7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

EMBLA - svarer på kjærlighetsspørsmål

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Har du en falsk venn???

Har du en falsk venn???

Hvilken måned er du født i?

Hvilken måned er du født i?

Er kaffe sunt?

Den kaffedrikkende nordmann blir ganske frustrert over å lese om kaffens positive sider og dens skadevirkninger. Forskerne strides og motsier hverandre. Likevel er det mye som tyder på at kaffen har helsebringende effekt om den nytes i moderate mengder.

Tips en venn på e-post

Kaffe står for mer enn 60 % av antioksidanter vi får i oss i det norske kostholdet, og bare det er nok til at vi bør unne oss denne livgivende drikken. Den kan dessuten forebygge en rekke sykdommer. I hvert fall ifølge noen forskere. Andre kan si det stikk motsatte.

Les også:
Hverdagsluksus på kaffebar

Noen forskere mener at kaffe kan forebygge kreft og har en beskyttende effekt på hjertet. Andre forskere mener kaffe kan gi økt hjerterisiko. Kaffe kan også medvirke til høyt kolestrol og økt blodtrykk. Hva skal vi tro?

- Tidligere sa man at kaffe kunne være kreftfremkallende, men dette ser man nå helt bort fra, sier Dag S. Thelle, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og medisinsk rådgiver i Norsk Kaffeinformasjon.

- Jeg kan forstå at folk blir frustrert, men saken er at kaffe inneholder både positive og negative stoffer, som sammen virker nøytraliserende. Man kan for eksempel ha forventet økt hjerterisiko av å drikke kaffe, men kaffe har også en beskyttende effekt som reduserer denne risikoen, forklarer Thelle og legger til at man ikke kan komme bort fra at kaffe har en gunstig effekt på diabetes type 2.

- Når det gjelder gravide, bør de holde seg bort fra kaffe de første tre måneder. Det har jordmødre sagt i mange år, og det mener jeg skal gjelde fortsatt, sier professoren. Han påpeker at det er filtrert kaffe som er best med tanke på helsen og mener vi uansett trygt kan kose oss med kaffekoppen.

De siste forskningsresultater fra University of South Florida viser at koffeinholdig kaffe også kan holde Alzheimers på avstand.  Forskerne mener at et moderat, daglig konsum av koffeinholdig kaffe (fire til fem kopper kaffe) er det beste alternativet for langsiktig beskyttelse mot hukommelsestap ved Alzheimers.

Helle Margrete Melzer fra Folkehelseinstituttet er skeptisk til dette og uttaler til Magic Magasin:

- Vi er alle forskjellige og tåler mer eller mindre koffein. Noen kan drikke 30 kopper kaffe om dagen, mens de fleste ligger på en til to kopper. Vi har ulik evne til å omsette koffeinet i kroppen, og de som omsetter stoffet sakte, tåler mindre. Skulle alle drikke fire, fem kopper kaffe hver dag, ville vi antagelig ende opp med en rekke andre problemer, for eksempel søvnløshet, med alt det medfører.

Melzer mener vi selv vil merke hvor mye koffein vi tåler i form av rastløshet, uro, hjertebank og nervøsitet. Hvis vi begrenser inntaket, og følger signalene kroppen gir, er det ingen grunn til å stoppe med denne oppkvikkende og velsmakende drikken.

Fakta om kaffe

• Europas første kaffehus ble åpnet i Venezia i 1647
• Ca. 2,8 millioner nordmenn drikker kaffe, og det drikkes ca. 12 millioner kopper kaffe hver dag
• På verdensbasis er det bare finnene som drikker mer kaffe enn oss
• En undersøkelse foretatt av Norsk Kaffeinformasjon viser at
77,6 % foretrekker svart kaffe
• 65 % av kaffedrikkende nordmenn bruker trakteren når de skal lage kaffe
• Nesten 61 % drikker kaffe til frokost og i løpet av formiddagen
• 31 % av all kaffe drikkes på jobb, 63 % i eget eller andres hjem og 6 % andre
steder

Mer informasjon finner du på www.kaffe.no 

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.