7900 0450
Nysgjerrig på fremtiden?
Magic Circle - Norges
største spåsenter
Få svar fra<br />klarsynte på<br />e-post!

Få svar fra
klarsynte på
e-post!

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

ALVA - dyktig klarsynt samtaleterapeut

Hvilken hunderase passer til deg?

Hvilken hunderase passer til deg?

Spå deg selv med terninger

Spå deg selv med terninger

Spør om råd på e-post

Spør om råd på e-post

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Se hva ukedagen du er født på forteller om deg!

Er du redd for tordenvær?

Mange mennesker føler stor angst når det braker løs med lyn og torden. De kan reagere med å slå av alle elektriske artikler, sette seg midt på gulvet, eller gjemme seg under dyna eller i kjelleren. Selv om lyn og torden skremmer mange, er sjansen for å bli rammet liten. Det er greit å huske på at det bare er 30 % av alle lyn som treffer bakken.

Tips en venn på e-post Tekst: Kari Flaata Halling

Om sommeren opplever vi mer lyn og torden enn ellers i året. Meteorologisk Institutt begrunner dette med at bevegelsene og nedbørsdannelsen i skyene er sterkere på denne årstiden. Som regel kommer tordenværet på ettermiddagen og kvelden.

Ønsker du å vite mer? Nå kan du snakke Gratis med en klarsynt fra Magic Circle i hele 3 minutter!

Dette skyldes at bevegelsene inne i skyene er sterkest etter en lang dag med oppvarming fra solen, slik at luften beveger seg raskt til værs.

Torden oppstår som et resultat av at lynet varmer opp luften. I den kanalen som lynet går i, varmes luften plutselig opp til flere millioner grader. Når luft varmes opp, utvider den seg. Når det lyner, skjer denne utvidelsen veldig fort.

Et lyn varer bare et øyeblikk, og når det er over, avkjøles luften raskt og trekker seg samtidig raskt sammen. Den raske utvidelsen og sammentrekningen forplanter seg ut fra lynkanalen i alle retninger, og det er denne ”sjokkbølgen” som vi oppfatter som torden. 

Les også:
Å være værsyk er ingen myte 
Nordlendinger klager mest over været 

Høysesong

Høysesongen for lyn starter med varmt og fuktig vær. Særlig over Østlandet er sensommeren preget av den lumre værtypen som gir mange mennesker hodepine og trykk i pannen før det utløsende uværet kommer. Juli og august regnes som de to månedene med flest lynnedslag:

- 2003 var rekordår med hele 230.000 lynnedslag i Norge. På ett døgn, 17. juli 2003, ble 170.000 lynnedslag målt i Skandinavia. Av disse ble 70.000 registrert i Sør-Norge og ca. 28.000 nedslag kom i Trøndelag, men generelt sett er det sørlige del av Hedmark og Østfold som har den største lyntettheten i Norge, sier Frank Dahlsett, forsker ved Sintef Energiforskning.

- Lyd og lys beveger seg med forskjellig hastighet, og sistnevnte er klart raskest. Derfor vil lysglimtet fra lynet møte øyet vårt før lyden når øret. Lyd beveger seg med en fart av om lag 1000 km/t eller 330 m/s. Ved å telle sekunder fra vi ser lynet til vi hører tordenskrallet, finner vi ut hvor langt unna lynet er. For eksempel: Hvis det tar tre sekunder fra lynet sees til lyden høres, er lynet ca. én km unna, forklarer Dahlsett.

Tropene mest utsatt

I forrige århundre døde langt flere mennesker av lynnedslag. Det skyldtes nok at folk oppholdt seg og arbeidet mer utendørs enn i dag. Her i nord vil vi neppe få oppleve tordenvær med samme styrke som i tropene. Varmen øker intensiteten av tordenværet, og de fleste lynnedslag rammer sør for ekvator.

I Zimbabwe omkom for noen år siden 430 mennesker i løpet av en sjuårs periode som følge av lynnedslag. Til sammenligning rammes bare noen få nordmenn hvert år, og svært få med dødelig utgang. Dahlsett kjenner til bare tre dødsfall i Norge de siste 15 årene.

Likevel kan det å bli truffet av lynet være svært dramatisk. Pasienten kan miste bevisstheten, få puste- og/eller hjertestans og ha store indre skader, som det ikke er lett å oppdage med en gang. I verste fall kan det stå om pasientens liv.

Ved lynnedslag er det voldsomme krefter i sving. Den som blir truffet av lynet, kan bli slengt i bakken med stor kraft, få hodeskader, blødninger og brudd. Man kan også få alvorlige brannskader i huden, på blodkar, nerver og/eller på indre organer.

Den er en myte når det gjelder lynet at det aldri slår ned to ganger på samme sted. For en del år siden kunne man lese om engelskmannen som ble truffet av lynet sju ganger. Mannen var heldig, for han pådro seg ikke stor skade. Han hadde kun  avsvidd hår og en tånegl mindre.

Håndanalyse - Hånden avslører alt!

Forholdsregler

Hva skal vi gjøre når det braker løs med lyn og torden? Det beste sted å oppholde seg i tordenvær er innendørs, men ta dine forholdsregler:

• Dra ut kontakter til TV, radio, PC og annet følsomt utstyr. Hvis lynet skulle slå ned i antenner eller ledningsnett, vil ikke utstyret bli skadet.

• Opphold deg så langt unna vinduer og åpne dører som mulig, og for sikkerhets skyld minst en meter fra veggen. Ikke opphold deg i umiddelbar nærhet til elektriske installasjoner og apparater, radiatorer, peis/ildsteder, oppvaskbenker, røropplegg og metallgjenstander. Det er derfor ikke klokt å dusje i tordenvær.

• Snakk ikke i telefonen mens tordenværet pågår. Bruk heller ikke mobiltelefonen utendørs. Holder du telefonen inntil øret, øker faren for å lede strøm inn i kroppen. Det kan påføre deg store skader. De fleste tilfellene fører til bevisstløshet og skader på hørselen, men kan også ha dødelig utgang. Det har også vært tilfeller der telefonrøret har brent seg inn i kinnet til den som ble rammet.

• Skulle du befinne deg utenfor huset, er bilen det tryggeste stedet å oppholde seg. Treffer lynet bilen, følger det karosseriet ned i bakken. Er du i bilen når tordenværet kommer, kjør til siden og prøv å nyte naturfenomenet som oppstår. Det er et fantastisk skue. Men hold vinduene lukket og ikke gå ut for å fylle drivstoff!

• Lytt på værmelding før du planlegger en tur på fjellet eller sjøen. Ta dine forholdsregler om du likevel skulle bli overrasket av tordenvær: Lynet slår oftest ned i det høyeste punktet i naturen. Hold deg derfor unna fjell, bakketopper, åpne sletter og trær som står alene. Blir du overasket av tordenvær og holder i en paraply, golfkølle, eller andre ledende gjenstander av metall, kvitt deg med dette. I åpent terreng bør du legge deg flatt ned og unngå at du blir førstevalget for lynet, men det beste er naturligvis å søke ly i tide. Søk ly i en fordypning, eller under egnet steinhelle. Sitt med bøyde knær. Hold armene rundt knærne.

• Hvis du bader eller oppholder deg i båt, så kom deg fortest mulig på land, slik at du ikke er det høyeste punktet på vannet. Å fiske kan også være farlig hvis det lyner. Da kan du faktisk fungere som lynavleder hvor lynet kan ta veien om deg til vannet. Fisking med metallstang anbefales heller ikke. Så hva gjør du neste gang det braker løs med lyn og torden? Selv om det er vanskelig, forsøk å beholde roen, prøv å slappe av i godstolen med en kopp te, og tenn gjerne stearinlys rundt deg. Husk at tordenværet varer som oftest ikke lenge.

Tor med hammeren

I gamle dager trodde folk at det var ”Tor med Hammeren” som var herre over været. Kjørte Tor over himmelen med vogna si, lød bulder og brak, som jo var lyn og torden. I den norrøne mytologien ble dette kalt Tor-drønn, og derfra har vi fått navnet torden. 

Slik blir 2018 for deg! Bestill et personlig årshoroskop fra Henning Hai Lee Yang.

Relaterte saker