7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

Spør om råd på e-post

Spør om råd på e-post

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

Hvilken måned er du født i?

Hvilken måned er du født i?

Vi sover dårligere

Søvnproblemer er ikke bare slitsomt og frusterende, men de kan også forårsake helseproblemer og øker risikoen for hjertesykdom og slag, ifølge en ny studie publisert i European Heart Journal.

Tips en venn på e-post Tekst: Kari Flaata Halling

Studien konkluderer med at det er 89 forskjellige søvnforstyrrelser. Her følger noen av de vanligste.

Trett på dagen

Noen mennesker aksepterer tretthet på dagtid som sin naturlige tilstand, men ingenting er lenger fra sannheten. Tretthet på dagen er ikke naturlig. Hvis du uke etter uke føler deg søvning, så snakk med legen din om dette. Årsaken kan være kronisk sykdom, skjæring av tenner eller angst, uttaler søvn ekspert dr.

Neil Stanley. Søvnekspert Rebecca Mullins har følgende kommentarer: - Pustestopp er en utbredt tilstand som rammer 2-4 prosent av befolkningen. Det er vanlig hos overvektige, spesielt menn med store krage størrelser.

Når de sover, kollapser luftveiene, slik at de kan slutte å puste fra 10 til 60 sekunder. Deres oksygennivå faller så lavt at hjernen vekker dem, og de begynner å puste igjen med snorking.

Les også:
God søvn gir godt humør
Hvordan sover du?

Oppvåkning om natten

- Fra et evolusjonært synspunkt, kunne du bare sove godt hvis du følte deg trygg og sikker. Alt annet ville forstyrre søvnen.

Når folk våkner flere ganger på natten uten grunn, er det trolig på grunn av endringer i miljøet, stress eller alder. Vi sover i sykluser og våkner veldig kort på slutten av hver syklus, men vi erindrer bare vagt dette.

Men hvis du underbevisst har problemer, vil du bli mer våken på det tidspunktet, sier dr. Stanley. - Også når vi blir eldre, våkner vi lettere om natten.

Søvnen blir gradvis lettere og mer fragmentert. Dette på grunn av endringer i nervesystemet og hormoner, sier professor Kevin Morgan ved Sleep Research Centre ved Loughborough University. 

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Forsinket søvn

- Hvis du er av dem som ikke kommer i seng før veldig sent på kvelden, og du må kjempe for å komme opp om morgenen, kan du med god grunn skylde på den biologiske klokken.

Alle har en biologisk klokke, men denne klokken er ikke innstilt på 24 timer, derimot mellom 23 og 25 timer, noe som kan gjøre oss til morgen(A)- eller kveldsmennesker (B). Det er også en annen sove/våkne syklus regulert av lys.

Melatonin er et hormon som sender deg i søvn, og dette øker når hjernen oppfatter at det er natt. Når det er dagslys, er melatoninproduksjonen slått av, og vi våkner opp, sier professor Francesco Cappuccio, en søvn ekspert ved University of Warwick.

Han råder folk til å slå av mest mulig lys før sengetid. Bruk eventuelt bare en lampe. Hvis mulig, la dagslyset vekke deg.

Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn anbefaler nettstedet www.sovno.no for de som vil vite mer om søvn og søvnkvalitet.

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.