7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

Spør om råd på e-post

Spør om råd på e-post

Har du en falsk venn???

Har du en falsk venn???

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

Mannen i ditt liv – ja, hvem er egentlig det?

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

Nå kommer selvbiografien

Margit Sandemo har tidligere sett på det å skrive selvbiografi som toppen av selvopptatthet og lovet seg selv aldri å gjøre det. Den 27 oktober kommer likevel selvbiografien "Livsglede" som utgis på Aschehoug forlag.

Foto: Aschehoug
Foto: Aschehoug

Tekst: Kari Flaata Halling

- Jeg har gitt hundrevis av intervjuer, så mye av det dramatiske stoffet er kjent fra før. Likevel er det ganske mye nytt, sa Margit Sandemo til VG i mai, da det ble kjent at selvbiografien skulle lanseres.

Dramatiske opplevelser i barndommen gjorde livet hennes vanskelig. Hun ble utsatt for to voldtekter, og da hun 12 år gammel ble forsøkt voldtatt igjen, fikk det voldsomme konsekvenser. Margit fortalte aldri om overgrepene til noen, men flyktet ofte inn i det hun kaller Mørket, en tilstand av fortregning og hukommelsessvikt.

Margit er imidlertid født med en ukuelig vilje og optimisme, ikke minst livsglede, og hun har et sinn som opplever verden som vakker. Men det var ikke før hun var 40 år gammel at hun begynte å skrive bøker.

I "Livsglede" forteller hun også om våre usynlige hjelpere og om sin egen hjelper, som hun vet har støttet og veiledet henne fra hun oppdaget ham som liten jente.

Fra debuten med "Sagaen om Isfolket" i 1982, er alle bøkene hennes utgitt av Bladkompaniet, og deretter av Schibsted etter at de overtok Bladkompaniet. Det vekket derfor oppsikt da den nye boken "Livsglede" skulle gis ut på Aschehoug forlag.

- Jeg kjente plutselig at det var på tide å skrive selvbiografi, og så hadde jeg for flere år siden lovet William Nygård i Aschehoug at han skulle få den. Han ville gjerne utgi min selvbiografi, selv om han visste at jeg hørte hjemme i Bladkompaniet. Jeg hadde ikke tenkt å skrive boken, så det var ikke vanskelig å love ham det, uttalte Margit til VG.

Forlagsdirektør i Schibsted forlag, Wenche Haugsand, har forståelse for at forfatteren ønsker å holde et løfte hun har gitt og røper at de fortsatt har en avtale med henne og at hun holder på å skrive en ny bok for dem. Hun ser ikke bort fra at selvbiografien fører til at også de andre bøkene hennes får en ny vår.

Forlagssjef Trygve Åslund i Aschehoug synes det er utrolig spennende å få med på laget en forfatter som har nådd så store lesergrupper og som setter seg ned og skriver om sitt liv og forteller om dramatiske og mindre dramatiske ting.

- Det kommer en del om kjærlighet som jeg ikke har pratet så mye om før, og så skriver jeg om alle mine tabber, sa Margit til VG. Hun uttalte også at alt som står i boken er sant, men at hun ikke har fortalt hele sannheten!

Margit Sandemo

* Født 24.4.1924 i Norge, men er oppvokst i Sverige og skriver på svensk

* Skrev romaner i ukeblader før hun slo gjennom med bokserien Sagaen om
   Isfolket (47 bøker), skrevet i perioden 1982-1989

* Senere har hun gitt ut flere serier, deriblant Heksemesteren (1995-2000) og
   Trollruner (2005-2007)

* I alt har hun skrevet 172 bøker

* Totalt bokopplag på verdensbasis er over 37 millioner