet noe hun kaller fjerntankefeltterapi (TFTF) som hun praktiserer på sine kunder hos Magic Circle 

- Jeg har arbeidet profesjonelt i 10 år med å veilede folk. Da jeg leste i avisen om Følelser og fornuft, den nye programserien til Mats Uldal som skulle begynne på TVNorge våren 2011, tenkte jeg at dette bare måtte jeg se. Kanskje det kunne være en teknikk som jeg kunne anbefale mine kunder når de hadde det vanskelig? forteller Trine, som hadde en bok om Mats Uldal og TFT liggende ulest. Nå tok hun den frem og leste med stor interesse.

- Helt fra jeg så det første programmet på TV, tenkte jeg at dette skal jeg begynne med. Jeg fikk helt ”kick”. Jeg så på Mats som en lysende personlighet. Jeg snakket med familien min, og alle støttet meg og oppmuntret meg til å lære denne teknikken. Dagen etterpå gikk jeg på nettet og bestilte en grunnutdannelse som gikk over et halvt år. Før jeg startet på kurset, drømte jeg om TFT på natta, at jeg behandlet folk. Fra første kursdag har jeg mer eller mindre snakket om TFT fra jeg har stått opp om morgenen til jeg har lagt meg på kvelden. Det er helt vanvittig!

Tankefeltterapi som fjernbehandling (TFTF)

 - Jeg har lang erfaring med fjernhealing, derfor falt det naturlig for meg å ta i bruk TFT som en fjernbehandling, slik at kundene hos Magic Circle også kan dra nytte av metoden. Etter å ha utdannet meg innen TFT hos Mats Uldal, har jeg på egen hånd forsket videre og utviklet tankefeltterapi som fjernbehandling (TFTF), som jeg bruker på linja hos Magic Circle. TFTF kan brukes på alle typer kunder, uansett om problemet er av fysisk eller psykisk art. Det er viktig å understreke at jeg behandler ikke på diagnose, men på følelser, sier Trine og utdyper litt nærmere:

- Dette er en sammensatt behandling jeg bruker når jeg har en klient på telefonen, men den kan også brukes uten at jeg snakker med personen i det hele tatt. For voksne mennesker som er i stand til å velge selv, er det ønskelig med en samtale. For barn behandler jeg uten samtale, og ber da om navn og fødselsdato. Dyr kan også få TFTF, da disse har samme behandlingspunkter som oss mennesker.

- I de fleste tilfeller er mine klienter mennesker som bor andre steder i dette landet, og det betyr at mesteparten av min jobb foregår pr. telefon. Når jeg behandler foregår dette via at jeg banker på mine egne punkter og fokuserer på den det gjelder. Jeg bruker min egen kropp som et arbeidsredskap for å fjerne følelsesmessige blokkeringer for andre mennesker og dyr. Veldig ofte får jeg opp og kjenner på min egen kropp de vanskelige følelsene min klient har, og jeg kjenner også når de slipper taket. Som klarsynt kan jeg gå inn å sjekke energiene til klienten før og etter behandling!

Behandler barna

Trine bruker TFTF mye på barna sine: Sigrid (16), Margrete (14) og Solfrid (2 ½):

- Sigrid har slitt litt med migrene. En dag ringte hun til meg fra skolen og sa at hun holdt på å få migrene. Jeg behandlet henne med TFTF, og etter tre minutter ringte hun tilbake og sa at migrenen var i ferd med å gå over, og senere forsvant den helt. Jeg opplever at TFTF er kronen på verket mitt. I forhold til Sigrid og migrenen, så ser det ut som om migrenen hennes så å si er borte for godt. Når det gjelder migrene har vi som terapeuter kun lov å behandle følelser, ikke stille noen diagnose, det vil si at jeg kun behandler følelsene og spenningene som ligger bak migrenen!

Trine har også brukt TFTF mye på den yngste datteren. Da banker hun på seg selv mens hun fokuserer på datteren. 

Positive tilbakemeldinger

- Det kan være at noen ber meg om å jobbe med en person som bor langt unna, der det kanskje ikke er noen terapeuter i nærheten. Jeg har også brukt metoden på andre terapeuter som ikke har klart å løse sine problemer, sier Trine, som har fått mange positive tilbakemeldinger fra folk som har fått god hjelp, blant annet fra en som var sterkt plaget av astma og allergi. Etter bare fire dager fikk jeg en tekstmelding fra damen som bekreftet at vedkommende var frisk.

- Jeg har sett hundrevis av eksempler på at folk med allergier har fått hjelp med TFT. Allergier er svært ofte skapt av følelsesmessig sjokk, så vonde følelser ender opp med så mye spenninger at kroppen svarer med allergier. Allergier kommer veldig ofte av følelser! legger Mats til.

Hva er tankefeltterapi (TFT)

Tankefeltteknikker (TFT) er en metode som kombinerer Østens kunnskap om kroppens energibaner og tradisjonell tankegang innen psykologi. Man banker på spesielle punkter i kroppens energibaner for å skape sinnsro i stedet for følelsesmessig og fysisk ubehag. I TFT bruker man de samme energibanene som i akupunktur og soneterapi. Metoden hjelper mot problemer skapt av følelser, som fobier, traumer, redsel, smerter osv. Ved å tenke på problemet mens man banker, startes en prosess der tankemønstre endres, noe som gjør at smerte og andre problemer forsvinner. Dette er en enkel metode for hjelp til selvhjelp uten kjente bivirkninger.

Test av tankens kraft

Du kan selv teste tankens kraft på en enkel måte. Fold hendene, og ta pekefingrene fra hverandre slik at det er god avstand mellom dem. Tenk at fingrene blir magnetiske. Hjernen din forstår ikke ordet ”magnetisk” uten å danne seg et bilde av noe som går sammen. Bildet utløser en elektrokjemisk reaksjon i hjernen, som sender impulser til stedet du tenker på. Derfor vil du nå sannsynligvis oppleve at fingrene beveger seg mot hverandre.

Mer informasjon: www.matsuldal.com og  www.muisonline.net

KILDE: Boken Følelser og Fornuft, Mats Uldal