7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

Hvilken hunderase passer til deg?

Hvilken hunderase passer til deg?

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

Spør om råd på e-post

Spør om råd på e-post

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Den grå dame- Fornem gjest på Dr. Holms Hotel

En personlig tragedie utspant seg på fasjonable Dr. Holms Hotel på Geilo i 1926. Siden har en vakker ung kvinne med langt lyst hår vært fast gjest på hotellet og er der den dag i dag. Hun har fått navnet Den grå dame og er ikke av denne verden. Både ansatte og gjester har sett henne og følt hennes nærvær, i korridoren, på rom 320 eller andre steder på hotellet. Hun er kledd i en sid, gråblå silkekjole og har en aura av noe overjordisk rundt seg.

Dr. Holms Hotel, slik det ser ut idag
Dr. Holms Hotel, slik det ser ut idag

Tips en venn på e-post Tekst og: Kari Flaata Halling Foto: Kari Flaata Halling og Dr. Holms Hotel

Dr. Holms Hotel på Geilo hører med til De Historiske Hoteller- og Spisesteder, kjent for sitt særpreg og spesielle atmosfære. Et hotell med sjel, der historien formelig sitter i veggene. Gulvene er skjeve, og det knirker og knaker under føttene mine når jeg beveger meg gjennom korridoren i den eldste delen av hotellet.

Jeg finner veien til rom 320, der jeg skal tilbringe natten. Kanskje i selskap med Den grå dame, som jeg på forhånd har gjort meg godt kjent med, blant annet har jeg lest om henne i boken ” Hotellet med de ni liv”, skrevet av Ulf Kløve, tidligere turistsjef på Geilo.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Den tragiske historien om en ung brud, som på sin bryllupsreise ble sveket av sin ektemake på den mest grusomme måte, utspant seg nettopp her på dette rommet. Hun tok sitt eget liv som følge av dette, og både ansatte og gjester har senere sett henne eller følt hennes nærvær. 

Tragisk hendelse

Det verserer litt ulike versjoner av historien, derfor gjengir vi i sin helhet den som står nedtegnet i boken til Ulf Kløve:

Året er 1926. Et nygift par fra Oslo-området er på bryllupsreise. Hun har ved flere anledninger bodd på Dr. Holms Hotel med sine foreldre. Rom 320 er reservert, likeledes et hyggelig dekket bord på balustraden. Alt synes å ligge vel til rette for noen festlige dager.

De er unge og lykkelige. Riktig nok var hun advart både av venninner og spesielt sin far, mot denne charmerende, galante unge mann. De sa han var en notorisk kvinnejeger, men kjærlighet gjør blind!

En time før midnatt åpner nattklubben ”Cirkus” sine dører. Den vakre unge damen får snart sitt ”ballkort” fulltegnet. Alle vil danse med henne. Mannen unnskylder seg og sier han bare skal på toalettet. Etter en tid savner hun ham og går opp til resepsjonen.

Nattportieren svarer bekreftende på spørsmål om mannen. Han hadde hentet nøkkelen og var sannsynligvis på rommet. Rommet er låst, ingen nøkkel. Portieren ledsager henne ved en gjennomgang av hotellet. De er tilbake i nattklubben, utenfor hotellet og opp i stallen hos hesten ”David”. Ingen brudgom. Nå er de begge blitt engstelige. Portieren sier de får låse seg inn i naborommet. Der er det dørforbindelse til 320.

Synet som møter dem er avklarende nok. Et nakent par som så tydelig nettopp har avsluttet en hyrdestund! Uten et ord stormer bruden ut av rommet og forsvinner. 

Hun er også borte om morgenen. En leteaksjon blir iverksatt under ledelse av direktør Klem. Hun hadde ikke reist med nattoget. Ei heller var det sannsynlig at hun hadde fått annen transport. Bakkene rundt hotellet ble gjennomsøkt under ledelse av lensmannskontoret.

Tredje dagen går en stuepike via en dør til rom 320, opp en trapp som leder til loftet. Skrikene fra loftet påkaller oppmerksomhet. Pikens far er kommet til stedet, og sammen med direktør Klem opplever de denne meningsløse tragedie. Den unge piken har tatt sitt eget liv. Pikens far anmelder senere brudgommen, men saken ble henlagt.

Vet identiteten

Jeg har avtalt et møte med markedssjef Kari Lie, som har jobbet på Dr. Holms Hotel i over 20 år. Vi setter oss i en ”kosekrok”, foran en av flere peiser som finnes på hotellet.

DSC_0347 
Markedssjef Kari Lie ved Dr. Holms Hotel. 

- Forfatteren av boka, Ulf Kløve, har gjort undersøkelser på at denne hendelsen virkelig har hendt, og det står også i politibøkene. Kløve prøvde å snakke med en del gamle folk, som hadde vært ansatt her på den tiden. De ville ikke si noen ting, for dette var tragisk også for hotellet, i og med at brudgommen hadde vært utro med en av stuepikene. Alle ansatte fikk munnkurv, sikkert også for å beskytte familien. Men man vet identiteten til ekteparet, forteller den trivelige damen. Hun har hørt at den utro ektemannen var en bilselger fra Drammen, og at bilselgere på den tid hadde rykte på seg for å være glade i damer.

- Bruden var en rikmannsdame og hadde blitt veldig sjarmert av denne bilselgeren, som var litt av en rundbrenner. Hennes familie hadde vært vant med å være gjester på hotellet. Foreldrene til denne flotte damen var naturlig nok mot ekteskapet mellom de to, sier Kari og legger til at stuepiken som hadde en hyrdestund med brudgommen ikke var den samme som fant bruden på loftet. 

Første møte med Den grå dame

Første gang den grå dame ble observert, var i januar 1930. Det tradisjonelle Geilo-møtet ble avholdt ved hotellet, der de kristne organisasjoner tilsluttet Den Norske Kirke var samlet. To av representantene tok en snartur oppom 2. etasje, og mens de var i ivrig samtale, oppdaget de en høyreist kvinne som kom mot dem. Deres opplevelse beskrives slik i boka:

Kvinnen er selskapskledd, en sid gråblå kjole i silke, sko i samme farge, og rundt halsen et perlekjede. Hun er lys og vakker. De to tenker det samme. Det er noe uvirkelig, overjordisk over henne. Hun passerte, og de hilste begge høflig.

- Den var overlegen, hun besvart ikke hilsningen, sier den ene. De snur seg. Damen er forsvunnet! Full av undring går de til sine rom. De forteller andre om damen. Historien følges gjerne av en god latter. Men latteren forstummer da den ene av de to kan fortelle at samme dag, ved midnatt, ble han plutselig oppmerksom på den samme damen. Hun står på trappeavsatsen og stirrer på ham. Han blir stående, nesten som hypnotisert, forteller han. Han forsøker seg med et ”god aften”, ser et kort øyeblikk bakover om det skulle være ”hjelp” å få, så er damen borte! Han løper opp de siste trappetrinnene og ser innover i korridoren. Ingen! Absolutt ingen!

Nå blir han redd. I sitt presteembete på Vestlandet har han nok opplevd ett og annet, men aldri noe liknende. Dette skal undersøkes.

Uforklarlige hendelser

- Hvis man så noe overnaturlig, var det jo lett ikke å bli trodd, men prester har jo en stor lytterskare, sier Kari og serverer nytraktet kaffe.

DrHolms2009jub_020[1] 
Bilde av Den grå dame utenfor rom 320 

Det var fire år mellom tragedien og prestens møte med Den grå damen, men også i år 1928 var hun visstnok svært aktiv. Man kunne fornemme svake skritt, og plutselig begynte et gammelt veggur å slå. Det hadde ikke vært liv i urverket på mange år.

På rom 320 hendte det uforklarlige ting. Gardinene var en dag tatt ned og lå pent sammenbrettet sammen med sengeforlegger og sengetøy. Ingen hadde vært innom rommet. Andre gangen var sengen dratt frem mot den låste døren som ledet opp til loftet.

Men den merkeligste hendelsen forekom tidlig på 1930-tallet. Da sto døren til 320 åpen, og ute i korridoren var rommets gulvteppe rullet sammen. Lampe og skrivebord blokkerte inngangen, og den låste døren opp til loftet sto på vid gap. Døren hadde vært låst siden 1926! Nøkkelen var forsvunnet, og ingen visste hvor den var blitt av.

I boken kan man også lese at i senere tid har en avdelingssjef ved to anledninger møtt Den grå dame i korridorene. En resepsjonsansatt sverget at damen er observert i trappen opp fra resepsjonen, og samme person har muntlig henvendt seg til damen når hun satt ved langbordet i hallen.

To danske stuepiker er i arbeid på 320, da døren opp til loftet sakte blir åpnet. Nærmest paralyserte ser de en festkledd kvinne passere og forsvinne. Da oldfruen kommer til stedet, finner hun døren til loftet lukket og låst.

Forfatteren Ulf Kløve fikk et naturlig behov for å møte damen etter hendelsen med stuepikene. Han tok med seg hunden Kasper for å overnatte på rom 320:

Klokken var 23.00. Midnatt ble passert, mens jeg la hodet inn mot døren og loftstrappen. Ikke en lyd. Ved 02.tiden reiser Kasper seg og spisser ørene. Han står helt stille og lytter. Jeg hører ikke en lyd. Kasper blir stående. Ørene er hevet. Ingen bevegelser. Det merkverdige er at han fortsetter å stå stille. Så legger han seg rolig ned og ser nærmest beroligende på meg. Klokken er passert 04.15, da det samme gjentar seg. Jeg venter på at han ville bevege seg mot døren. Men han blir bare stående. Merkelig! Ingen ting skjedde, og ved 07.00 tiden forlot vi Dr. Holms.

Flere hendelser

- Er det mange som opplever ting her i dag? spør jeg min navnesøster.

- Fra jeg kom hit var det veldig mye snakk om opplevelsene de andre hadde hatt. Det var stuepiker som ikke ville gå opp på visse rom, for der låste dørene seg opp og igjen. Nattevakter har sluttet her, fordi de synes det var ubehagelig å jobbe alene om natta! forteller Kari og tar meg med på en runde rundt på hotellet. Vi ankommer det gamle, ærverdige biblioteket, som er som å gå tilbake i svunnen tid:

- Dette rommet har alltid vært bibliotek. Vi har prøvd å ta tilbake det miljøet som var her tidligere. Opp gjennom årene har det vært mange uforklarlige hendelser i biblioteket, blant annet har store, tunge møbler blitt flyttet på. Det var mange som ikke likte å gå inn dit. Møbler ble også flyttet i salongen og rundt dansegulvet.

Kari jobbet tidligere sammen med en resepsjonist, ei voksen dame, som kunne fortelle at hun så en skikkelse som nærmest svevet av sted. Damen hadde også en opplevelse med et par klokker, den ene står ved skibaren og den andre i biblioteket.

- Ved en anledning sa resepsjonisten til eieren av hotellet: ”- Jeg har aldri lagt merke til hvor vakker lyd det er i klokka, men nå har jeg hørt det!”  Hun fikk til svar at det er ikke noe urverk i den klokka!

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Ombyggingen

År 2005-2006 startet Dr. Holms Hotel en storstilt utbygging. Vinteren 2006/2007 ble utbyggingen ferdigstilt, og hotellet fremsto nå i ny og moderne drakt, og et av Scandinavias ypperste og mest komplette resort hoteller. 

Mens vi vandrer fra den gamle til den nye avdelingen, kommer Kari på stadig flere ting som har skjedd på hotellet:

- Først var det en ansatt som jobbet på hotellet en vinternatt og følte at dyna ble dratt av henne. Så, en stund senere, var det en gjest som opplevde det samme.

Jeg får æren av å hilse på Elin fra spa-avdelingen. Hun forteller at i vinstua har hun flere ganger i korte øyeblikk sett en svak, grå skygge av en person med langt hår.

- Tidligere var grovkjelleren her. På andre siden av veggen ligger resepsjonsområdet, der man flere ganger har sett skyggen av Den grå damen. Men hvorfor hun skal være her i dette området, som jo er en nyere avdeling, er litt rart, undres Kari.

Jeg prøver med en forklaring:

- Det sies jo at spøkelser ikke liker forandring. Kanskje Den grå damen reagerte på ombyggingen?

- I forbindelse med ombyggingen, hadde vi spa-rom i tredje etasje, i romfløyen. Da hadde vi noen sterke episoder i et par rom som var knyttet sammen med en dør, litt unna rom 320. Der skjedde det litt av hvert. To terapeuter jobbet i hvert sitt rom. De var ofte inne hos hverandre og hentet ting. Ofte gikk døra opp og forsiktig igjen mens begge satt og jobbet. Ingen andre var i nærheten.

Annes opplevelser

Elins kollega, som ønsker å være anonym, følte også at det skjedde mye i byggeperioden. For anledningen kaller vi henne Anne:

DHH%20anno%201918[1] 
Hotellet slik det så ut i 1926.

- Det virket som om Den grå dame ble irritert, for det var så mye uro rundt henne. Det første jeg gjorde da jeg kom på jobb om morgenen var å slå på lys og tenne stearinlys, for å gjøre det litt koselig i spa-rommene. En morgen jeg kom på jobb, var stearinlysene allerede tent. Da jeg kjente på lyset, var det kaldt. Jeg pleier alltid å være nøye med å slukke lysene før jeg går fra jobb! De to terapeutene ga seg helt over, og den ene kjente veldig at det var noen i rommet!

Anne pleier å kommunisere med Den grå damen og sa til henne: - Nå må du være grei dame og slutte å tenne på lys. Det har ikke gjentatt seg!

Hun ble også beskyldt for å ha kommet og forstyrret de to terapeutene midt i behandlingen:

- De mente jeg hadde gått der i hvitt, (vi hadde hvite uniformer den gangen), og at jeg hadde dratt i dørhåndtaket og låst opp døra. Men det var jo ikke meg! 

Når de ansatte går ”låserunde” på hotellet, er det enkelte steder de helst ikke vil gå alene. 

- I begynnelsen var jeg redd for å gå opp på loftet, men jeg har aldri møtt Den grå damen der. Når jeg går opp trappen, sier jeg til damen: - Nå må du være grei. Jeg skal bare hente noe og skal gå snart ut igjen, forteller Anne og ler.

Hun har også andre historier å fortelle:

- Da vi jobbet i ”lille-spa” i 3. etasje, måtte vi ofte ned i resepsjonen med ting, og det var litt lang vei å gå. Vi gikk i stedet gjennom vinkjelleren og Recepten Pub for å komme inn i resepsjonen. Jeg sprang ned i den hvite uniformen min, og så snudde jeg meg brått, for det var flere der i hvitt. Jeg bare visste det, men jeg så ingen. Heller ikke på veien tilbake, enda jeg visste det var en til der i grått eller hvitt som var sammen med meg. 

- For ikke så lenge siden skulle jeg og noen andre opp på personalkjøkkenet. Jeg småsprang opp trappen som vanlig, men plutselig ble det bråstopp, for det sto noen i veien. Jeg så noe helt hvitt og følte at hun (Den grå dame) var der. Jeg måtte gå på siden for å komme forbi. De andre jeg var med så på meg som om jeg var ”helt teit”. Men jeg ble ikke redd. Føler liksom at hun er her av og til, og det er helt greit!

Flere spøkelser?

På et gammelt hotell, der historien formelig sitter i veggene, er det ikke usannsynlig at flere enn ett gjenferd vandrer rundt i lokalene. For en del år tilbake snakket Kari med en godt voksen mann som var soussjef på hotellet.  

DSC_0338 
Soussjef Stian Andersen tror Den grå damen liker seg best i den gamle delen av huset, der han også hadde sin opplevelse.

- Vi kom inn på at merkelige ting skjedde. Da sa han at før ombyggingen av hotellet, kunne høre at det var noen som sveivet på kjøkkenredskaper, i trappen ned mot kjelleren. Han hadde følelsen av at det kanskje kunne være ei gammel kokke som gikk igjen. Jeg tror ikke så mange vet om denne historien, sier Kari.

Dagens soussjef Stian Andersen har også en opplevelse å fortelle om:

- Da jeg var lærling her, jobbet jeg gjerne tidlig om morgenen før andre kom på jobb. Jeg sto oppe på kjøkkenet som jeg alltid gjorde, og da merket jeg en skikkelse, en grå skygge, som beveget seg i bakgangen. Jeg tenkte at det var sikkert nattevakten som gikk, men da jeg gikk andre veien for å møte vedkommende, så jeg ingen. Dette er eneste gangen jeg har observert noe konkret. Vi pleier å si at her nede i nybygget er ikke Den grå dame. Hun liker seg best i den gamle delen av huset, der jeg jobbet tidligere, og hadde denne opplevelsen!

- Tror du i utgangspunktet på slike ting?

- Egentlig ikke. Det eneste jeg tror er at det er mer mellom himmel og jord enn det vi veit. Det er ikke det at jeg tror hun er her egentlig, men når man opplever slike ting, og hører om andres opplevelser, så tenker man jo sitt! svarer Stian.

Kari forteler videre at på rom 401 våknet en dame, og så at det sto en person iført en gammel uniform foran henne. Kanskje noe fra krigens dager? tenker jeg. Historien forteller at under hele den andre verdenskrig var hotellet okkupert av tyskere. I maidagene 1945 rykket hjemmefronten inn og gjorde Dr. Holms Hotel til sitt midlertidige hovedkvarter.

Den lille jenta

I resepsjonen står to smilende og blide jenter, Malin Myrvang og Christina Lie Moser, datteren til Kari. De er begge fascinert av historien om Den grå dame. Det som kanskje har gjort mest inntrykk på jentene, skjedde for et par år siden:

Ei lita jente var gjest på hotellet sammen med sine foreldre. De bodde på rom 320. Den lille jenta våknet midt på natta og spurte:

”- Pappa, hvorfor står det en dame ved vinduet?” Faren svarte: ”- Det er ingen dame der. Legg deg ned og sov”.

Men jenta roet seg ikke. Han antydet at hun ikke var ordentlig våken og sikkert hadde drømt. Men han sa til henne at hvis det virkelig var slik at hun så en dame, så måtte hun ikke være redd. Hun hørte ikke til her, og de kjente henne ikke.

Dagen etter hadde pappaen gått ned og lest i ei bok om hotellet. Her sto også historien om Den grå damen. Han forsto at det kanskje var noe i denne hendelsen, men ville ikke uroe kona si, så han sa ingenting. Da han kom hjem, sendte han i stedet en mail til hotellet og fortalte om hendelsen.

Hører hjemme på Dr. Holms Hotel

- Hun liker ikke å bli kalt Den grå dame, sier Kari og viser til en liten ”filmsnutt” som ligger på nettstedet Youtube:

- To synske gikk uavhengig av hverandre rundt her. Ingen kjente historien om Den grå dame på forhånd. Den ene kjente damens energier på rom 320. Da den synske gikk rundt på hotellet, og kom rett over rom 320, og rett under loftet, kjente hun fortvilelse og frustrasjon. På kvelden hadde vi en seanse hvor vi satt i salongen på rom 321, forfatter Ulf Kløve, meg selv og de to mediene. Det var da hun meddelte at hun ikke likte å bli kalt Den grå dame, og det forstår jeg godt. Det var hun jo absolutt ikke. Hun var ung, flott og en veldig attraktiv dame!

For litt tid tilbake overnattet også Ghostbusters på rom 320. De filmet rundt på hotellet, brukte diverse teknisk utstyr, men fikk ikke direkte kontakt med Den grå dame. Derimot registrerte de noen bevegelser og mye aktivitet. 

- Har det aldri vært aktuelt å la synske rense hotellet?

- Mediene som var her spurte om vi ville rense, men da sa jeg nei. Det er snakk om gode energier. Jeg er overbevist om at det spøkelset vi har her på Dr. Holms Hotel passer på oss og sørger for at de som kommer og jobber her er ordentlige folk. Hun sørger også for at vi tar vare på huset og folkene. Den grå dame er en hyggelig dame, som hører hjemme her på Dr. Holms Hotel, mener Kari. 

Min opplevelse

Med forventning og spenning låser jeg meg inn på rom 320 for å gå til ro for natten. Døren til rom 321 står åpen. Her inne står blant annet et skrivebord, en sittegruppe og et bord. En liten balkong hører også til. I 1926 fungerte de to rommene som en suite, men det er ikke samme innredning nå som den gangen. Møblementet er heller ikke det samme.

Jeg grøsser litt når jeg ser den låste døren som tidligere gikk til loftet. Nå er den spikret igjen, så det går ikke an å gå helt opp. 

Når mørket senker seg over den lille fjellbygda Geilo, ligger rommene i dunkel belysning. Atmosfæren i rommet forandrer seg, og jeg synes det er litt skummelt å ligge her alene. Jeg lukker døren til rom 321 og lar noen av lysene stå på hele natten. Jeg er nok ikke helt klar for et møte med den sagnomsuste damen. Utpå natten sovner jeg omsider, men våkner igjen ganske raskt. Ingen uvanlige ting skjer, og jeg faller i søvn igjen. Neste morgen husker jeg at jeg har drømt masse om Den grå dame, men dessverre er alle detaljer borte. Kanskje jeg hadde hatt kontakt med damen i drømmen? tenker jeg, mens jeg tar noen siste bilder. 

Jeg er litt overrasket over at det ikke har kommet noen orber med på bildene fra hotellet. Det skjer ofte der det er åndelig aktivitet. Av en eller annen grunn har jeg på følelsen at Den grå dame lot seg til kjenne ved å sabotere bildene mine. Av uforklarlige grunner ble mange av bildene uskarpe og ”utflytende”, og på loftet streiket kameraet mitt fullstendig, for så å fungere igjen andre steder i huset.

Litt synd var det jo at jeg ikke klarte å fange opp Den grå dames energier på bildene, for hotellets direksjon har lovet at hvis du lykkes å få tatt et bilde av henne, får du ingen regning ved avreise, men en konvolutt med kr. 10.000,-. Kanskje noe å tenke på for fremtidige gjester?
  
Mer om Dr. Holms Hotel: www.drholms.no 

Se filmen ”Spøkelser på Dr. Holms hotel” på www.youtube.com
(også andre filmer fra Dr. Holms hotell ligger ute).